Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 103

Wątek: Jak usprawnic komputer, inne posty.

Bywalec

Domyślnie

Masz na myśli stripping - dwa dyski na których nagrywają się równocześnie dane - część tu, część tu - co ma podnieść szybkość zapsiu/odczytu, bo przy mirrorze (lustrzanym zapisie tych samych danych na obu dyskach prawie równocześnie) rozsynchronizowanie danych raczej nie grozi. W kwestii bezpieczeństwa wypowiadam się za zewnętrznym dyskiem twardym podłączanym na czas kopiowania na chwilę do komputera, a później bezpiecznie spoczywającym w szufladzie, najlepiej w drugim pokoju.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Partycjonowanie ma raczej służyć porządkom na dysku (osobne partycje na ważne dane, inna na robocze, a jeszce inna na czasowe i śmieci), niż podniesieniu bezpieczeństwa, choć spotykałem już sytuacje, że wirus niszczył dane na partcji systemowej, a pozostałe nie uległy uszkodzeniu. Podobnie było przy innych uszkodzeniach - część partycji bywała uszkodzana, a inne pozostawały sprawne.
    Ostatnio edytowane przez rychu ; 14-10-2009 o 20:45 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Adaptec 3405 czy 3805.
    Czy ktoś to u nas sprzedaje?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

RAID to baaardzo fajna sprawa pod warunkiem, ze mamy na to pieniadze ja proponuje kupic ladna skrzyneczke z dobrym kontrolerem ;p i zbudowac RAID 5. Jak mi ktos powie ze to w zadne sposob nie podnosi bezpieczenstwa to cos mu zrobie :]

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axel-san Zobacz posta
    zbudowac RAID 5. Jak mi ktos powie ze to w zadne sposob nie podnosi bezpieczenstwa to cos mu zrobie :]
    Podnosić podnosi (oczywiście tylko w kontekscie skutków uszkodzeń FIZYCZNYCH), ale na kontrolerach wbudowanych w MoBo, wydajność RAID5 jest poniżej jakiejkolwiek krytyki. Chętnie bym kupił kontroler RAID dla SATA ale właśnie jakoś nie widzę, żeby ktoś to sprzedawał. Na Allegro same demobile.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Małe ostrzeżenie - jeśli macie RAIDA stworzonego przez płytę główną to jak wam padnie płyta to z dużym prawdopodobieństwem możecie pożegnać się z danymi. Nawet kupno identycznej płyty raczej nie odzyska RAIDa. Kolega to boleśnie przerobił i od tej pory używa osobnych kontrolerów RAID, np Adaptec 3405 czy 3805.
    Potwierdzam. Kiedyś robiłem przesiadkę na inną płytę dysku który chodził na sata jako RAID i na nowej płycie kontroler nie potrafił odczytać danych.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Czy ktoś to u nas sprzedaje?
    Skoro Alstor sprzedaje to i jakieś sklepy powinny mieć: http://www.alstor.com.pl/pl/katalog:...rchType=simple

Sugerowałbym również nie ograniczać się do Allegro. Ja co ciekawsze sprzęty (np kiedyś kartę TV Hauppage) czy gry (w jęz angielskim, nie cierpię spolszczeń) bez obaw czy problemów sprowadzam z ebay.de , ebay.co.uk , amazon.co.uk itd - tam często jest lepszy wybór niż na Allegro, gwarancja EU, przesyłka dochodzi w 2-3 dni.

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Jako, że robię niewiele zdjęć i niezawodowo to trzymam wszystkie swoje fotki na dysku wewnętrznym (osobny wolumen/partycja).

Raz na tydzień podpinam dysk zewnętrzny i synchronizuję zmiany *dodatnie* (czyli tylko modyfikacje i dodanie plików, nie usunięcia) na dysk zewnętrzny.

Oczywiście w ten sposób robi się śmietnik na dysku zewnętrznym ale to jest pełen backup po prostu. A przeważnie dość szybko się orientuję, że za dużo skasowałem i przywracam sobie. Co jakiś czas usuwam wszystko na dysku zewnętrznym i robię kopię na nowo tego co mam na wewnętrznym.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Zablokowany

Domyślnie Scratch disc is full, zwalniajacy Photoshop CS3

Jak rozwiazac problem zwalniajacego Photoshopa CS3 ? Idle proces w granicach 95 a on sie rusza podczas procesow jak zolw.. Szczegolnie jak ma cos zapisac na dyzk po obrobieniu. Proces Photoshopa tez nie wykazuje aktywnoiosci podczas tego zwolnienia. Program mam zainstalowany na drugiej partycji, (innej niz system) gdzie ze 110 GB pozostalo wolnego miejsca 15 GB. Mimo to niekiedy wyskakuje komunikat scratch disc full. Dane kompa: Intel Core 2CPU 6400. 2.13 Ghz 2GB RAM. Prosze o rady.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A jak wyglada pierwsza partycja pod wzgledem miejsca ? Bo pomimo ze jest zainstalowany na drugiej to "scratch disc" jest pewnie ustawiony pierwszy

Edycja - > preferencje - > "pluginy i dyski magazynujace" - i tutaj mozna ustawic np. startowy, c:, d: itp

Zablokowany

Domyślnie

34.1 zajete zajete, 8.83 GB wolne powinno byc ok. Jak optymalnie ustawic kompa pod Photoshopa, ile miejsca zostawic na dyskach na ten sratch disc? Ten komputer juz bedzie sluzyl tylko do grafiki az do czasu jak bedzie mnie stac na jabluszko

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów