Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 85

Wątek: 85/1.8 vs 70-200/4 do fotografii (głównie) dziecka

Coś już napisał Awatar Manaj
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

tak w szczególności f4 w ciemnym przedszkolu ;p

85 to racjonalny wybór na lata.

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie

Uniwersalny wniosek jest jeden : obydwa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jasper Zobacz posta
    Uniwersalny wniosek jest jeden : obydwa.
    Jeżeli to nie przeszkoda to faktycznie obydwa. Sam mam 70-200 f4 i za niedługo dokupuje 85 1.8. Każdy ma swoje zalety i z powodzeniem może być stosowany do portretów. Jak masz oba to na pewno każdy wykorzystasz, a jak nie masz to już zawsze będziesz się zastanawiać a może tu by się przydał ..xxx.. (wstawić brakujący)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

[QUOTE=Manaj;712506]tak w szczególności f4 w ciemnym przedszkolu ;p

(...)
    QUOTE]

Są jeszcze takie wynalazki jak lampy błyskowe. W pomieszczeniach się przydają. Można w takiej odchylić palnik i nie błyskać nikomu w oczy.

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wiem, że podając tutaj alternatywę 5 szkieł, pewnie też by się okazało, że najlepiej mieć wszystkie :P Praktyka pokazuje, że najczęściej w potrzebnej mi sytuacji muszę ograniczyć się do jednego szkła - z tak małym dzieckiem (obecnie 9 miesięcy) jest tyle rzeczy do zabrania i pewnie szybko się to nie zmieni, wiele razy się o tym przekonałem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    z tak małym dzieckiem (obecnie 9 miesięcy) jest tyle rzeczy do zabrania i pewnie szybko się to nie zmieni, wiele razy się o tym przekonałem.
    skad ja to znam .. ja z kazdym wyjazdem odkrywam ze auto jakby "rosnie" i miesci coraz wiecej rzeczy ;-)

a co do szkiel - ja sprzedalem 85 1.8 i zostawilem 70-200 4 IS.. kazdy ma swoje zalety ale zoom jest bardziej uniwersalny.. przy dzieciach nie ma czasu na zaglowanie szklami i inne duperele.. czesto to dylemat "zrobic zdjecie tym co masz na body albo nie zrobic wcale" :-)

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Stałka zmusza do zastanowienia się nad kadrem i ma o wiele ładniejszy bokeh. Przy portrecie akurat 200mm nie przyda się na wiele, zwłaszcza na cropie. 85/1.8 daje magiczy bokeh, i cenowo jest bardzo ok. A jak nie musisz mieć napisu Canon na obiektywie - to popatrz sobie na fotki z Tokiny 50-135/2,8. Janiejsza, ostrzejsza od 70-200 wykonana równie dobrze, o pięknej plastyce, mająca 50mm/2,8 - przyda sie też tam, gdzie ciaśniej. Jak miałbym wymienić 85-tkę na zooma do portretu, to właśnie na nią. I nowa do kupienia za 1850 zł....
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    (...) z tak małym dzieckiem (obecnie 9 miesięcy) jest tyle rzeczy do zabrania i pewnie szybko się to nie zmieni, wiele razy się o tym przekonałem.
    Mnie już się zdarzyło, że wyjeżdżając z żoną, dzieckiem, świnką morską, tobołami, miałem tak zapchany samochód że nijak nie było wcisnąć jeszcze plecaka foto z 5D i zestawem obiektywów. Został w domu, a potem żałowałem że go nie mam.
    Albo taki spacer nad morzem z wózkiem, parawanem, latawcem, ręcznikami, słoniem dmuchanym do pływania dla dziecka, dzieckiem, jedzeniem, piciem... i jeszcze aprat z obiektywami...

Po takim dniu coraz bardziej nachodzi mnie ochota na micro4/3 - taki GF1 do kieszeni z dwoma naleśnikami - 20/2.8 i 40/1.7 na przykład.

A na takie dziecięce wyprawy to może nie 70-200 ale 24-105 (pod FF) nie byłby czasem lepszy? Choć body z jednym i z drugim małe i lekkie nie jest.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Są jeszcze takie wynalazki jak lampy błyskowe. W pomieszczeniach się przydają. Można w takiej odchylić palnik i nie błyskać nikomu w oczy.
    W zasadzie masz rację, ale... Na zdjęciu, które umieściłem w tym wątku błyśnięcie w ścianę powodowało makabryczny efekt. Ściana po prawej miała taki kolor jak ta, którą widać. Za plecami miałem ścianę w pięknym żółtym kolorze, po lewej duże okna, a na suficie zapalone świetlówki. Możliwość fotografowania w świetle zastanym była błogosławieństwem.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Uzależniony

Domyślnie

Bez względu na okoliczności (bardzo podoba mi się argument o "ciemnym przedszkolu"), 70-200 to szkło dużo bardziej uniwersalne i jego zakup będzie bardziej odczuwalny w sensie możliwości (zwłaszcza jeśli już padło słowo "turystyka").

Powiem jeszcze tak -mam 70-200 f/4 IS i jestem z niego bardzo, ale to bardzo zadowolony (nie oddam i już, zamieniłbym najwyżej na 70-200 f/2.8 IS, ale przy jego cenie i bez tragarza w zestawie to...). Teraz pomalutku odkładam na EF 100 f/2.8 L IS Macro (z przeznaczeniem dla statycznych / zaplanowanych portretów, ale przede wszystkim, bo nie mam nic do makro i miałbym takie 2w1), Ty jednak stałkę 100mm f/2.8 Macro już przecież masz, a szukasz czegoś uniwersalnego i "do dzieci" -może przegapiłem coś w wątku, ale zakup 85 f/1.8 będzie IMHO pomyłką -wiadomo nie od dziś, że obrazek z 85 f/1.8 cieszy sam w sobie, ale co właściwie chcesz zyskać za przeznaczoną kwotę? Albo po doświadczeniach z setką jesteś pewny, że chcesz te 85mm, albo (jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości) wybór jest tylko jeden -70-200 (IMO oczywiście).
    Ostatnio edytowane przez APP ; 09-10-2009 o 14:23

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów