Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Obiektyw?!?!

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasbadu
    Tak, tylko >2000 PLN to nie to samo co w przyblizeniu 700 PLN za kita + 50tke .
    Ano nie jest ale też grregorry1 nie powiedział ile na ów obiektyw chce wydać. Moja propozycja jest wiec dość kosztowa za to bardziej uniwersalna (nie pokrywa jedynie oczekiwań w kwestji makro, ale twoja też nie ). Stałka w moim mniemaniu dla kogoś kto początkuje będzie kulą u nogi, tudzież całkowicie nie używanym kawałkiem szkła i plastiku. Jak widzę w stopce grregorry1 aktualnie posiada Canon S1 więc przyzwyczajony jest do naprwdę wielkiego zooma zatem nawet 17-85 będzie dla niego znacznym ograniczeniem (że o 18-55 nie wspomnę). Natomiast częścia wspólną obecnego i planowanego nabytku byłby IS, od którego też trudno się odzwyczaić.
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 14-09-2005 o 12:03

Coś już napisał Awatar ukasbadu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Co do stałki jako kuli u nogi to sie nie zgadzam. Z drugiej strony wszystko zalezy od fotografujacego oraz od zasobnosci portfela :-). A ze grregorry1 nie okreslil ile chce wydac to obie koncepcje dobre (szerszy zakres vs pieniadze - nie ma nic za darmo w koncu :-) ). Pozdrawiam.
    400D, Tamron 17-50 2.8, + Sonnar 135 + Linux

oce
    Guest

Domyślnie

Witam.

To mój pierwszy post na tym forum dlatego chciałem się przywitać.
    Mam nadzieje ze bedzie sie dobrze współpracować

Mam C 400D z obiektem kitowym i strasznie mi brakuje ogniskowej w "górę" i "dół"
    Od jakiegos czasu przeglądam to forum ale jak to zazwyczaj bywa nie znajdzie się odpowiedzi konkretnie pod pytanie które nas nurtuje.

Znalazłem w necie taki obiektyw i chciałbym bardzo poznać Wasze zdanie na jego temat.

http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...anon&idt=8962&

Głównie robie zjecia krajobrazowe ale czesto brakuje mi zooma i nie zadko w lesie znajdzie się ciekawy motyw pod macro.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oce Zobacz posta
    http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...anon&idt=8962&
    Głównie robie zjecia krajobrazowe ale czesto brakuje mi zooma i nie zadko w lesie znajdzie się ciekawy motyw pod macro.
    A więc w stronę dłuższych ogniskowych chcesz pójść. Duuuuuuuuuuuużo lepiej jest dokupić do kita Sigmę 70-300 APO.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

oce
    Guest

Domyślnie

Witam.

Dzieki za odpowiedź.
    Jezeli to ten obiektyw o którym piszesz ...

http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...anon&idt=8964&

Po opinii ludzi w tym sklepie nie chciałbym kupiować takiego obiektywu .

Cytat: ...od 70 do 200 jakość optyczna może być, jest ostro i ładnie
    powyżej 200 a zwłaszcza przy 300 nie jest dobrze, zwłaszcza jak sie chce zrobić obiekty oddalone ze 100 metrów, mydli, nieostro, przy czasie 1/500 z f8. Ale w tej cenie, cóż. Za ostre 300 mm trza wybulić dużo więcej grosza.
    Macro jest OK.
    Po za tym obiektyw jest głośny ( w porównaniu do USM Canona chodzi jak traktor), autofokus to też nie błyskawica.

Dlatego w takiej sytuacji wolałbym dołożyć te parę stówek i kupic coś lepszego. Macie może jakieś inne typy?

Jeszcze taki obiektyw:
    http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...anon&idt=6164&

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez oce ; 14-03-2007 o 15:41

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grregorry1 Zobacz posta
    Mam mala prosbe czy ktos z Szanownych forumowiczów moze mi poradzic ( poczatkującemu) jaki obiektyw wybrac do canona 350d ( mam zamiar go kupic ale slyszalem ze lepiej samo body + jakis inny obiektyw niż ten standardowy). Narazie jakies zdjecia budynków, krajobrazy, ludzie i makro. Wiem ze za dużo mam wymagań. Prosilbym o przykladowe propozycie. I jeszcze jedno na com szczegolne zwrócić uwage przy wyborze ( chodzi mi o te parametry - bo dla mnie nic nie mówią - co one oznaczaja). Z góry dziękuję za wszelką pomoc i może ktoś mnie zrozumie.
    Zależy ile kasy chcesz wydać
    Na początek radziłbym:
    weź kita i rób zdjęcia. A potem dodatkowe 50/1.8 do portretu. Potem 100/2.8 USM do makro, potem ... (tak można jeszcze wydać parę tysiaków). Aha nie zapomnij kiedyś zmienić 50/1.8 na 50/1.4 lub 50/1/2

Hmm. niektórzy mówią że zoomy zabijają kreatywność. Coś w tym chyba jest.

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

Moj typ to 70-200 Canon 4L oraz 100-400 Canona L.

Tego rodzaju pytan bylo juz 1000, slobo czytales i przeszukiwales to forum.
    A ta Sigma nie jest taka zal, ale prawda ze wylacznie w ogniskowych pomiedzy 70-200.

Zdrowko

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oce Zobacz posta
    Jezeli to ten obiektyw o którym piszesz ...
    http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...anon&idt=8964&
    Po opinii ludzi w tym sklepie nie chciałbym kupiować takiego obiektywu .
    Zaraz. Nie chcesz tej sigmy a chciałeś sigmę 28-300?

To jest inna rozmowa. Ten jest OK. A w tym zakresie cenowym warto rozpatrzyć 70-200 4.0 L
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

oce
    Guest

Domyślnie

Witam.

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Zaraz. Nie chcesz tej sigmy a chciałeś sigmę 28-300?
    No właśnie sobie uświadomiłem że z takim zakresem ogniskowej to bedzie tragedia.

A ten Canona
    http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...anon&idt=6164&
    może jeszcze troszeczke stanieje i bedzie git i filtry beda mi pasować.

Jeszcze jedno jak w tym obiektywie bedzie wyglądać makro?

Dzięki za odpowiedź Panowie.
    Pozdrawiam

Zablokowany
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

ja z kita jestem bardzo zadowolony , moze troche ciemny , ale ja nie narzekam. jasne ze nie jest to elka... do kita dokupiłem 50tkke 1,8 i ejstem zadowlony

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów