Sprawdziłem ale nie na Sigmie (bo już jej nie mam) tylko na swoim Canonie 380EX ale efekt powinien być ten sam. Lampkę wyzwalałem przewodem z gorącą stopką. Manualnie na lampie ustawiłem HSS i pstryknąłem z czasem 1/2000s. Poniżej znany wszystkim efektZamieszczone przez Gregg
. Okazuje się, że potrzeba pełnego przeniesienia funkcji lampy za pomocą 4 dodatkowych styków systemowych :-| . Więc najprościej jest kupić Off-Camera Shoe Cord 2 i wydłużyć go samemu. Wcale nie musi wyglądać po przeróbce źle... zastosować wielożyłowy czarny przewód w jednej wiązce z izolacją o przekroju koła, założyć w miejscach lutowania czarne rurki termokurczliwe i mamy już lampę z HSS/FP oddalona nawet o 5 metrów od aparatu
. Korektę mocy można robić manualnie na lampie.
W mojej 380EX mogę jedynie włączyć HSS, ale częstotliwością poszczególnych błysków składowych steruje body poprzez wszystkie styki. Jest jakaś szansa na odpalenie tej Sigmy (i innych lepszych) w trybie manualnym. Możesz spróbować pobawić sie ustawieniami, ale wydaje mi się, że szanse marne :P