Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Jaki zestaw pod FF zbudować? Mam 6 szkieł - co sprzedać, co kupić?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie Jaki zestaw pod FF zbudować? Mam 6 szkieł - co sprzedać, co kupić?

Witam serdecznie!
    ostanio kupiłem trochę sprzętu. Mam go za dużo, zakresy ogniskowch nachodzą na siebie, waży to wszystko strasznie dużo. Najwyższy czas na zmianę szklarni.

Zdjęcia robię na ślubach, imprezach integracyjnych, pstrykam też zdjęcia laskom w studio i czasem jakieś plenerki. Zależy mi na takim doborze szkieł, który sprawdzi się w powyższych sytuacjach i da mi najwyższą możliwą jakość zdjęć i uniwersalność zastosowań.
    I tu zaczyna się problem: co sprzedać, co zostawić, a co ewentualnie dokupić?

W tym momencie mam:
    5D
    Sigma 12-24 f4.5-5.6 HSM
    Sigma 17-35 f2.8-4 HSM (sprzedam za ok.1000zł)
    Tamron 28-75 f2.8 (ok.1100zł)
    Canon 50 1.8 (ok.300zł)
    Canon 50 1.4 USM (ok. 1200zł)
    Canon 85 f1.8 USM (ok. 1200zł)
    430 ex II

Brakuje tele, ale nie potrzebuję go w tym momencie.
    Body, Sigma 12-24 i lampa póki co zostają.
    W przyszłym roku dokupię jakiś backup na cropie (30D lub 40D).

Gdybym sprzedał te szkła, których ceny podałem w nawiasach, miałbym do dysozycji jakies 4800zł. max 5000zł, ale czy jest sens wszystko sprzedawać? W końcu nie jedno z tych szkieł przyda mi się na ślubie czy plenerze.

Wersja 1)
    Zamiast Sigmy 17-35, Tamrona 28-75, Canona 50 1.8 i Canona 85 1.8 mógłbym kupić uniwersalnego zooma np. 24-70 2.8 L (kumpel sprzedaje za 3300zł), który obsłużyłby mi większosc sytuacji i zachować 50 1.4 na jakies ekstremalne sytuacje.

Wersja 2)
    Może lepiej zostawić 50 1.8, 85 1.8 usm, sprzedać resztę i dokupić 24-70 2.8

Wersja 3)
    A może lepiej wejść w stałki? 24mm? 28mm? a może jeszcze inna konfiguracja? Już mi głowa od tego wszystkiego paruje! Proszę doradzcie - macie większe doświadczenie i świeży punkt widzenia.
    Napiszcie proszę co o tym myślicie? W co warto wejść?

Dzięki za rady! Pozdrawiam!

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wywalić Sigmę 17-35 oraz Canona 50/1.8. Co dokupić? W zestawie brakuje tele, ale nie każdy potrzebuje dłuższych ogniskowych.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Też robię śluby i kiedyś miałem podobne dylematy.Skończyło się na :

5D + 24L + 50/1,4 + 100/2 + 580EX który w 90% daje radę.

Do szczęścia potrzebuję jeszcze jedną 5d i jakiegoś zooma 28-300 na wakacje bo wtedy nie lubię tachać gromadki stałek.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Zablokowany

Domyślnie

Każdy lubi inaczej, mój zestaw mi odpowiada, choć miewam przebłyski, by się zdezoomować

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Każdy lubi inaczej, mój zestaw mi odpowiada
    wczoraj widzialem na allegro Twoje 16-35 i 35L do sprzedazy, czyli Ci nie odpowiada.
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Zablokowany

Domyślnie

A dzisiaj widzisz? Opisywałem na tym forum dylemat,czy nie wymienić 16-35 i 35 na 24 i 50 w elach. Lepsze jest wrogiem dobrego - nie słyszałeś? Z obecnego zestawu jestem zadowolony, a z 24/50 byłbym może jeszcze bardziej. Trudno to zrozumieć?

Miasto
    Będzin

Domyślnie

niech się forumowy kolega nie unosi zbytnio. jesli forumowy kolega ma wątpliwości, to znaczy, że posiadany zestaw w pełni forumowemu koledze nie odpowiada i szuka alternatyw, które w pełni zaspokoiłyby oczekiwania Pana kolegi.
    ja swój zestaw posiadam od roku, ten sam, niezmienny i w pełni mogę uznać, że mi on odpowiada. nie pytam, nie rozmyslam nad zmianami (na chwile obecną). z tego co zauwazam forumowy kolega żongluje sprzętem lepiej niż fachmistrze w cyrku Europa - w takiej sytuacji o w pełni odpowiadającym zestawie nie może być mowy. Trudno to zrozumieć?

BartasPL - z tego co piszesz, opcja nr2. czyli -zostawić 50 1.8, 85 1.8 usm, sprzedać resztę i dokupić 24-70 2.8 byłamy IMHO dla Ciebie najodpowiedniejsza.

Pozdrawiam
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adikPL Zobacz posta
    niech się forumowy kolega nie unosi zbytnio. jesli forumowy kolega ma wątpliwości, to znaczy, że posiadany zestaw w pełni forumowemu koledze nie odpowiada i szuka alternatyw, które w pełni zaspokoiłyby oczekiwania Pana kolegi.
    ja swój zestaw posiadam od roku, ten sam, niezmienny i w pełni mogę uznać, że mi on odpowiada. nie pytam, nie rozmyslam nad zmianami (na chwile obecną). z tego co zauwazam forumowy kolega żongluje sprzętem lepiej niż fachmistrze w cyrku Europa - w takiej sytuacji o w pełni odpowiadającym zestawie nie może być mowy. Trudno to zrozumieć?

BartasPL - z tego co piszesz, opcja nr2. czyli -zostawić 50 1.8, 85 1.8 usm, sprzedać resztę i dokupić 24-70 2.8 byłamy IMHO dla Ciebie najodpowiedniejsza.

Pozdrawiam
    Nie bardzo rozumiem czemu zwracasz się do mnie w trzeciej osobie...To, że masz zestaw życia i nic cię w nim nie uwiera to naprawdę miła rzecz. Ale wybacz - od oceny moich preferencji się powstrzymaj. Chyba, że lepiej ode mnie wiesz co mi odpowiada, a co nie. Jednak nie sądzę, więc z ocenami - to nie to miejsce. Żeby nie robić OT - to jest wątek o kompletowaniu szklarni pod pełną klatę i skupmy się na tym - bez osobistych wycieczek, który nie lubię i nie mam ochoty czytać.

Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem czemu zwracasz się do mnie w trzeciej osobie...To, że masz zestaw życia i nic cię w nim nie uwiera to naprawdę miła rzecz. Ale wybacz - od oceny moich preferencji się powstrzymaj. Chyba, że lepiej ode mnie wiesz co mi odpowiada, a co nie. Jednak nie sądzę, więc z ocenami - to nie to miejsce. Żeby nie robić OT - to jest wątek o kompletowaniu szklarni pod pełną klatę i skupmy się na tym - bez osobistych wycieczek, który nie lubię i nie mam ochoty czytać.
    masz rację, koniec OT. nie chciałem Ci wchodzic z butami w szklarnie, a tylko wskazac na pewien fakt. jesli Cie uraziłem to przepraszam.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie

Dziękuję za opdowiedzi! Cieszę się,że potyczka słowna szybko się zakończyła
    Zestaw zaproponowany przez Richiego (24L + 50/1,4 + 100/2 + 580EX) póki co jednak nie wchodzi w grę ze względu na cenę, choć kierunek jest b.ciekawy Teraz zima idzie i mniej zdjęć będę robił, kurs dolara coraz niższy więc nie ma co się uzbrajać w sprzęt po zęby - będą inne wydatki

24L + 50L byłoby miło, podobnie jak 16-35L i 35L, ale to też inna bajka. Przecież nie będę śmigał z 5D + 12-24 + 24 L czy też robił zdjęcia na weselu czy dyskotece 50tką L bo 12-24 jest za ciemny. A dwóch nie kupię bo budżet to max.5k o czym pisałem

Sigma 12-24, 50 1.8, 24-70L 2.8 i 85 1.8 powinny ogarnąć większość sytuacji
    a czy nie lepiej wywalić 85mm 50 1.8 i wziąć za to 50 1.4 z usmem?
    Czy warto posiadać 85 1.8 i 24-70 jednocześnie - nie za mała różnica w jakości fot vs dodatkowe gabaryty i cieżar + brak usm na bardziej używalnej 50-tce?

Trochę zakręciłem, ale mam nadzieję że da sie zrozumieć

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów