Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Canon EOS 50D - problem z RAW

Widok wątkowy

Coś już napisał Awatar WrocArt
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak - wyjmowanie aku nie może powodować utraty żadnych danych, może bateria do potrzymywania daty jest bardzo słaba i wtedy soft korzysta z aku ale to tylko takie moję "filozofowanie" nie poparte rzetelną wiedzą na temat softu. Co do balansu bieli, to raczej nie używam innych formatów niż pełny RAW (kiedyś kombinowałem z większą kompresją ale wówczas nie zauważyłem żadnej dominanty faktem jest też, ze nie oceniałem zbyt krytycznie fotek pod tym katem) i zazwyczaj w aparacie ma profil neutralny, ponieważ każdy inny wprowadza jakieś modyfikacje obrazu. Wstępną obróbkę przeprowadzam na canonowskim DPP, a ew. później po wyeksportowaniu RAW'a do formatu TIF dopieszczam go w PSP (Paint Shop Pro). Zazwyczaj balans bieli nie wymaga korekty, ajeżeli nawet się zdarzy, że w sztucznym świetle coś "przybarwi", to DPP radzi sobie z tym zupełnie nieźle. Myślę, ze w tym zakresie. Spróbuj więc ustawić profil neutralny, sprawdź kalibrację kolorów w monitorze i wówczas mozesz obiektywnie ocenić czy masz do czynienia z jakąś usterką.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Pozwoliłem sobie ściągnąć RAW'a z linka zamieszczonego na początku wątku i u mnie wszystko jest OK - wprawdzie "picture style" był ustawiony na landscape (co przy ale nie miało to większego wpływu na balans bieli - czarne jest czarne :-)
    Ostatnio edytowane przez WrocArt ; 10-03-2010 o 15:49 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów