Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 103

Wątek: Jak usprawnic komputer, inne posty.

Bywalec Awatar SirDuncan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Ja bym postawił nieco inaczej pytanie. Czy podzielenie na partycje czemuś szkodzi ?
    Jeśli nie to odpowiedź jest raczej prosta.
    na dwie partycje pewnie nie szkodzi.... na trzy? moze tez nie... a na 10?

na klopoty z logika bardzo pomocny jest EasyRecovery - mi juz pare rzeczy uratowal - zdjecia z omylkowo sformatowanej karty tez. pare zlotych on kosztuje, ale zawsze mozna popytac, moze ktos znajomy w firmie ma etc. Bycmoze sa jakies inne podobne programy (ktos zna tanie/darmowe i skuteczne?).
    5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SirDuncan Zobacz posta
    Bycmoze sa jakies inne podobne programy (ktos zna tanie/darmowe i skuteczne?).
    Jeśli robimy kopie bezpieczeństwa zamiast łatać samopoczucie krojąc dysk na kawałki jak pizzę, takie programy stają się zbędne.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar SirDuncan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Jeśli robimy kopie bezpieczeństwa zamiast łatać samopoczucie krojąc dysk na kawałki jak pizzę, takie programy stają się zbędne.
    'zbedne' to niezbyt stosowne slowo w przypadku tego programu. Oczywiscie backupy to podstawa, ale domowe archiwum zdjec to nie datacenter... i to nie ze wzgledu na potrzeby, ale ze wzgledu na mozliwosci finansowe. Zawsze moze sie okazac, ze ostatnich kilku dni/sesji nie masz jeszcze zbackupowanych i wtedy zonk... albo easyrecovery ;-)

ja osobiscie mam dwa dyski po 500GB spiete w mirror. Dodatkowo caly czas sobie obiecuje, ze raz w roku bede zrzucal calosc na DVD - za grosz plytom nie ufam, ale jako dodatkowe zabezpiecznie powinny byc OK.

PS - co do krojenia dyskow na partycje jako 'zabezpiecznie' to sie w pelni zgadzam.
    5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dokladnie, wystarczy awaria zasilacza (burza) i mozemy pozegnac sie nie tylko z dyskami, ale i calym komputerem, a w przypadku backupu kupujemy drugi, zrzucamy dane i cieszymy sie ze zdjec...

Co do macierzy, pamietajmy, ze przy RAID-1 tracimy 50% pojemnosci hdd na rzecz dublowania danych..
    CANON EOS 40D z dodatkami

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SirDuncan Zobacz posta
    Dodatkowo caly czas sobie obiecuje, ze raz w roku bede zrzucal calosc na DVD.
    Raz na ROK?! Jak Ci jakiś wirus zamaluje dysk na gwiazdkę (to już niedługo ), to mirror Ci niewiele pomoże, Twój program też nic nie odzyska jeśli dane będą nadpisane a ubiegłoroczny backup będzie hmmm.... Oczywiście, że można i trzeba stosować antywirusy ale różnie może być.

To tak wiele czasu/pieniędzy/miejsca kosztuje, żeby zaraz po sesji wrzucić ją dodatkowo na płytkę albo dwie? To chyba jeszcze nie data center?
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 13-10-2009 o 11:53

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    Kupiłem zewnętrzny dysk 500GB, na którym będę robil zapasowa kopie zdjęć. Czy jest sens dzielenia go na partycje? Jak padnie to chyba cały i partycje raczej nie pomogą? Czy nalezy jakos specjalnie taki dysk przygotowac pod zdjecia?
    Powiem tak. Wiekszosc uzytkownikow wybiega juz w kosmos.
    Jest tak. Masz kompa, masz system i masz dane.
    Teraz dokupiony zostal zewnetrzny dysk - 500GB.
    Na nim bedzisz skladowal dane.
    Po co Ci partycje - jak to tylko backup. zamist partycji zrob katalogi - np:
    -fotki
    -dokumenty
    Jest on zew HDD i dzilenie go nie ma sensu.
    Teraz tak, jest duzo roznych sposobow bacupu, zmieszcze sie w 2 (nie mowie o komercyjnych narzedziach - tylko MS)
    a) uzywac MS backup (zrobic zeby sie codziennie robil o jakijs tam godzinie)
    - zalety: dziala, wbudowany w windows
    - wady: jesli uszkodzi sie plik backupu, wszystko idzie w piach
    b) Microsoft Sync Toy
    - zaleta: dziala
    (mozna nawet (kiedys nie) uzywac wiersza polecen i zrobic sobie skrypt, wrzucic go do Task Sheduler i masz autobackup
    Trworzysz pary katalogow, wybierasz jak ma byc synchronizowane i po wszystkim
    - wady: manualny proces - musisz sobie klikac zeby zrobic backup (wersja dla niedoswiadczonych uzywkotwnikow windows, poblem ten mozna wyeleminowac teorzoc skrypt)

Jesli mas Linuxa to masz tyle opcji ze nie wiem, ktora najlatwiejsza.

Bywalec Awatar SirDuncan

Domyślnie

Raz na ROK?! Jak Ci jakiś wirus zamaluje dysk na gwiazdkę (to już niedługo ), to mirror Ci niewiele pomoże, Twój program też nic nie odzyska jeśli dane będą nadpisane a ubiegłoroczny backup będzie hmmm....
    raz do roku to i tak czesciej niz teraz ;-)
    zdecydowalem sie na takie rozwiazanie z 2 powodow - wczesniej juz dwa dyski mi padly (fizycznie), a poza tym to urzadzenie latwo udostepnialne w sieci, co w moim przypadku bylko bardzo wazne.

co do wirusow - to jakos przesadnie ostrozny nie jestem - mysle zanim klikne, nie sciagam softu z p2p (bardziej z braku potrzeby niz strachu), uzywam darmowych antywirusow. wystarczy, zeby od 10 lat posiadania roznorakich wlasnych komputerow nigdy nie miec problemu z tego powodu - zreszta wczesniej na komputerach 'rodzinnych' tez nie bylo strat, ale tego nie licze, bo nie ja tam za bezpieczenstwo odpowiadalem...

To tak wiele czasu/pieniędzy/miejsca kosztuje, żeby zaraz po sesji wrzucić ją dodatkowo na płytkę albo dwie? To chyba jeszcze nie data center?
    lenistwo i 'no przeciez nic sie nie stanie' to chyba najblizsza prawdy odpowiedz...

no nie, reczne wrzucanie plikow na plytke to nie datacenter - i tu jest wlasnie roznica - patrzy wyzej ;-)
    Ostatnio edytowane przez SirDuncan ; 13-10-2009 o 12:47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszardk Zobacz posta
    ...a może kupić dwa dyski i połączyć je w macierz RAID-1?
    Na "szczęście" są i działają prawa Murphego :-D - mi wyleciała cała grupa RAID-1. Najpierw jeden dysk - gdy podłączyłem 3 dysk (za kilka minut) na odbudowę raida wyleciało drugie lustro - na szczęscie z któregoś z nich dało sie skopiować prawie całe archiwum.

I tu pytanie do korzystających z kontrolerow na MOBO z RAIDem - czy macie możliwość monitoringu parametrów SMART dla każdego/któregokolwiek z dysków RAIDa ?
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t00mcio Zobacz posta
    I tu pytanie do korzystających z kontrolerow na MOBO z RAIDem - czy macie możliwość monitoringu parametrów SMART dla każdego/któregokolwiek z dysków RAIDa ?
    Tak. Ale nie sugeruję się zbytnio tymi wskazaniami.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Sorry, ze po krotce , ale nie mam czasu na odnoszenie sie do kazdej wypowiedzi.

Kolaj co do rozwiazania RAIDowego to na pewno masz 100% ochrone jesli chodzi o fizyczne uszkodzenie. Co do logicznego to kwestia software'owa, jest sof sprawdzjacy poprawnosc danych.

Dla mnie idealnym rozwiazaniem na warunki domowe jest wlasnie dysk sieciowy podlaczony do routera. Rzeczy, ktore piszesz o sofcie synchro to bzdury. Tego typu soft jest konfigurowalny i mozesz spokojnie ustawic rzeczy typu jak ma sie zachowywac program w razie proby usuniecia danych etc. A wiec samosuwajace sie plikie mozesz sobie wsadzic miedzybajki.

Kwestia wirusow dotyczy tego rozwiazania jak kazdego innego. Jak bedziesz korzystal z zew dysku jako backupu, gdzie tylko bedziesz zgrywal zapas to tez sie zarazi.

Ponadto jesli uzywa sie dobrego softu antywirusowego to prawdopodbienstwo zlapania akurat takie syfu, ktory by nam zrobi lczystkie jest dosc znikome.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów