Pokaż wyniki od 1 do 10 z 103

Wątek: Jak usprawnic komputer, inne posty.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

No macierz tutaj jest wprost idealnym rozwiazaniem tylko nie wiem czy na domowe warunki torche nie przesadzonym.

Dla osoby mniej znajacej sie na kompach etc. mozna rowniez wziasc pod uwage rozwiazanie w stylu: zakaldajac ze ma sie jeden dosc duzy hdd wewnetrzny, kupic drugi zew i zainstalwoac jakis programik do synchronizacji katalogow.

Ostatnio sam myslalem nad zakupem d otego sieciowego HDD i podlaczenie go do mojego routera WIFI. Wiem, ze WIFI pod katem transferu danych demonem szybkosci nie jest, ale jesli synchronizacja kartalog jest robiona z automatu nabierzaco to nie trwa to tragicznie dlugo. Dodatkowa zaleta takowego rozwiazania jest dostepnosc fotek z kazdego miejsca, a w zasadzie kompa z domu i nie tylko.

EDIT:
    Kolaj nie kumam odniesienia do mojego akapitu zaczynajacego sie od Awaria logiczna czy fizyczna normalna rzecza?. Przeciez napisalem, ze to nic nadzwyczajnego.

Dalej piszesz o kopiach, ktore daja bezpieczenstwo. Owszem ,pelna zgoda tylko po za samym backupem jest jeszcze szereg wytycznych, o ktorych spelnienie mozemy sie pokusic, zeby czuc sie bardziej bezpieczni. I w cale nie musi to byc popadanie w skrajnosci, zeby nie wyszlo potem, ze masz lepsze zabezpieczenia danych niz nie jeden data center na swiecie.

Co do dywagacji na temat RAIDa tez goda, tylko tyle, ze tak naprawde my nie mowimy tutaj o zabezpieczaniu przed uszkodzeniam, ktore w duzej mierze jest od nas nie zalezne. Pewnie, ze sa zasady, ktore lamiac narazamy dysk na bledy logiczne jak i fizyczne. Autor nie pyta jednak jak zabezpieczyc dysk, ze by nie padl tylko ja zrobic skuteczny backup, a RAID jest wlasnie do tego stworzony.

Co do partycji to doskonale wiem po co sie dzieli dyski partycje, ale jak sam zauwazyles to nie przedmiot watku. Nie mniej jednak twierdze, ze podzial dysku napartycje jest dodatkowym zabezpieczeniem. To na ile podzielisz sobie czesci dysk, twoja sprawa. Tutaj trzeba wybrac tak, aby byl dobry stosunek rozsadku do poziomu bezpieczenstwa.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 13-10-2009 o 10:55
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uprawnienia umieszczania postów