Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
To prawda, to powiedz, skoro masz tu takie ojcowskie doświadczenie
Radzisz kupno obydwu, a statystycznie, który częściej zabierasz i z których zdjęć jesteś bardziej zadowolony? Roziumiem, że właśnie 70-200? Określiłbym przynajmniej priorytety kupowania :P
Wszystko już w zasadzie zostało napisane wcześniej. Mam oba i nie mam (na szczęście) twoich dylematów. Który stosuję częściej? Trudno powiedzieć. Zwykle wychodząc wiem gdzie, co i czy w ogóle będę fotografował. Pisałem już – spacery w mieście 85-tka (nie zwraca uwagi otoczenia, wśród przechodniów i tak nie oddalasz się od pociech, łatwiej nosić na ramieniu - mijać się z ludźmi bez potrzeby noszenia plecaka). Las, jezioro, rzeka, plac zabaw, itd. raczej 70-200, chociaż nie koniecznie. Każdy dłuższy wypad i tak wymaga wzięcia wielu rzeczy, więc plecak. Ja mam Naneu Pro Military Alpha więc spokojnie mogę brać prawie wszystko co mam, i jeszcze mieszczę przekąski, picie, bluzy, kurtki i co tam jeszcze trzeba. Tak jak pisałem 85-ka daje lepszy obrazek, ale gdybym nie miał 70-200 wielu sympatycznych kadrów nie udałoby mi się zrobić. Oczywiście wielka sztuka to nie jest, ale album rodzinny ma swoje prawa, a 70-200 naprawdę daje radę i przepaści jakościowej nie ma. Co innego wnętrza (np. imprezy w przedszkolu) – 70-200 nawet nie biorę pod uwagę, tutaj tylko 85 i 28, brakuje mi niestety jasnej 50-tki, bo 85 na cropie często jest zbyt wąsko, a 28 nie nadaje się do ciaśniejszych portretów. Podsumowując: 85 (moim zdaniem) da ci bardzo dobrą jakość zdjęć i możliwość portretowania we wnętrzach, ale pozbawi uniwersalności zooma. 70-200 tylko trochę słabsza jakość, ale większe możliwości operowania w plenerze. Zaznaczyć tu należy, że ja zapinam te szkiełka do 400D, z innym body może byś inaczej. Niektórzy poruszali tu też sprawę masy zestawu, ja z 400D nie widzę problemu, ale jestem wyrośniętym chłopcem i mi 0,5 kg nie robi żadnej różnicy.