Ja popieram słowa Ernesta. A jakie piękne zdjęcia maluje ze wspomnianym 135.....
Ja popieram słowa Ernesta. A jakie piękne zdjęcia maluje ze wspomnianym 135.....
Ehhh myśląc o tym robię się niecierpliwy, intensywnie zbieram na 135L i nie mogę się doczekać dnia gdy wpadnie ono w me łapy he he :P
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Ładna winieta.
Kubak, Ty brutalu!!!!
Dobrze tu widac jaka jest roznica w "odcieciu" tla od tematu zdjecia (w tym wypadku maply). 5D II tu wygrywa. JEdnak nie moge zrozumiec, dlaczego zdjecie z FF ma po pierwsze gorsza ostrosc a po drugie jest jasniejsze (mniej kontrastowe)?
wow, 5d2 potrafi wymazywać szczegóły ze zdjęcia, spójrzcie na parapet![]()
Nie znasz sięto ten magiczny bokhen ;-)
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
Różnica jest, ale nie jest powalająca. Cropy jedynkowe są o tyle fajne, że nie rujnują totalnie plastyki. Nie wiem co na to mądre głowy, bo teoretycznie crop 1,6 ma o 1EV mniejszą głębie, w tym przypadku jest ile - 0,5EV? 2/3 EV?
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
fotka z 1d byla o jakies 0,5 ev ciemniejsza i to jedyna korekta jaka zrobilem w acr.. potem juz tylko zapis do jpg i resize..
ten szczegol to wlasnie 5d ktore sie wymazalo z parapetu by trafic na statyw i zrobic zdjecie
zgadza sie.. ale jest cos innego.. 24L na 1d jest ok ale skrzydel dostaje dopiero pod FF (nie chodzi mi tu o ostrosc itp ale o sama ogniskowa i mozliwosci jakie daje).. dlatego wlasnie zdecydowalem sie na dokupienie piatki do 40d i 1d3 - kazdy jest dobry w czym innym i tyle :-)
małpka nie ucierpiała podczas tej sesji
"magia" 24L
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pikczer, mysle o tej ostrosci i moze po prostu malpka sie zakolysala lub wystapil "inny czynnik zewnetrzny" ktoreg nie zauwazylem w trakcie robienia porownania :-)
w tescie chodzilo mi o pokazanie roznicy w obrazowaniu nie wdajac sie specjalnie w ostrosc i szumy.. jak bede mial chwile to zrobie z ciekawosci porownanie aps-c vs aps-h vs. ff :-)
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 29-10-2010 o 08:14 Powód: Automerged Doublepost