Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Canon EOS 50D - problem z RAW

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon EOS 50D - problem z RAW

Zwracam się tutaj do posiadaczy 50D. Mam go od niecałych dwóch miesięcy.
    Od tego momentu mam nie mały problem z poprawnym "wywłaniem" zdjęć z RAW'ow.
    Problem dotyczy kolorów. Ostatnio robilem fotki na weselu. Oglądając efekty o mało się nie załamałem po tym jak odczytywałem RAWy. Na większości zdjęć przewyższa kolor magenty. Mimo próby regulacji kolorow, nie umiem doprowadzić zdjec z tego aparatu do poprawnej kolorystyki. Wczesniej na 300D nie miałem z tym problemu. Zdjęcia (RAWy) miały żywe i soczyste kolory. Teraz to jest poprostu porażka.

Dla przykładu podam dwie fotki. Dziś robilem znajomym zdjęcia.

Pierwsze zdjęcie. http://photograph.opole.pl/galeria/l...l/IMG_6653.jpg
    Jest to zdjecie uzyskane z RAWa. Przpalone twarze. Mimo prób regulacji przy przerabianiu RAWa nie udało się tego odzyskać. Do tego płaszcz tej panny zalatuje na niebieski kolor.

Drugie zdjęcie. http://photograph.opole.pl/galeria/l.../IMG_6653x.jpg
    To jest to samo zdjęcie, tylko że od razu wygenerowany JPG. Czy widzicie spore różnice?

Czy ktoś z was ma podobne problemy z RAWami w 50D? Czy może mieć na to wpływ profil kolorów w programie graficznym, czy moze być cos innego powodem? Jeśli ktoś byłby chetny to moge poddesłac oryginalnego RAWa zeby porownac efekty.

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

jeśli nie upgradowałeś jeszcze to upgrade'uj firmware do 1.0.7 po części to załatwia problem, ale nie do końca.
    wywołując w lightroomie/ ACR musisz mieć ściągnięte profile do canonów.

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Różnica duża. Wrzuć może RAWa...
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czym obrabiasz/oglądasz RAWy? Bo nie napisałeś...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No właśnie upgrade firmware zrobiłem zaraz po zakupie.

Tu jest link do RAW. Byłbym wdzięczny jeśli ktos by mogł sprawdzić jak wyjdzie u niego efekt.

http://photograph.opole.pl/galeria/l...l/IMG_6653.CR2

RAWy w domu przygotowuje pod oprogramowaniem dostarczonym z Canona. Jednak, ze nie ma w nim wiekszych mozliwosci gdy chodzi o "trudniejsze" sprawy z oswietleniem i balansem bieli, to takie pliki obrabiam w roboczym Photoshopie. Te pliki, ktore podalem obrabialem w PS. Jednak w jednym i drugim przypadku efekt jest ten sam.

Mam chyba pecha do tego body. Bo juz od poczatku mam takze problem z samoczynnym kasowaniem sie ustawien daty i czasu po wyjeciu z aparatu akumulatora, ale o tym juz bylo w innym watku.

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

spróbuj robić foty w RAW, a nie sRAW. u mnie w sRAW też zauważyłem przesunięcie w stronę magenty.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photograph.opole.pl Zobacz posta
    Warto mieć firmware 1.0.7 oraz najnowszą wersję DPP. Może pomoże

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photograph.opole.pl Zobacz posta

Tu jest link do RAW. Byłbym wdzięczny jeśli ktos by mogł sprawdzić jak wyjdzie u niego efekt.

http://photograph.opole.pl/galeria/l...l/IMG_6653.CR2

RAWy w domu przygotowuje pod oprogramowaniem dostarczonym z Canona. Jednak, ze nie ma w nim wiekszych mozliwosci gdy chodzi o "trudniejsze" sprawy z oswietleniem i balansem bieli, to takie pliki obrabiam w roboczym Photoshopie. Te pliki, ktore podalem obrabialem w PS. Jednak w jednym i drugim przypadku efekt jest ten sam.

Mam chyba pecha do tego body. Bo juz od poczatku mam takze problem z samoczynnym kasowaniem sie ustawien daty i czasu po wyjeciu z aparatu akumulatora, ale o tym juz bylo w innym watku.
    Nie wiem , co Ty widzisz tragicznego w tej fotce . Po prostu należy prawidłowo ustawić WB i sprawa załatwiona . Nie wiem , co prawda , co oznacza roboczy PS . W PS CS4 uaktualnionym na bieżąco , którego używam - nie ma żadnego problemu . Robię co chcę z WB . Nie wiem , jak wyglądały prawidłowe kolory . Ta fotka jednak jest OK - może być do dalszej , pełnej obróbki . Może to Twój monitor i jego barwy ??.
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Dopiero zaczyna Awatar ZarJac
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

photograph.opole.pl - Wszystko jest OK (aparat, firmware aparatu itd.).
    JPG z Twojego RAWa (sRAW2), wywołanego w DPP (v.3.6.1.0).

Niebieska dominanta na czarnym płaszczu zniknęła. Wystarczyło, że przy wywoływaniu RAW, wyrzuciłem Landscape z ustawień Picture Style (zmieniłem na Standard).
    EOS R5, CANON RF 24-105mm f/4L IS USM, RF 100mm f2,8L MACRO IS USM, RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM, RF 50mm f/1,8 STM, 580EX, (+ EF-EOS R na wszelki wypadek).

Coś już napisał

Domyślnie

Sprawdzałem na ACDSeePro3 jest bdb. ale na Capture One 4, Adobe Photoshop CS4 i DPP jest faktycznie zafarb. Problem prawdopodobnie leży po stronie programów do obróbki zdjęć bo na każdym z nich jest inaczej.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów