??????? cholera - trudno Cie zrozumiec :/Zamieszczone przez Tytus
ale fakt - trzeba wiedziec, gdzie korekta niezbedna. tylko, ze w tym watku nie o to chyba chodzilo (ja to odebralem jako generalna tendencje Canona do przeswietlen)
??????? cholera - trudno Cie zrozumiec :/Zamieszczone przez Tytus
ale fakt - trzeba wiedziec, gdzie korekta niezbedna. tylko, ze w tym watku nie o to chyba chodzilo (ja to odebralem jako generalna tendencje Canona do przeswietlen)
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
Prawdopodobnie przypadkowo wprowadziłeś korektę ekspozycji, a że pewnie robisz Av to nie zwracasz na to uwagi.Zamieszczone przez Rad_fot
Pentax K-5 II, Leica M9
Wlasnie najciekawsze jest to ze ja robie ujęcia jakby stojąc troche za koszem. Czyli zadnych bialych duzych fragmentow nie ma!! A mimo to jest niedoswietlone często zdjęcie.Zamieszczone przez gawryl
to rzeczywiscie...ale ale: to koszykowka w sali? jesli tak - moze masz okna w kadrze? lub przekadrowujesz (ustawiasz ekspozycje zachaczajac o okna, a po przekadrowaniu nie masz ich - a tylko ekspozycja ci zostala i juz nie pasuje w nowym kadrze), lub - jesli to na powietrzu - to Slonce...lub.. sam juz nie wiem - nie zauwazylem w.w. problemow u siebieZamieszczone przez Venio
![]()
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
Zamieszczone przez gawryl
Hmm a ja bym obstawił jasne niebo w tle jako winowajcę... (jeżeli na powietrzu)
tak na powietrzu. ale ja nie robie tych zdjęc pod słonce :P słońce zawsze pięknie swięci z boku![]()
Uhhhmm ja nawet nie pomyślałem, że możnaby takie zdjęcia pod słońce robić (chociaż kilka mogłogy byc ciekawych - ale właściwie tylko sylwetki). Ale nawet mając słońce za plecami dalej bardzo mocno świeci Ci niebo. Zrób prosty test - zmierz sobie kiedyś światło kierując obiektyw w czyste niebo (bez kosza, zawodników etc), a później odwrotnie i sprawdź różnicę :-DZamieszczone przez Venio
Moje doświadczenia z 300D: do szybkiego focenia w P, jak nie ma czasu na M bo ludzie i focący w ciągłym ruchu (a więc co chwila różnie w stosunku do słońca):
- w górach (śnieg, narty): korekta na minus 1 1/3 a nawet minus 2
- morze, plaża: korekta na minus 2/3
Nie ma dzięki temu przepaleń, ale część (mniejszość) wymaga wtedy korekty (rozjaśnienia ) przy "wywołaniu".
EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42
Korekta na 'minus'?? Zazwyczaj daje się raczej na plus, bo jasne pola (śnieg, piasek na plaży) dają w kość światłomierzowi, i ten zaniża ekspozycję...Zamieszczone przez ziemna
Ziemna, juz kiedyś pisałem, że nie rozumiem twojego 300d. Ja w górach muszę dawać na plus, żeby mieć sensowny histogram... Minus 2 wydaje mi się nieprawdopodobne.