Tylko, że oryginalny grip kosztuje około 500zł a w zamienniki ponoć nie opłaca się inwestować.
Tylko, że oryginalny grip kosztuje około 500zł a w zamienniki ponoć nie opłaca się inwestować.
Bialy jak przeczytasz dobrze temat o gripach który jest na forum to znajdziesz ze zamiennikiem dającym rade jest Phottix BP.
Daje rade, ale według mnie nie masz takiej pewności jak z oryginałem.
Ja mam jakąś Alphę/Deltę i nie narzekam.
coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie
Jak czytałem to niby różnie z nimi bywa, chodź pewnie do używania go amatorsko starczy zamiennik
Wg mnie różnica w ergonomii między 20/30D a 450D jest ogromna. Kiedyś byłem zmuszony fotografować przez cały dzień 350D i powiedziałem sobie: nigdy więcej. Malutki wizjer, malutkie body (mały uchwyt), brak kółka z tyłu oraz inne uciążliwe drobiazgi. Gdybym miał do wyboru 20/30D i aparat z serii xxxD na pewno wybrałbym 20/30D (i nie chodzi tu bynajmniej o jakość zdjęć), a o ergonomię, która wprost uzależnia.
Oczywiście masz rację. Wizjer w 450D został ulepszony w porównaniu do 350D/400D, jednak i tak nie jest on tak "dobry" jak w 30D. Chodziło mi o pokazaniu pewnych różnic między klasą xxD oraz xxxD. Dla mnie przesiadka z xxD na xxxD jest dość uciążliwa. Nie twierdzę, że aparaty serii xxxD są złe, a jedynie, że seria xxD jest w moim odczuciu dużo wygodniejsza w użytkowaniu.
Bialy_92
wysylam Ci priwa.
:wink:
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty