Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Canon EOS 50D - problem z RAW

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ze sRAWami dałem sobie spokój już od początku. Przetrenowałem na starym sofcie - koszmarny, pasmowaty magentowy zafarb.
    Teraz robię w pełnych RAWach i wszystko jest ok.
    Daruj sobie te sRAWy. Miejsca wiele nie zaoszczędzisz.
    5DmkII, 50D, C17-40 f/4L, C24-105L, C70-300 f/4-5,6 IS USM, C10-22, C100 f/2,8 Macro

Domyślnie

Witam serdecznie wszystkich c-board`owców,
    Przyznam szczerze, że nie tak miał wyglądać mój pierwszy post ale z tematem przebarwień zmagam się już od dawna i temat mnie szczególnie zaciekawił.

W moim modelu 50D zdecydowanie większa część zdjęć idzie w kierunku magnety. Soft do obróbki to Lightroom 2.4. firmware 1.0.7. Jeden z kolegów wyżej nadmienił iż do tego programu należy posiadać profil canona ? Czy ktoś mógłby mi rozwinąć tą myśl. W chwili obecnej mam tak, że wczytując RAWa w podglądzie plik wygląda poprawnie ..natomiast po kilku sekundach Lightroom "poprawia" fotkę i zupełnie zmienia barwy (pociemnia, kontrastuje dodaje żółtego). Tak jakby wczytywał z góry ustawiony profil... dodam że to samo miałem w poprzednich wersjach tego programu.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adasb82 Zobacz posta
    W moim modelu 50D zdecydowanie większa część zdjęć idzie w kierunku magnety. Soft do obróbki to Lightroom 2.4. firmware 1.0.7. Jeden z kolegów wyżej nadmienił iż do tego programu należy posiadać profil canona ? Czy ktoś mógłby mi rozwinąć tą myśl. W chwili obecnej mam tak, że wczytując RAWa w podglądzie plik wygląda poprawnie ..natomiast po kilku sekundach Lightroom "poprawia" fotkę i zupełnie zmienia barwy (pociemnia, kontrastuje dodaje żółtego). Tak jakby wczytywał z góry ustawiony profil... dodam że to samo miałem w poprzednich wersjach tego programu.
    Zaktualizuj Adobe Camera Raw.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Witam serdecznie wszystkich c-board`owców,
    Przyznam szczerze, że nie tak miał wyglądać mój pierwszy post ale z tematem przebarwień zmagam się już od dawna i temat mnie szczególnie zaciekawił.

Najnowsze uaktualnienie to Lightroom 2.5 i jest jeszcze coś takiego jak Camera Profiles !!. Camera Profiles ( poza Camera RAW.8bi - najnowsze 5.5 ) uaktualnia się każdorazowo przy zmianach/dodawaniach w sprzęcie we wszystkich wyrobach Adobe typu Photoshop CS3 , CS4 , Elements 7 , Lightroom . Jest jeszcze Adobe DNG Converter - może spróbuj tym wywołać pliki RAW i dopiero zastosuj dalszą obróbkę .
    Sprawdź też ustawienia ogólne , preferencje programu . Czy przypadkiem nie masz przestawionego profilu barw ?.
    Ostatnio edytowane przez wlodal ; 27-10-2009 o 11:21
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Domyślnie

Wiem, że to nie przedszkole.. ale w LR w polu Profile mam jedynie EMBEDDED (umieszczony, osadzony, zamocowany, zakorzeniony) a na wielu screenach widziałem, że ludzie mają tam profili jak węgla.
    canon 6D + C70-200 f4/IS L|

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wiem, że to nie przedszkole.. ale w LR w polu Profile mam jedynie EMBEDDED
    Nie mam teraz 100% pewności, ale profile się instalują wraz z nowymi wersjami ACR automatycznie. Zaktualizowałeś jak pisałem?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Faktycznie. Przeoczyłem instalację ACR. Teraz sytuacja jest już o wiele wiele lepsza. Dzięki Merde za cierpliwość :]

P.S. Tak na zakończenie którego z profili powinienem używać...

canon 6D + C70-200 f4/IS L|

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

P.S. Tak na zakończenie którego z profili powinienem używać...
    Który Ci z nich pasuje - powybieraj je po kolei i oglądaj efekty...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna

Domyślnie

witam wszystkich. Moja cierpliwosc do tragicznych zdjec z mojej puszki 50D i kilku innych ustere sie skonczyla. Dzis oddalem aparat do reklamacji.

Jestem ciekaw co na moje uwagi dot. body 50D, odpowie serwis.

Napewno dam znac co i jak. Przeczytalem wiele for i uwag nt. EOSa 50D. Wiekszosc postow zawierala uwagi do problemu z balansem bieli i przesuniec magenty.

Jak dla mnie to za sprzet za kilka tysiecy zlotych, takie rzeczy zdarzac sie nie powinny.
    50D, 300D, 18-200, 70-300, 50/1.8, 580EXII

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie

Jest jeszcze drobna kwestia - tak banalna że może już ja sprawdzałeś. Czasami odcień powoduje ustawienie monitora. Moje obserwacje wprawdzie nie sa porównaniem dwóch canonów ale z takim przypadkiem miałem styczność.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów