Ze sRAWami dałem sobie spokój już od początku. Przetrenowałem na starym sofcie - koszmarny, pasmowaty magentowy zafarb.
Teraz robię w pełnych RAWach i wszystko jest ok.
Daruj sobie te sRAWy. Miejsca wiele nie zaoszczędzisz.
Ze sRAWami dałem sobie spokój już od początku. Przetrenowałem na starym sofcie - koszmarny, pasmowaty magentowy zafarb.
Teraz robię w pełnych RAWach i wszystko jest ok.
Daruj sobie te sRAWy. Miejsca wiele nie zaoszczędzisz.
5DmkII, 50D, C17-40 f/4L, C24-105L, C70-300 f/4-5,6 IS USM, C10-22, C100 f/2,8 Macro
Witam serdecznie wszystkich c-board`owców,
Przyznam szczerze, że nie tak miał wyglądać mój pierwszy post ale z tematem przebarwień zmagam się już od dawna i temat mnie szczególnie zaciekawił.
W moim modelu 50D zdecydowanie większa część zdjęć idzie w kierunku magnety. Soft do obróbki to Lightroom 2.4. firmware 1.0.7. Jeden z kolegów wyżej nadmienił iż do tego programu należy posiadać profil canona ? Czy ktoś mógłby mi rozwinąć tą myśl. W chwili obecnej mam tak, że wczytując RAWa w podglądzie plik wygląda poprawnie ..natomiast po kilku sekundach Lightroom "poprawia" fotkę i zupełnie zmienia barwy (pociemnia, kontrastuje dodaje żółtego). Tak jakby wczytywał z góry ustawiony profil... dodam że to samo miałem w poprzednich wersjach tego programu.
Najnowsze uaktualnienie to Lightroom 2.5 i jest jeszcze coś takiego jak Camera Profiles !!. Camera Profiles ( poza Camera RAW.8bi - najnowsze 5.5 ) uaktualnia się każdorazowo przy zmianach/dodawaniach w sprzęcie we wszystkich wyrobach Adobe typu Photoshop CS3 , CS4 , Elements 7 , Lightroom . Jest jeszcze Adobe DNG Converter - może spróbuj tym wywołać pliki RAW i dopiero zastosuj dalszą obróbkę .
Sprawdź też ustawienia ogólne , preferencje programu . Czy przypadkiem nie masz przestawionego profilu barw ?.
Ostatnio edytowane przez wlodal ; 27-10-2009 o 11:21
Mało umiejętności - dużo zacięcia .
Wiem, że to nie przedszkole.. ale w LR w polu Profile mam jedynie EMBEDDED (umieszczony, osadzony, zamocowany, zakorzeniony) a na wielu screenach widziałem, że ludzie mają tam profili jak węgla.
canon 6D + C70-200 f4/IS L|
witam wszystkich. Moja cierpliwosc do tragicznych zdjec z mojej puszki 50D i kilku innych ustere sie skonczyla. Dzis oddalem aparat do reklamacji.
Jestem ciekaw co na moje uwagi dot. body 50D, odpowie serwis.
Napewno dam znac co i jak. Przeczytalem wiele for i uwag nt. EOSa 50D. Wiekszosc postow zawierala uwagi do problemu z balansem bieli i przesuniec magenty.
Jak dla mnie to za sprzet za kilka tysiecy zlotych, takie rzeczy zdarzac sie nie powinny.
50D, 300D, 18-200, 70-300, 50/1.8, 580EXII
Jest jeszcze drobna kwestia - tak banalna że może już ja sprawdzałeś. Czasami odcień powoduje ustawienie monitora. Moje obserwacje wprawdzie nie sa porównaniem dwóch canonów ale z takim przypadkiem miałem styczność.