Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Canon EOS 50D - problem z RAW

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photograph.opole.pl Zobacz posta
    Wiekszosc postow zawierala uwagi do problemu z balansem bieli i przesuniec magenty.

Jak dla mnie to za sprzet za kilka tysiecy zlotych, takie rzeczy zdarzac sie nie powinny.
    Nie kumam, jeżeli zostało udowodnione, że winne jest oprogramowanie, to raczej soft za kilka tysięcy powinieneś oddać do serwisu a nie aparat. Mówie o CS4. Zgłoś sprawę do supportu Adobe, zobacz co Ci poradzą.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Nie kumam, jeżeli zostało udowodnione, że winne jest oprogramowanie, to raczej soft za kilka tysięcy powinieneś oddać do serwisu a nie aparat. Mówie o CS4. Zgłoś sprawę do supportu Adobe, zobacz co Ci poradzą.

Jeśli winny jest soft w aparacie to co do tego ma Adobe? Co mi po tym ze robie zdjecia w RAW jak część kolorów jest ok, a np. kolor czarny jest fioletowy? Owszem moge zredukowac fiolet do normalnego poziomu, ale co jesli osoba na zdjeciu ma makijaz w kolorach fioletu lub innde wdzianko w tych kolorach, makijaz i wszystko inne co fioletowe bedzie czarne.

Juz tutaj to opisywalem, ze gdyby wszystkie kolory byly przesuniete jednakowo to sprawa jest oczywiscia, ze to normalne. Nienormalne jest, ze kolory nie trzymaja sie kupy. Nie bede wiecej tego tlumaczyc, bo mam do porownania swoja stara puszek 300D, dla testow robilem w tych samych warunkach oswietlenia, z tymi samymi parametrami ekspozycji i tymi samym szklem na obydwu body (300D i 50D) i roznica ta jest nie do zaakceptowania.

Adobe tu nie ma nic do rzeczy. Bo zdjecia konwertuje z RAW do JPG i tak w oprogramowaniu dostarczonym do aparatu. Przetestowalem to po poscie, ktory napisal jeden uzytkownik, ale niektore zdjecia wychodza ok, ALE TYLKO NIEKTORE. Nie moge zaakceptowac tego, ze model bardziej amatorski radzi sobie o wiele lepiej z WB (JPG) niz polprofesjonalne lustro.

Manipulowalem juz wszystkimi ustawieniami, testowalem wszystkie temperatury barwowe. Niektore zdjecia udaje sie doprowadzic do kolorow ZBLIZONYCH do naturalnych, ale nie moge sobie pozwolic aby jedno zdjecie obrabiac przez 2 godziny.

Czekam na odpowiedz serwisu. Zreszta opisany tutaj problem to nie jedyny. W innym wątku opisywalem rowniez problem w tym samym body z kasujaca sie data i czasem po wyjeciu akumulatora. Wymiana baterii podtrzymujacej pamiec nic nie dala. Ten fakt juz dyskfalifikuje ten aparat z normalnego uzytkowania. Z czasem rowniez wyszedl fakt, ze podczas fotografowania z lampa zewnetrzna (dedykowaną 580EX II) aparat po pewnym czasie zaczyna glupiec i sie wieszac.

Jak dostane informacje z serwisu to chetnie sie podziele. Byc moze trafilem na faktycznie jakis ferelny model.
    50D, 300D, 18-200, 70-300, 50/1.8, 580EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

witam ponownie po małej przerwie. Dziś odebrałem z reklamacji mojego 50D (o ktorym mowa w tym watku)

Reklamowałem go głownie z powodu kasującej się daty i czasu po wyjęciu akumulatorka na kilka sekund z body oraz z powodu kiepskiego radzenia sobie z WB.

Co do pierwszej usterki, to w informacji serwisu znalazła sie anotacja o naprawie obwodu baterii podtrzymującej pamieć. Co do poruszanego problemu (w tym watku) nt. problemow z poprawnym ustawieniem WB to serwis odpowiedział, że wszystko jest ok i nie ma co naprawiać.

No cóż, odczytując tą informację ucieszyłem się, że chociaż przynajmniej zniknął już problem z wymianą akumulatorka i na nowo ciagle ustawianiem daty i czasu.
    Rozczarowałem się jednak. Po uruchomieniu aparatu z włożonym akumulatorkiem zostałem poproszony o wprodzenie daty i czasu. Nastepnie zrobilem kilka zdjec i postanowilem sprawdzic czy problem zostal faktycznie usuniety. Wylaczylem aparat wyjalem akumulator i odliczajac jakies 10-15 sekund (mniej wiecej tyle potrzeba zeby na spokojnie wymienic akumulator na naladowany), wlozylem akumulator z powrotem, wlaczylem aparat i.... ZONK! Znow prosba o wprowadzenie daty i czasu. Ja to mam chyba pecha.

Po raz kolejny czeka mnie kilkunasto dniowa rozlaka z moim foto i ponowne wyslanie go do serwisu.

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie

Witaj. No niestety masz chyba pecha chyba niezbyt naprawili usterkę w serwisie. Mój 50D nawet jak leży ze 2 dni bez akumulatora to nie traci daty. Co do działania WB to nie widzę różnicy z poprzednim 30D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez adasb82 Zobacz posta
    ..natomiast po kilku sekundach Lightroom "poprawia" fotkę i zupełnie zmienia barwy (pociemnia, kontrastuje dodaje żółtego). Tak jakby wczytywał z góry ustawiony profil... dodam że to samo miałem w poprzednich wersjach tego programu.
    Popsuł ci się jakiś profil w Lightroom ...mam to samo kiedys było ok..teraz wszystko czyta na żułtko..wywal i zmień na nawszą wersje
    Ostatnio edytowane przez ddarc ; 24-11-2009 o 21:36 Powód: Automerged Doublepost
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No własnie. Co do mojego WB w mojej 50-ce, to również obrzydliwie wygląda kolor żółty. Jeśli fotografuję np. żółte liście, to zamiast zoltego wychodzi jakas gófniana papka :/ Wyglada to okropnie. Kolory sa nienaturalne. Dodam, ze nie uzywam zadnych trybow typu landscape itp. Uzywam tylko neutralnego.

Niestety jestem rozczarowany tą 50-ką. Wczesniej przez prawie 4 lata uzywalem 300D i porownojac zdjecia ze starym body, to akualne zdjecia (jesli chodzi o WB) to to jest jakas porazka.

Kolejnym rowniez problemem jest wieszanie sie foto z dluzsza praca z lampa blyskowa (580 EXII). Wczesniej pracujac z nia z moim 300D rowniez kilka godzin nie bylo zadnych problemow. W momencie kiedy zglosilem to w serwisie chcieli abym im wyslal moja lampe blyskowa. No jaja jakies. Za niedlugo moze jeszcze poprosza aby im wyslac wszystko, lacznie z torba, czytnikiem kart pamieci, laptopem i najlepiej zebym zapomnial o fotografowaniu chyba.

Miasto
    Rabka-Zdrój

Domyślnie

Witam,
    spróbuj przy obróbce rawa w DPP wyłączyć na 3 zakładce funkcje ALO (na samej górze)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wozag Zobacz posta
    Witam,
    spróbuj przy obróbce rawa w DPP wyłączyć na 3 zakładce funkcje ALO (na samej górze)
    Witam, dzieki za info
    Ta opcja byla cały czas wylaczona, wiec niestety nie miala na nic wplywu. pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

wyrazy współczucia. W mojej 50tce nawet jak mam aparat z wyjetym aku na 3tyg to jst ok i o nic nie pyta

Coś już napisał Awatar WrocArt
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak - wyjmowanie aku nie może powodować utraty żadnych danych, może bateria do potrzymywania daty jest bardzo słaba i wtedy soft korzysta z aku ale to tylko takie moję "filozofowanie" nie poparte rzetelną wiedzą na temat softu. Co do balansu bieli, to raczej nie używam innych formatów niż pełny RAW (kiedyś kombinowałem z większą kompresją ale wówczas nie zauważyłem żadnej dominanty faktem jest też, ze nie oceniałem zbyt krytycznie fotek pod tym katem) i zazwyczaj w aparacie ma profil neutralny, ponieważ każdy inny wprowadza jakieś modyfikacje obrazu. Wstępną obróbkę przeprowadzam na canonowskim DPP, a ew. później po wyeksportowaniu RAW'a do formatu TIF dopieszczam go w PSP (Paint Shop Pro). Zazwyczaj balans bieli nie wymaga korekty, ajeżeli nawet się zdarzy, że w sztucznym świetle coś "przybarwi", to DPP radzi sobie z tym zupełnie nieźle. Myślę, ze w tym zakresie. Spróbuj więc ustawić profil neutralny, sprawdź kalibrację kolorów w monitorze i wówczas mozesz obiektywnie ocenić czy masz do czynienia z jakąś usterką.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Pozwoliłem sobie ściągnąć RAW'a z linka zamieszczonego na początku wątku i u mnie wszystko jest OK - wprawdzie "picture style" był ustawiony na landscape (co przy ale nie miało to większego wpływu na balans bieli - czarne jest czarne :-)
    Ostatnio edytowane przez WrocArt ; 10-03-2010 o 15:49 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar WrocArt
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wczoraj doczytałem w dokumentacji 50-ki, że przyczyną utraty danych dot. daty itp. po wyjęciu aku jest rozładowanie baterii podtrzymującej. Tak więc moje "filozofowanie" na ten temat stało się rzetelną wiedzą :-)

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów