Miałem 40D i dylemat na co się przesiąść: 5DII, 7D, czy 1Dmk3 (bo 4-tki jeszcze wtedy nie było). Cena używanego 1D wtedy wynosiła tyle co nowego 5DII, 7D oczywiście ze 2 tys. tańsze. Wybrałem 1D i nie żałuję ani przez chwilę, choć raz na 1-2 miesiące mam taką fazę, że może by jednak dokupić te 5D jako drugie body, bo jednak fajnie mieć szeroki kąt....a potem biorę 5D na chwilkę w ręce i stwierdzam, że to zabawka przy moim 1D. Oczywiście obrazek 5-tki jest lepszy, ale bez przesady - jest lepszy raczej dzięki 21Mpix, niż FF (moim zdaniem, choć wiem, że większość się z tym stwierdzeniem nie zgodzi pewnie). Tak więc podsumowując - jestem zakochany w 1D i na pewno nigdy się już nie rozstanę z serią 1D. Chciałbym mieć 5D jako drugie body (bo choćby mniejsze), ale jestem przekonany, że używałbym go sporadycznie. I 1D wcale nie jest taki ciężki na jaki wygląda - chodziłem przez 2 tyg. z 1D+100-400 na szyi i jest to spokojnie do przeżycia. Nie straszcie ludzi pliz!
Aha, kompromisem może być 1DmkIV (16Mpix), ale wtedy chyba lepiej kupić 5DII+1Dmk3...cena wyjdzie podobna
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona
no to ja może zorganizuję taki mały konkurs.
Kto zgadnie które zdjęcie którym aparatem zostało zrobione?
1D3 vs. 5D2
Ogniskowa ta sama, wykadrowane w PS do tego samego kadru (niewiele).
Zdjęcia bez EXIF - w ramach rozstrzygnięcia konkursu wrzucone zostaną zdjęcia z EXIFem
Główna nagroda - satysfakcja z bycia półbogiem
Nagroda pocieszenia - profesjonalne szkolenie umiejętności rzutu z czwartego piętra swoim własnym aparatem ;-)
1.
2.
Powodzenia!![]()
Góra 5d II, dół 1d III.
Dol 5D, gora 1D - kolory, rozpietosc tonalna, kontrast, plastyka, to wszystko zdradza ktore to ktore![]()
dla mnie jedyny wniosek z tego jest taki, że oba się nadają do fotografowania drutów idealnie i nie widać różnicy![]()
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona
Pierwsze piatka drugie jedynka.
Moje uzasadnienie: Pierwsze jest minimalne przykontrastowane co by sugerowalo na jedynke, jednak wydaje sie bardziej ostre czyli moim zdaniem biorac poduwage, ze zdjecia robione tym samym obiekrywem, pierwsze jest z FF a drugie kadrowane...
Chociaz na pierwszy rzut oak chcialem powiedziec, ze oba z jedynki
Zgadlem, czy poleglem?
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
A skad ty sie urwales ze twierdzisz ze obrazek jest lepszy dzieki wiekszej ilosci pixeli? A co to ma do plastyki zdjecia?
Wieksza matryca da ci calkowicie inna GO, rozpietosc tonalna itp.
Normalnie tym stwierdzenie pasujesz mi do kogos kto przychodzi do sklepu z zamiarem kupna kompaktu i wybiera tego ktory ma najwiecej mpixow.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Bo dokładnie to chciałem udowodnić
Oczywiście w wielu sytuacjach FF jest do odróżnienia (in plus) z zamkniętymi oczami
Ale przy normalnej pracy reporterskiej [a taką jest np. reportaż ślubny (z wyjątkiem pleneru szeroko pojętego)] nie widać różnicy w tzw. plastyce.
Konkurs dalej trwa
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
??
zawsze byłem święcie przekonany, że 1D3 wypluwa obrazki o większej dynamice czyli IMO mniej kontrastowechyba, że się mylę? :rolleyes:
że ja nie wpadłem na taką prowokację :grin:
Rozwiązanie zagadki w terminie późniejszym :smile:
Ostatnio edytowane przez komarsnk ; 01-11-2010 o 13:20 Powód: Automerged Doublepost