Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 103

Wątek: Jak usprawnic komputer, inne posty.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I co z tego wynika? Tyle, że jeśli faktycznie zależy nam na zabezpieczeniu danych, musimy robić backup na innym nośniku. Jak nie, to określamy sobie ile % zdjęć jesteśmy gotowi utracić w wyniku uszkodzenia logicznego partycji. Przyjmijmy, że 10%. Zatem co? Dzielimy dysk na 10 partycji? Następnie z każdego zdarzenia rozrzucamy fotki po równo na każdej z nich, żeby nie było takiej sytuacji, że padła nam akurat partycja, gdzie trzymaliśmy nasze ukochane zdjęcia z wyprawy do Egiptu. Robi nam się taki bałagan, że nie jesteśmy w stanie dociec co i gdzie trzymamy.

Jeżeli naprawdę jesteś z branży powinieneś wiedzieć, że awaria czy to logiczna, czy fizyczna to zupełnie zwyczajna rzecz, która czasem się zdarza i nie powinna nas zaskakiwać ani wiązać się z utratą ważnych informacji. Z całą pewnością mnożenie partycji nie jest żadnym rozwiązaniem.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    I co z tego wynika? Tyle, że jeśli faktycznie zależy nam na zabezpieczeniu danych, musimy robić backup na innym nośniku. Jak nie, to określamy sobie ile % zdjęć jesteśmy gotowi utracić w wyniku uszkodzenia logicznego partycji. Przyjmijmy, że 10%. Zatem co? Dzielimy dysk na 10 partycji? Następnie z każdego zdarzenia rozrzucamy fotki po równo na każdej z nich, żeby nie było takiej sytuacji, że padła nam akurat partycja, gdzie trzymaliśmy nasze ukochane zdjęcia z wyprawy do Egiptu. Robi nam się taki bałagan, że nie jesteśmy w stanie dociec co i gdzie trzymamy.

Jeżeli naprawdę jesteś z branży powinieneś wiedzieć, że awaria czy to logiczna, czy fizyczna to zupełnie zwyczajna rzecz, która czasem się zdarza i nie powinna nas zaskakiwać ani wiązać się z utratą ważnych informacji. Z całą pewnością mnożenie partycji nie jest żadnym rozwiązaniem.
    Balagan sie zaden nie robi, to mniej wiecej tak samo jak kupno kilku kart np po 8 GB czy 4 GB zamiast jednej 32 GB.

Awaria logiczna czy fizyczna normalna rzecza? No nie jest to nic nadzwyczajnego, tyle tylko, ze fizyczne uszkodzenie czesto wiaze sie rozjechaniem calego dysku, zas logiczne gora danej partycji.
    Mowa tutaj o mozliwosciach przecietnej osoby znajacej sie na rzeczy, bo pewnie jak oddasz do Ontracka to oni ci nawet ze spalonego lub zatopionego dysku odzyskaja dane, tylko zobaczyc Twoja mine jak wystawia rachunek; bezcenne.

A wiec nikt ci nie mowi,ze masz tworzyc 10 partycji czy zamiast jednej karty 8 GB zalecil bys komus kupno 8 x 1 GB?

Nie popadajmy w skrajnosci.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 13-10-2009 o 07:29
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Coś już napisał Awatar ryszardk
    Miasto
    Sucha Beskidzka

Domyślnie

...a może kupić dwa dyski i połączyć je w macierz RAID-1?
    http://klimrysfoto.pl
    5D 350D+BG-E3 C 50/1,8 C 24-105/4L 580EX II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Do segregacji i wydzielania plików służą foldery - partycje możesz stworzyć oczywiście tylko po co ? Jeżeli chcesz aby fotki były jak najbardziej bezpieczne to zrób jak zasugerował kolega - 2 dyski i macierz RAID-1 czyli na dwa dyski zapisywane jest to samo. Ja u siebie w firmie na malutkim serwerze do backupu danych mam to rozwiązane właśnie w taki sposób. 2 dyski SAS na bazy danych i system operacyjny oraz 2 dyski S-ATA II po 500 GB każdy spięte w RAID-1 - znajdują się tam backupy baz danych i chroni to dane przed utratą w wyniku awarii DYSKU. Niestety jest nieskuteczne w razie uszkodzeń fizycznych całego serwera więc dla większego bezpieczeństwa co jakiś czas warto zapisywać te dane na nosnikach zewnętrznych i trzymać poza miejscem zamieszkania na wypadek uszkodzenia budynku ... i tak dalej i tak dalej - wszystko zależy od tego jak ważne jest to by danych nie stracić. :-D oczywiście im jest to wazniejsze tym koszty wzrastają ....

Ja zdjęcia trzymam na dysku twardym i co ważniejsze zapisuje na płytkach DVD.
    Ty musisz ocenić ile jest dla Ciebie warta ochrona danych oraz jakie jest prawdopodobieństwo ich utraty i wybrać środki adekwatne. Wydaje mi się że jeżeli masz tam naprawde bezcenne fotki (jak każdy z nas) wystarczy Ci zweykły dysk i kopa na DVD lub ewentualnie jeśli chcesz wydać troszkę więcej $ to RAID-1 czyli 2 dyski HDD z mirrorem.
    Canon EOS 50D | Sigma 18-125 f/3.8-5.6 DG OS HSM | Sigma 135-400 f/4-5.6 DG APO | Pentacon 50 f/1.8 M42 | Nissin Speedlite Di 622 | GoldPhoto YH324 + GoldPhoto YH410

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszardk Zobacz posta
    ...a może kupić dwa dyski i połączyć je w macierz RAID-1?
    RAID w żaden sposób nie zabezpiecza przed uszkodzeniem logicznym. Poza tym autor pyta konkretnie o postępowanie z dyskiem zewnętrznym.

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Awaria logiczna czy fizyczna normalna rzecza?
    Tak. Najzupełniej normalna. Każde urządzenie elektroniczne czy mechaniczne może się popsuć i zawsze trzeba zakładać, że prędzej, czy później to nastąpi. Nie powinniśmy się czuć tym zaskoczeni. Co najwyżej niezadowoleni ze względu na dodatkowy nakład pracy, jaki nas czeka. Niedawno pracowałem na rzecz pewnej dużej firmy, w której było grubo ponad 1000 serwerów. Nie było miesiąca, żeby gdzieś nie padł dysk. I oczywiście nigdy nie trzeba było korzystać z firm zajmujących się odtwarzaniem danych. Bo zawsze mieliśmy kopie zapasowe. Tylko one dają bezpieczeństwo.

A wiec nikt ci nie mowi,ze masz tworzyc 10 partycji czy zamiast jednej karty 8 GB zalecil bys komus kupno 8 x 1 GB?

Nie popadajmy w skrajnosci.
    To na ile? Na dwie? Znaczy, że jak jedna się rozsypie, to stracę "tylko" połowę zdjęć? Dziękuję. Nie będę sobie zawracał głowy takim "mechanizmem ochronnym". Dyski dzieli się na partycje z zupełnie innych powodów, ale ta tematyka znacznie wykracza poza zakres tego posta a nawet całego forum.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 13-10-2009 o 10:24 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

Podziel sobie. Ja to zrobiłem i jestem zadowolony. Zawsze bezpieczniej

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

No macierz tutaj jest wprost idealnym rozwiazaniem tylko nie wiem czy na domowe warunki torche nie przesadzonym.

Dla osoby mniej znajacej sie na kompach etc. mozna rowniez wziasc pod uwage rozwiazanie w stylu: zakaldajac ze ma sie jeden dosc duzy hdd wewnetrzny, kupic drugi zew i zainstalwoac jakis programik do synchronizacji katalogow.

Ostatnio sam myslalem nad zakupem d otego sieciowego HDD i podlaczenie go do mojego routera WIFI. Wiem, ze WIFI pod katem transferu danych demonem szybkosci nie jest, ale jesli synchronizacja kartalog jest robiona z automatu nabierzaco to nie trwa to tragicznie dlugo. Dodatkowa zaleta takowego rozwiazania jest dostepnosc fotek z kazdego miejsca, a w zasadzie kompa z domu i nie tylko.

EDIT:
    Kolaj nie kumam odniesienia do mojego akapitu zaczynajacego sie od Awaria logiczna czy fizyczna normalna rzecza?. Przeciez napisalem, ze to nic nadzwyczajnego.

Dalej piszesz o kopiach, ktore daja bezpieczenstwo. Owszem ,pelna zgoda tylko po za samym backupem jest jeszcze szereg wytycznych, o ktorych spelnienie mozemy sie pokusic, zeby czuc sie bardziej bezpieczni. I w cale nie musi to byc popadanie w skrajnosci, zeby nie wyszlo potem, ze masz lepsze zabezpieczenia danych niz nie jeden data center na swiecie.

Co do dywagacji na temat RAIDa tez goda, tylko tyle, ze tak naprawde my nie mowimy tutaj o zabezpieczaniu przed uszkodzeniam, ktore w duzej mierze jest od nas nie zalezne. Pewnie, ze sa zasady, ktore lamiac narazamy dysk na bledy logiczne jak i fizyczne. Autor nie pyta jednak jak zabezpieczyc dysk, ze by nie padl tylko ja zrobic skuteczny backup, a RAID jest wlasnie do tego stworzony.

Co do partycji to doskonale wiem po co sie dzieli dyski partycje, ale jak sam zauwazyles to nie przedmiot watku. Nie mniej jednak twierdze, ze podzial dysku napartycje jest dodatkowym zabezpieczeniem. To na ile podzielisz sobie czesci dysk, twoja sprawa. Tutaj trzeba wybrac tak, aby byl dobry stosunek rozsadku do poziomu bezpieczenstwa.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 13-10-2009 o 10:55
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale jesli synchronizacja kartalog jest robiona z automatu nabierzaco to nie trwa to tragicznie dlugo.
    Synchronizacja na bieżąco i z automatu ma pewną nieprzyjemną cechę. Skasowanie (np. omyłkowe, wirusowe, w wyniku błędnego działania programu itp.) katalogu na dysku źródłowym także się automatem i na bieżąco zsynchronizuje. I nie będzie to trwało tragicznie długo

No macierz tutaj jest wprost idealnym rozwiazaniem .
    Powtórzę jeszcze raz. RAID w żadnej mierze nie chroni ani nawet nie zmniejsza ryzyka utraty danych związanej z uszkodzem LOGICZNYM. Może co najwyżej zabezpieczać przed FIZYCZNYM uszkodzeniem dysku.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 13-10-2009 o 10:51 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Co do potrzeby dzielenia zdania są podzielone. Być może trzeba, być może nie. Ja jestem w stanie wyobrazić sobie sytuację, że pada system alokacji i dzięki podzieleniu na partycje tylko część dysku staję się niedostępna. Pewnie do odzyskania, ale lepiej walczyć z częścią niż z całym.
    Ja bym postawił nieco inaczej pytanie. Czy podzielenie na partycje czemuś szkodzi ?
    Jeśli nie to odpowiedź jest raczej prosta.
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 13-10-2009 o 11:07
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie mniej jednak twierdze, ze podzial dysku napartycje jest dodatkowym zabezpieczeniem.
    Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Czy podzielenie na partycje czemuś szkodzi ?
    Jeśli nie to odpowiedź jest raczej prosta.
    To jest jak stosowanie kalendarzyka jako środka antykoncepcyjnego. Skuteczność tej metody jest na tyle kiepska, że nie ma co jej brać pod uwagę, więc i tak trzeba się zabezpieczać inaczej. A skoro już się zabezpieczamy inaczej, to rezygnujemy z kalendarzyka bo jest upierdliwy. Podobnie jak trzymanie zdjęć porozrzucanych po różnych partycjach.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 13-10-2009 o 11:37

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów