Do segregacji i wydzielania plików służą foldery - partycje możesz stworzyć oczywiście tylko po co ? Jeżeli chcesz aby fotki były jak najbardziej bezpieczne to zrób jak zasugerował kolega - 2 dyski i macierz RAID-1 czyli na dwa dyski zapisywane jest to samo. Ja u siebie w firmie na malutkim serwerze do backupu danych mam to rozwiązane właśnie w taki sposób. 2 dyski SAS na bazy danych i system operacyjny oraz 2 dyski S-ATA II po 500 GB każdy spięte w RAID-1 - znajdują się tam backupy baz danych i chroni to dane przed utratą w wyniku awarii DYSKU. Niestety jest nieskuteczne w razie uszkodzeń fizycznych całego serwera więc dla większego bezpieczeństwa co jakiś czas warto zapisywać te dane na nosnikach zewnętrznych i trzymać poza miejscem zamieszkania na wypadek uszkodzenia budynku ... i tak dalej i tak dalej - wszystko zależy od tego jak ważne jest to by danych nie stracić. :-D oczywiście im jest to wazniejsze tym koszty wzrastają ....

Ja zdjęcia trzymam na dysku twardym i co ważniejsze zapisuje na płytkach DVD.
Ty musisz ocenić ile jest dla Ciebie warta ochrona danych oraz jakie jest prawdopodobieństwo ich utraty i wybrać środki adekwatne. Wydaje mi się że jeżeli masz tam naprawde bezcenne fotki (jak każdy z nas) wystarczy Ci zweykły dysk i kopa na DVD lub ewentualnie jeśli chcesz wydać troszkę więcej $ to RAID-1 czyli 2 dyski HDD z mirrorem.