Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Obiektyw?!?!

Dopiero zaczyna Awatar grregorry1
    Miasto
    Ireland / Cork

Domyślnie Obiektyw?!?!

Mam mala prosbe czy ktos z Szanownych forumowiczów moze mi poradzic ( poczatkującemu) jaki obiektyw wybrac do canona 350d ( mam zamiar go kupic ale slyszalem ze lepiej samo body + jakis inny obiektyw niż ten standardowy). Narazie jakies zdjecia budynków, krajobrazy, ludzie i makro. Wiem ze za dużo mam wymagań. Prosilbym o przykladowe propozycie. I jeszcze jedno na com szczegolne zwrócić uwage przy wyborze ( chodzi mi o te parametry - bo dla mnie nic nie mówią - co one oznaczaja). Z góry dziękuję za wszelką pomoc i może ktoś mnie zrozumie.
    Moje zdjęcia. www.gsfoto.cba.pl

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jesli to a byc tylko jeden obiektyw to srednio to widze, ale do krajobrazow i budynkow moze byc np. Canon 17-40, a do macro Canon 100 F/2.8.

BTW kto Ci powiedzial ze kit'a nie warto brac ? Jak na ta cene jest to bardzo fajne szklo...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grregorry1
    jaki obiektyw wybrac do canona 350d ( mam zamiar go kupic ale slyszalem ze lepiej samo body + jakis inny obiektyw niż ten standardowy). Narazie jakies zdjecia budynków, krajobrazy, ludzie i makro. Wiem ze za dużo mam wymagań.
    EF 28-135 IS

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

coz kity sa warte okolo 300zl trudno dostac cos podobnego w tej cenie Polaco ma racje, a na forum kazdy Ci poradzi inaczej bo kazdy ma inne zazwyczaj juz na cos ukierunkowane "zaplecze sprzetowe" (no chyba ze maja rosla stopke wteyd to ludzie tenesasnu jeden woli tele drugi wide, ja nie sprzedalem kita, przydaj mi sie gdy moj krotki spacer zoom jest czasem za waski, jestem tez zadowolony z tego ze nie kupilem miast niego tele, bo zmuszony bylem kupic analoga i teraz moje cyfrowe krotkie tele jest niezlym standadowym obiektywem do analoga... pozdrawiam...
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Domyślnie

Kit jest dobry na krajobrazy szczególnie przymknięty do f 8.

Domyślnie

Moja rada:

Przestań na razie myśleć o obiektywach, kup kita ( w tej cenie nie kupisz nic lepszego ). Do makro dokup soczewkę +4D. Na początek starczy.
    Jeśli jeszcze nie masz książki o fotografii to ją kup.
    np. Andreas Feininger - Nauka o fotografii

po jaki czasie będziesz wiedział jakich obiektywów potrzebujesz ( zakresy ogniskowych , jasność, jakość, itp. ).

Edit: i najważniejsze: rób zdjęcia :-D

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacam
    i najważniejsze: rób zdjęcia :-D
    najwazniejsze!! tylko nie rob zdjęc tablic testowych

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Ktoś na tym forum miał podpis w stylu "wiekszość obiektywów jest lepsza niż większość fotografów". Sporo w tym prawy. Jeśli masz limitowane środki weź kita, jeśli masz fundusze to powybrzydzaj. Uniwersalny najbardziej jest Tamron 28-75 do szerokiego kąta 17-40 Canona lub coś tańszego jak np. Tamron 17-35. Niezłą prasę ma Canon 28-135 no i Sigma 70-300. Zobaczymy jak wypadnie nowy 24-105 Canona ale to wszystko to spore wydatki a liczą się pomysły.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Coś już napisał

Domyślnie

Wez na poczatek EF-S 18-55 3,5-5,6 :wink:
    Canon EOS 300 D + KIT + Sigma 70-300 4 - 5.6 APO DG MACRO + 2 x 512 Mb + Velbon DX 888 Digital
    Hp Photosmart 720

Bywalec Awatar boski
    Miasto
    wawka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dfilip
    Wez na poczatek EF-S 18-55 3,5-5,6 :wink:
    albo kit'a
    Loading sig, please wait...
    |||||||||||||----35%----------------

Canon EOS system

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni