Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 80

Wątek: 5D MKII czy 1D MKIII

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    .... jak bede mial chwile to zrobie z ciekawosci porownanie aps-c vs aps-h vs. ff :-)
    Po co ??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drfidel Zobacz posta
    Po co ??
    dla zaspokojenia wlasnej ciekawosci i w odpowiedzi na kilka watkow sprowadzajacych sie to pytania "jaka roznica w obrazku" ludzi ktorzy nie mieli na raz tych aparatów w łapie

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Miałem 40D i dylemat na co się przesiąść: 5DII, 7D, czy 1Dmk3 (bo 4-tki jeszcze wtedy nie było). Cena używanego 1D wtedy wynosiła tyle co nowego 5DII, 7D oczywiście ze 2 tys. tańsze. Wybrałem 1D i nie żałuję ani przez chwilę, choć raz na 1-2 miesiące mam taką fazę, że może by jednak dokupić te 5D jako drugie body, bo jednak fajnie mieć szeroki kąt....a potem biorę 5D na chwilkę w ręce i stwierdzam, że to zabawka przy moim 1D. Oczywiście obrazek 5-tki jest lepszy, ale bez przesady - jest lepszy raczej dzięki 21Mpix, niż FF (moim zdaniem, choć wiem, że większość się z tym stwierdzeniem nie zgodzi pewnie). Tak więc podsumowując - jestem zakochany w 1D i na pewno nigdy się już nie rozstanę z serią 1D. Chciałbym mieć 5D jako drugie body (bo choćby mniejsze), ale jestem przekonany, że używałbym go sporadycznie. I 1D wcale nie jest taki ciężki na jaki wygląda - chodziłem przez 2 tyg. z 1D+100-400 na szyi i jest to spokojnie do przeżycia. Nie straszcie ludzi pliz!
    Aha, kompromisem może być 1DmkIV (16Mpix), ale wtedy chyba lepiej kupić 5DII+1Dmk3...cena wyjdzie podobna
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Exclamation

no to ja może zorganizuję taki mały konkurs.
    Kto zgadnie które zdjęcie którym aparatem zostało zrobione?
    1D3 vs. 5D2
    Ogniskowa ta sama, wykadrowane w PS do tego samego kadru (niewiele).
    Zdjęcia bez EXIF - w ramach rozstrzygnięcia konkursu wrzucone zostaną zdjęcia z EXIFem
    Główna nagroda - satysfakcja z bycia półbogiem
    Nagroda pocieszenia - profesjonalne szkolenie umiejętności rzutu z czwartego piętra swoim własnym aparatem ;-)

1.

2.

Powodzenia!

Bywalec
    Miasto
    Łeba/Gdańsk

Domyślnie

Góra 5d II, dół 1d III.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dol 5D, gora 1D - kolory, rozpietosc tonalna, kontrast, plastyka, to wszystko zdradza ktore to ktore

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

dla mnie jedyny wniosek z tego jest taki, że oba się nadają do fotografowania drutów idealnie i nie widać różnicy
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Pierwsze piatka drugie jedynka.
    Moje uzasadnienie: Pierwsze jest minimalne przykontrastowane co by sugerowalo na jedynke, jednak wydaje sie bardziej ostre czyli moim zdaniem biorac poduwage, ze zdjecia robione tym samym obiekrywem, pierwsze jest z FF a drugie kadrowane...

Chociaz na pierwszy rzut oak chcialem powiedziec, ze oba z jedynki

Zgadlem, czy poleglem?
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    Oczywiście obrazek 5-tki jest lepszy, ale bez przesady - jest lepszy raczej dzięki 21Mpix, niż FF (moim zdaniem, choć wiem, że większość się z tym stwierdzeniem nie zgodzi pewnie).
    A skad ty sie urwales ze twierdzisz ze obrazek jest lepszy dzieki wiekszej ilosci pixeli? A co to ma do plastyki zdjecia?
    Wieksza matryca da ci calkowicie inna GO, rozpietosc tonalna itp.
    Normalnie tym stwierdzenie pasujesz mi do kogos kto przychodzi do sklepu z zamiarem kupna kompaktu i wybiera tego ktory ma najwiecej mpixow.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    dla mnie jedyny wniosek z tego jest taki, że oba się nadają do fotografowania drutów idealnie i nie widać różnicy
    Bo dokładnie to chciałem udowodnić
    Oczywiście w wielu sytuacjach FF jest do odróżnienia (in plus) z zamkniętymi oczami
    Ale przy normalnej pracy reporterskiej [a taką jest np. reportaż ślubny (z wyjątkiem pleneru szeroko pojętego)] nie widać różnicy w tzw. plastyce.
    Konkurs dalej trwa
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    Pierwsze jest minimalne przykontrastowane co by sugerowalo na jedynke
    ??
    zawsze byłem święcie przekonany, że 1D3 wypluwa obrazki o większej dynamice czyli IMO mniej kontrastowe chyba, że się mylę? :rolleyes:

Chociaz na pierwszy rzut oak chcialem powiedziec, ze oba z jedynki
    że ja nie wpadłem na taką prowokację :grin:

Zgadlem, czy poleglem?
    Rozwiązanie zagadki w terminie późniejszym :smile:
    Ostatnio edytowane przez komarsnk ; 01-11-2010 o 13:20 Powód: Automerged Doublepost

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów