Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 85

Wątek: 85/1.8 vs 70-200/4 do fotografii (głównie) dziecka

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

ten wątek tak naprawde dotyka sprawy co jest lepsze" zoomy czy stałki ja drugi rok fotografuje tylko stałkami i nie widze żeby mnie to jakos ograniczało. 85mm mam i używam z zadowoleniem. jedyne co powstrzymuje mnie naprawdę przez zakupem 70-200 to jej biały kolor wszyscy widzą że jestes fotografem...
    nx100

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    (...) jedyne co powstrzymuje mnie naprawdę przez zakupem 70-200 to jej biały kolor wszyscy widzą że jestes fotografem...
    Śmiem twierdzić, że tutaj kryterium jest raczej aparat w ręce
    Nawet z "naj naj" obiektywem, ale bez aparatu, można najwyżej pretendować do tytułu asystenta/tragarza, tudzież "posiadacza obiektywu"
    A że nigdzie nie jest powiedziane, jaki to ma być aparat, to siłą rzeczy z góry wszyscy mamy przechlapane, więc przynajmniej w tym kontekście białą L-ką nie ma się już co przejmować
    Ostatnio edytowane przez APP ; 06-10-2009 o 16:20

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Nie wiem czemu nikt nie wzioł po uwagę zacnego spacer szkiełka jakim jest sigma 50-150 lub tokina 50-135. Sigma jest szybka i do dzieci wystarcza. Ładnie rysuje, jasny, nie niszczy domowgo banku. Uniwersalne szkło do cropa. Kup z gwarancją i w razie czego skorygują FF/BF za free, Będziesz zadowolony naprawdę fajne szkiełko. Poprostu SPACER-ZOOM. Optycznie też przyjemne.

Taki cytat:
    "A czy zestaw proponowany przez MM będzie lepszy (1.8/50 plus Tami 2.8/90)? MZ nie. Wiadomo, że stałki dadzą bardzo dobry obraz (szczególnie wybitny Tamron 90mm) ale na 50 mm
    Sigma 50-150 spokojnie powalczy z 1.8/50 a znokautuje go jakością
    wykonania i HSM. Podobnie wykończy obie stałki uniwersalnością. Na
    owych 90mm nie wypada przecież źle, więc Tamronowi dużo nie ustąpi.
    A mamy niejako bonusowo zakres 100-150, którego stałki MM nie dadzą."

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gabrielr24 Zobacz posta
    Nie wiem czemu nikt nie wzioł po uwagę zacnego spacer szkiełka jakim jest sigma 50-150 lub tokina 50-135. Sigma jest szybka i do dzieci wystarcza. Ładnie rysuje, jasny, nie niszczy domowgo banku. Uniwersalne szkło do cropa. Kup z gwarancją i w razie czego skorygują FF/BF za free, Będziesz zadowolony naprawdę fajne szkiełko. Poprostu SPACER-ZOOM. Optycznie też przyjemne.
    Zakładając ten wątek myślałem o Sigmie 50-150, jednak wiadomo, że zawsze człowiek ma jakieś plany na przyszłość z przejściem na FF, a poza tym Sigma.. jakoś przedtem mając dylemat Sigma 30 1.4 vs Canon 28 1.8 szybko je sobie rozwiałem testując parę egzemplarzy w Sigma Centrum... może w przypadku 50-150 jest inaczej, bo faktycznie zakres i światło było by pewnym kompromisem pomiędzy rozważanymi przeze mnie szkłami.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    85mm mam i używam z zadowoleniem. jedyne co powstrzymuje mnie naprawdę przez zakupem 70-200 to jej biały kolor wszyscy widzą że jestes fotografem...
    To kup 80-200/2.8. Cena mniej więcej jak za 70-200/4, jedyny minus to brak USM.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

arkadyd
    Guest

Domyślnie

Witam. Miałem podobny problem, co kupić do fotografowania dzieci (2 córki - 3 i 5 lat) i nie tylko. W pierwszej kolejności wybór padł na L-kę 70-400 f4, było to dwa lata temu i obiektyw sprawdził się znakomicie, szybki af sie przydaje, ale jeszcze bardziej przydała się uniwersalność ogniskowych. Teraz gdy dziewczyny są starsze zakupiłem 85 f1.8, przydaje się światło, dzieci trochę bardziej słuchają "taty fotografa" i z większą chęcią "pozują" do zdjęć.
    Dziś nie wyobrażam sobie aby któregoś obiektywu zabrakło... ciężka decyzja przed tobą...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    Zakładając ten wątek myślałem o Sigmie 50-150, jednak wiadomo, że zawsze człowiek ma jakieś plany na przyszłość z przejściem na FF, (...)
    Dokładnie. Jeśli siedzisz w Canonie i planujesz FF to nie wydawaj kasy na szkła pod APS. A jeśli wystarczy ci mniejsza matryca i chcesz mobilności, to może od razu przejdź na micro4/3? To 72% powierzchni matrycy APS-C a dużo mniejsze rozmiary całości.

PS.
    Dobra Sigma nie jest zła.

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arkadyd Zobacz posta
    Witam. Miałem podobny problem, co kupić do fotografowania dzieci (2 córki - 3 i 5 lat) i nie tylko. W pierwszej kolejności wybór padł na L-kę 70-400 f4, było to dwa lata temu i obiektyw sprawdził się znakomicie, szybki af sie przydaje, ale jeszcze bardziej przydała się uniwersalność ogniskowych. Teraz gdy dziewczyny są starsze zakupiłem 85 f1.8, przydaje się światło, dzieci trochę bardziej słuchają "taty fotografa" i z większą chęcią "pozują" do zdjęć.
    Dziś nie wyobrażam sobie aby któregoś obiektywu zabrakło... ciężka decyzja przed tobą...
    Tylko nie powiedziałeś czy FF / APS-C, ale dzięki za radę (kolejną), że trzeba mieć dwa :P Tego się trochę obawiałem, że "OR" awansuje do "AND" :P

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Dokładnie. Jeśli siedzisz w Canonie i planujesz FF to nie wydawaj kasy na szkła pod APS. A jeśli wystarczy ci mniejsza matryca i chcesz mobilności, to może od razu przejdź na micro4/3? To 72% powierzchni matrycy APS-C a dużo mniejsze rozmiary całości.
    Nie wiem, akurat póki do 30D + coś tam nie jest dla mnie wielką udręką, a micro4/3 będzie miało większą głębię ostrości (=to skrót myślowy, uprzedzając, tych co na straży formalności...), a ja bym chciał więcej niż mi oferuje 28 1.8 @ 2.2 (dlatego od tej wartości, bo poniżej wg mnie nie ma żylety - przynajmniej w moim egzemplarzu), więc przejście w tą stronę raczej mnie nie interesuje.

Wiedziałem, że tak będzie :P Tylko więcej mętliku w głowie, wychodzi, że optymalnie to nie dość, że mieć dwa to jeszcze 5d (najlepiej mk2)... Że też niektórym tak się podobają i w zupełności wystarczają zdjęcia z komórek, ci nie mają takich dylematów (i wydatków, i ciężarów do noszenia, i... :P)

Dzięki za aktywny udział w dyskusji

arkadyd
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    Tylko nie powiedziałeś czy FF / APS-C, ale dzięki za radę (kolejną), że trzeba mieć dwa :P Tego się trochę obawiałem, że "OR" awansuje do "AND" :P
    mam APS-C (40d)

Coś już napisał Awatar Rosemary
    Miasto
    Vienna/Kraków/Sopot

Domyślnie

Witam. Posiadam oba te szkla. Tu juz sporo zostalo napisane. Moge tylko powiedziec ze od niedawna mam 85 i jestem zachwycony. Zapraszam do galerii mojej coreczki: http://fotobase.pl/main.php?g2_itemId=10167 ostatnie 4 na 85. Tu dzieciaki znajomych na 70-200: http://fotobase.pl/main.php?g2_itemId=8423 , http://fotobase.pl/main.php?g2_itemId=8425
    [5dmkII] _ [580ex II] _ [17-40 ] _ [70-200 f4L] _ [50 f1,4] _ [85 f1,8]_[canon 100 f2,8 makro]

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów