Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Canon 50mm f1.4 mały upadek

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wejherowo

Domyślnie Canon 50mm f1.4 mały upadek

Witam serdecznie wszystkich! Z góry przepraszam jeżeli temat się już powtórzył, ale jestem tutaj nowy i jeszcze nie za bardzo obcykany z tym wszystkim. Mianowicie chodzi o Canona 50 1.4 USM, który niedawno mi upadł na podłogę. Korpus obiektywu delikatnie nadpękł przy bagnecie, ale to raczej nie tu jest problem. Obiektyw w miarę dobrze ostrzy od nieskończoności do ok 1m-1,5m. Poniżej AF się zacina, a właściwie nie ma siły wrócić do nieskończoności. Można to wyczuć na pierścieniu ostrości (ciasno chodzi). Jak się go ręcznie popchnie to daje radę. Poza tym nie słychać nic podejrzanego, żadnych zgrzytów nic z tych rzeczy po prostu nie daje rady cofnąć ostrzenia. Elektrycznie jest sprawny. Chciałem zapytać czy to może być poważna usterka i ile to może kosztować i przede wszystkim gdzie znajdę dobry serwis w okolicy 3-miasta. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

najlepiej zadzwonić do serwisu i zapytać
    w Gdyni jest foto-service ale nie wiem czy naprawiają Canon'y

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Złotów/Gdynia

Domyślnie

jutro bede odbierał z http://www.fotocomplex.pl/ tego serwisu moje body 300D po czyszczeniu i zapytam sie ich co i jak i zaraz napisze na forum ale raczej powinni naprawić. dam jutro znac
    Canon 1ds MK1,
    24-70 2.8L,C50 1.4,T17-35 2.8-4, S70-200 2.8 2x580exII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djkowal123 Zobacz posta
    jutro bede odbierał z http://www.fotocomplex.pl/ tego serwisu moje body 300D po czyszczeniu i zapytam sie ich co i jak i zaraz napisze na forum ale raczej powinni naprawić. dam jutro znac
    Byłbym kolego bardzo wdzięczny.

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

W tej 50 jest slaby silniczek od AF, nawet w sprawnym obiektywie ma problem z przesuwaniem grup soczewek, prawdopodobnie cos w srodku blokuje mechanizm i trzeba szklo rozkrecic zeby poznac przyczyne, tutaj: http://www.clubsnap.com/forums/showthread.php?t=475106 jest link do rozlozenia tego szkla, ale ja osobiscie bym tego nie polecal..W Gdyni korzystalem z tego serwisu: http://www.fotocomplex.pl , z tego co pamietam wycena naprawy to koszty rzedu 20-30 PLN.

Cytat Zamieszczone przez damian26 Zobacz posta
    Byłbym kolego bardzo wdzięczny.
    Ja tam "serwisowalem" C75-300 i nie jestem zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez szymekgd ; 05-10-2009 o 21:41
    CANON EOS 40D z dodatkami

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

szymekgd dla czego jesteś nie zadowolony? Nie dbają o sprzęt? Chciałem żeby mi od razu go przeczyścili. Ap ropo rozbierania zacząłem go rozkręcać, ale obawiałem się ze go być może rozreguluję. Doszedłem do momentu zdjęcia części z silniczkiem AF i zębatkami, ale złożyłem z powrotem. Wolę dać chyba do serwisu. Kiedyś rozbierałem na części pierwsze Porst 55 1.4 na m42 ale tamto to był pikuś..

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez damian26 Zobacz posta
    szymekgd dla czego jesteś nie zadowolony? Nie dbają o sprzęt? Chciałem żeby mi od razu go przeczyścili. Ap ropo rozbierania zacząłem go rozkręcać, ale obawiałem się ze go być może rozreguluję. Doszedłem do momentu zdjęcia części z silniczkiem AF i zębatkami, ale złożyłem z powrotem. Wolę dać chyba do serwisu. Kiedyś rozbierałem na części pierwsze Porst 55 1.4 na m42 ale tamto to był pikuś..
    Moj obiektyw zyskal u nich kilka rysek na przedniej soczewce, o ile od zewn. strony nie jestem do konca pewien ich pochodzenia to od wewn nie mam watpliwosci. W Gdyni bylem jeszcze na ul.Swietojanskiej, ale tam zrezygnowalem jak uslyszalem "scenariusze" cenowe, po fakcie wyklikalem http://www.okserwis.com.pl/sklep/ind...d=11&Itemid=26 zawsze mozesz tam zadzwonic i spytac czy/za ile podejmna sie naprawy.Powodzenia!

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Mi tez kiedys spadl:/ Pekl w srodku jakis pierscien - koszt naprawy siegnal ok 600zl:/ Oby mniej w Twoim przypadku bylo...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Złotów/Gdynia

Domyślnie

A wiec byłem w tym serwisie i chyba zaczynają przejmować metody od Zytniej bo miła pani z bardzo fachowym językiem powiedziała mi ze muszą do niego zajrzeć i dopiero coś bedą wiedzieli bo to mzoe byc ..... i tu sie zaczyna. Wiec kolego polecam ci sie do nich przesc badz przejechac. Pozdro
    Canon 1ds MK1,
    24-70 2.8L,C50 1.4,T17-35 2.8-4, S70-200 2.8 2x580exII

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

I wcale sie tej pani nie dziwie, telepatycznie nie zdiagnozuje usterki obiektywu..

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów