Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 103

Wątek: Jak usprawnic komputer, inne posty.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A może podzielmy się swoim setupem backupowym i każdy szukająco-pytający będzie miał do wyboru co można zrobić. Zamiast się siłować na ręke RAAID vs backup vs partycje vs rodzaje uszkodzeń vs kto ma większe...eee większe doświadczenie .

Ja mam:

Wewnątrz PC:
    - HDD 320GB WD Raptor, na nim system, ważniejsze dokumenty, cache, scratch disks itp 'tymczasowe' obszary, brak systemowego swapa (8GB ramu) ;
    - 3 x 1TB Seagate Barracuda. Na jednym dysku - dane różne (gry, mniej ważne dokumenty, muzyka, filmy itp) . Na drugim dysku - zdjęcia. Na trzecim dysku - backup dysku systemowego i backup dysku zdjęciowego.
    - Zewnętrzny dysk 500GB (trochę ciasny się zaczyna robić) - na nim backup dysku systemowego i backup dysku zdjęciowego.

Backup na płytki kilkuset GB nie uśmiecha mi się... może w przyszłym roku nad jakimś BlueRay pomyślę a może kupię kolejny dysk do trzymania backupów zupełnie offsite.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Kwestia wirusow dotyczy tego rozwiazania jak kazdego innego. Jak bedziesz korzystal z zew dysku jako backupu, gdzie tylko bedziesz zgrywal zapas to tez sie zarazi.
    Pełna zgoda. Z tego powodu nie zaleca się korzystania z dysków twardych do backupu. Płyty DVD, CD są pod tym względem o wiele bezpieczniejsze. O taśmach nawet nie wspominam bo to nie rozwiązanie do domu.

Ponadto jesli uzywa sie dobrego softu antywirusowego to prawdopodbienstwo zlapania akurat takie syfu, ktory by nam zrobi lczystkie jest dosc znikome.
    Tak, prawdopodobieństwo spada. Ale nawet najlepszy antywirus nie ochroni Cię przed nieumyślnym, omyłkowym skasowaniem pliku. Nie zdarzyło Ci się nigdy skasować trochę za dużo niż zamierzałeś z ominięciem kosza?

I w kontekście obu powyższych nie rozumiem tego:

Dla mnie idealnym rozwiazaniem na warunki domowe jest wlasnie dysk sieciowy podlaczony do routera
    Co tu jest idealne?

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A może podzielmy się swoim setupem backupowym i każdy szukająco-pytający będzie miał do wyboru co można zrobić.
    Ok, niech będzie. U mnie jest prościej:

W środku:
    4x500GB spięte w RAID10. 1 partycja na wszystko.

Na zewnątrz:
    Płyty DVD. po dwie kopie wykonywane dla każdej ważniejszej sesji zdjęciowej.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 13-10-2009 o 13:15 Powód: Automerged Doublepost
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Pełna zgoda. Z tego powodu nie zaleca się korzystania z dysków twardych do backupu. Płyty DVD, CD są pod tym względem o wiele bezpieczniejsze. O taśmach nawet nie wspominam bo to nie rozwiązanie do domu.
    Plyty DVD to akurat bardzo kiepski pomysl jako backup. Ich trwalosc do najlepszych nie nalezy. Zabezpieczenie jest tak mocne jak i jego najslabsze ogniwo. Pada ci dysk, wkladasz plyte i zonk.

Z nosnikow jak juz mialbym wybierac to pendrive/dyski SSD. Szansa na fizyczne padniecie chyba najmniejsza z wszystkich nosnikow (mowa o zastosowania amatorskim). Brak elementow mechanicznych robi swoje.
    Tak, prawdopodobieństwo spada. Ale nawet najlepszy antywirus nie ochroni Cię przed nieumyślnym, omyłkowym skasowaniem pliku. Nie zdarzyło Ci się nigdy skasować trochę za dużo niż zamierzałeś z ominięciem kosza?
    Szczerze? Nigdy cos czego bym nie mogl odzyskac, badz nie mial kopii.

I w kontekście obu powyższych nie rozumiem tego:

Co tu jest idealne?
    Idealne jest to, ze z kazdego kompa w domu mam dostep d odanych, jednoczesnie sa one kopia.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Z nosnikow jak juz mialbym wybierac to pendrive/dyski SSD. Szansa na fizyczne padniecie chyba najmniejsza z wszystkich nosnikow (mowa o zastosowania amatorskim). Brak elementow mechanicznych robi swoje.
    Pendrive to jednak nie ta pojemność a dyski SSD są póki co tak drogie (w rozumieniu zł/GB), że mając takie środki można pomyśleć o streamerze, który w przeciwieństwie do SSD nie padnie z powodu wirusa.

A co do trwałości DVD. Prawdopodobieństwo, że padną obie płytki jednocześnie oczywiście jest (choć niewielkie), jednak jak ktoś tu wspominał - to nie datacenter.

Jeśli dla kogoś takie ryzyko jest zbyt duże to naprawdę pozostają tylko taśmy. Oczywiście jedna na miejscu druga off-site na wypadek uszkodzenia pierwszej/trzęsienia ziemi
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 13-10-2009 o 14:01
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

niezla paranoja :P ehehe
    ja mam systemowy na stripeset ktorego sklonowalem na dzyndzel USB w razie czego bootuje z USB i przywracam. iBackup robiacy dziennie jedna kopie mail i dokumetow na dysk magazyn.
    1TB dysk magazyn z fotami.
    1TB dysk FW800 time machine wlaczany raz na tydzien.
    i backup na DVD DL

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Pendrive to jednak nie ta pojemność a dyski SSD są póki co tak drogie (w rozumieniu zł/GB), że mając takie środki można pomyśleć o streamerze, który w przeciwieństwie do SSD się nie padnie z powodu wirusa.

A co do trwałości DVD. Prawdopodobieństwo, że padną obie płytki jednocześnie oczywiście jest (choć niewielkie), jednak jak ktoś tu wspominał - to nie datacenter.

Jeśli dla kogoś takie ryzyko jest zbyt duże to naprawdę pozostają tylko taśmy. Oczywiście jedna na miejscu druga off-site na wypadek uszkodzenia pierwszej/trzęsienia ziemi
    SSD to niestety tak naprawde spiewka wprzyszlosci. Glownie problemy z predkosciami odczytu zapisu i z trwaloscia nosnika. Choc jak odysk nie systemowy, a magazynier danych to juz co innego(dot. trwalosci).

Co do plyt DVD, o to ja nie mam takeigo zaufania. Oczywiscie, to nie datacenter, ale wlasnie dlatego wole dysk sieciowy/zewnetrzny backupowy, bo jest wygodniejszy i praktyczniejszy. A cenowo wychodzi dosc korzystnie.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

To i ja się wyspowiadam.

W kompie mam 4x500 GB Barracudy spięte w RAID Mirror 1TB
    Wśród innych partycji mam jedną kopii najważniejszych plików, zdjęć itp.

Dodatkowo robię kopie najważniejszych spraw na zewnętrznym FreeDriveAgent, 300GB, którego robi się coraz mniej. :-(

wredniak
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    Kupiłem zewnętrzny dysk 500GB, na którym będę robil zapasowa kopie zdjęć. Czy jest sens dzielenia go na partycje? Jak padnie to chyba cały i partycje raczej nie pomogą? Czy nalezy jakos specjalnie taki dysk przygotowac pod zdjecia?
    Bezpieczeństwa znacząco nie podniesie ale:
    1) jeśli chcemy robic backup systemu (partycji systemowej) to nie musimy robić go z 500gb, 750gb czy 1tb bajtowego dysku ale powiedzmy 100gb partycji
    2) jeśli dysk się pofragmentuje to nie musimy j.w., partycjonujemy to co chcemy

Jeśli backup to tylko zewnętrzne źródło, pendrive czy ssd można sobie darować chyba, że mamy drukarkę do pieniędzy (przynajmniej na razie), dvd mają małą pojemność, streamer w domu to jednak dość drogie. Wychodzi że optymalnym rozwiązaniem jest zewnętrzny dysk na usb, firewire, esata (w kolejności od najwolniejszego). Osobiście kupiłem stację dokującą do dysków sata i jak potrzebuje to wyjmuje dysk z szafki podłączam i synchronizuje katalogi zdjęcia/orginalny soft/narzędzia/partycja z backupem systemu. Zalety takiego rozwiązania: przepięcie czy wirus nie zniszczy mi danych, dysk w szafce nie pobiera prądu i nie hałasuje, jak mi zabraknie miejsca nie muszę mieć kolejnego dysku z kolejnym zasilaczem, goły dysk jest jednak sporo tańszy
    Wady: zastanawia mnie jedynie żywotność złącza w dysku

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A ja mam w piecu dwa dyski, na jednym system i soft, na drugim różności w tym zdjęcia i dokumenty. I raz na jakiś czas kopiuję dokumenty i zdjęcia na podłączany z zewnątrz dysk w obudowie USB. Nie przez synchronizację a właśnie kopiowanie, by nic z backupu nie usuwać. Dysk ten jest podłączany tylko raz na jakiś czas gdy robiona jest kopia.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Małe ostrzeżenie - jeśli macie RAIDA stworzonego przez płytę główną to jak wam padnie płyta to z dużym prawdopodobieństwem możecie pożegnać się z danymi. Nawet kupno identycznej płyty raczej nie odzyska RAIDa. Kolega to boleśnie przerobił i od tej pory używa osobnych kontrolerów RAID, np Adaptec 3405 czy 3805.

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów