Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Canon EOS 50D - problem z RAW

Mieszany widok

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adasb82 Zobacz posta
    W moim modelu 50D zdecydowanie większa część zdjęć idzie w kierunku magnety. Soft do obróbki to Lightroom 2.4. firmware 1.0.7. Jeden z kolegów wyżej nadmienił iż do tego programu należy posiadać profil canona ? Czy ktoś mógłby mi rozwinąć tą myśl. W chwili obecnej mam tak, że wczytując RAWa w podglądzie plik wygląda poprawnie ..natomiast po kilku sekundach Lightroom "poprawia" fotkę i zupełnie zmienia barwy (pociemnia, kontrastuje dodaje żółtego). Tak jakby wczytywał z góry ustawiony profil... dodam że to samo miałem w poprzednich wersjach tego programu.
    Zaktualizuj Adobe Camera Raw.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Witam serdecznie wszystkich c-board`owców,
    Przyznam szczerze, że nie tak miał wyglądać mój pierwszy post ale z tematem przebarwień zmagam się już od dawna i temat mnie szczególnie zaciekawił.

W moim modelu 50D zdecydowanie większa część zdjęć idzie w kierunku magnety. Soft do obróbki to Lightroom 2.4. firmware 1.0.7. Jeden z kolegów wyżej nadmienił iż do tego programu należy posiadać profil canona ? Czy ktoś mógłby mi rozwinąć tą myśl. W chwili obecnej mam tak, że wczytując RAWa w podglądzie plik wygląda poprawnie ..natomiast po kilku sekundach Lightroom "poprawia" fotkę i zupełnie zmienia barwy (pociemnia, kontrastuje dodaje żółtego). Tak jakby wczytywał z góry ustawiony profil... dodam że to samo miałem w poprzednich wersjach tego programu.
    Najnowsze uaktualnienie to Lightroom 2.5 i jest jeszcze coś takiego jak Camera Profiles !!. Camera Profiles ( poza Camera RAW.8bi - najnowsze 5.5 ) uaktualnia się każdorazowo przy zmianach/dodawaniach w sprzęcie we wszystkich wyrobach Adobe typu Photoshop CS3 , CS4 , Elements 7 , Lightroom . Jest jeszcze Adobe DNG Converter - może spróbuj tym wywołać pliki RAW i dopiero zastosuj dalszą obróbkę .
    Sprawdź też ustawienia ogólne , preferencje programu . Czy przypadkiem nie masz przestawionego profilu barw ?.
    Ostatnio edytowane przez wlodal ; 27-10-2009 o 11:21
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Domyślnie

Wiem, że to nie przedszkole.. ale w LR w polu Profile mam jedynie EMBEDDED (umieszczony, osadzony, zamocowany, zakorzeniony) a na wielu screenach widziałem, że ludzie mają tam profili jak węgla.
    canon 6D + C70-200 f4/IS L|

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wiem, że to nie przedszkole.. ale w LR w polu Profile mam jedynie EMBEDDED
    Nie mam teraz 100% pewności, ale profile się instalują wraz z nowymi wersjami ACR automatycznie. Zaktualizowałeś jak pisałem?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Faktycznie. Przeoczyłem instalację ACR. Teraz sytuacja jest już o wiele wiele lepsza. Dzięki Merde za cierpliwość :]

P.S. Tak na zakończenie którego z profili powinienem używać...

canon 6D + C70-200 f4/IS L|

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

P.S. Tak na zakończenie którego z profili powinienem używać...
    Który Ci z nich pasuje - powybieraj je po kolei i oglądaj efekty...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna

Domyślnie

witam wszystkich. Moja cierpliwosc do tragicznych zdjec z mojej puszki 50D i kilku innych ustere sie skonczyla. Dzis oddalem aparat do reklamacji.

Jestem ciekaw co na moje uwagi dot. body 50D, odpowie serwis.

Napewno dam znac co i jak. Przeczytalem wiele for i uwag nt. EOSa 50D. Wiekszosc postow zawierala uwagi do problemu z balansem bieli i przesuniec magenty.

Jak dla mnie to za sprzet za kilka tysiecy zlotych, takie rzeczy zdarzac sie nie powinny.
    50D, 300D, 18-200, 70-300, 50/1.8, 580EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photograph.opole.pl Zobacz posta
    Wiekszosc postow zawierala uwagi do problemu z balansem bieli i przesuniec magenty.

Jak dla mnie to za sprzet za kilka tysiecy zlotych, takie rzeczy zdarzac sie nie powinny.
    Nie kumam, jeżeli zostało udowodnione, że winne jest oprogramowanie, to raczej soft za kilka tysięcy powinieneś oddać do serwisu a nie aparat. Mówie o CS4. Zgłoś sprawę do supportu Adobe, zobacz co Ci poradzą.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Nie kumam, jeżeli zostało udowodnione, że winne jest oprogramowanie, to raczej soft za kilka tysięcy powinieneś oddać do serwisu a nie aparat. Mówie o CS4. Zgłoś sprawę do supportu Adobe, zobacz co Ci poradzą.

Jeśli winny jest soft w aparacie to co do tego ma Adobe? Co mi po tym ze robie zdjecia w RAW jak część kolorów jest ok, a np. kolor czarny jest fioletowy? Owszem moge zredukowac fiolet do normalnego poziomu, ale co jesli osoba na zdjeciu ma makijaz w kolorach fioletu lub innde wdzianko w tych kolorach, makijaz i wszystko inne co fioletowe bedzie czarne.

Juz tutaj to opisywalem, ze gdyby wszystkie kolory byly przesuniete jednakowo to sprawa jest oczywiscia, ze to normalne. Nienormalne jest, ze kolory nie trzymaja sie kupy. Nie bede wiecej tego tlumaczyc, bo mam do porownania swoja stara puszek 300D, dla testow robilem w tych samych warunkach oswietlenia, z tymi samymi parametrami ekspozycji i tymi samym szklem na obydwu body (300D i 50D) i roznica ta jest nie do zaakceptowania.

Adobe tu nie ma nic do rzeczy. Bo zdjecia konwertuje z RAW do JPG i tak w oprogramowaniu dostarczonym do aparatu. Przetestowalem to po poscie, ktory napisal jeden uzytkownik, ale niektore zdjecia wychodza ok, ALE TYLKO NIEKTORE. Nie moge zaakceptowac tego, ze model bardziej amatorski radzi sobie o wiele lepiej z WB (JPG) niz polprofesjonalne lustro.

Manipulowalem juz wszystkimi ustawieniami, testowalem wszystkie temperatury barwowe. Niektore zdjecia udaje sie doprowadzic do kolorow ZBLIZONYCH do naturalnych, ale nie moge sobie pozwolic aby jedno zdjecie obrabiac przez 2 godziny.

Czekam na odpowiedz serwisu. Zreszta opisany tutaj problem to nie jedyny. W innym wątku opisywalem rowniez problem w tym samym body z kasujaca sie data i czasem po wyjeciu akumulatora. Wymiana baterii podtrzymujacej pamiec nic nie dala. Ten fakt juz dyskfalifikuje ten aparat z normalnego uzytkowania. Z czasem rowniez wyszedl fakt, ze podczas fotografowania z lampa zewnetrzna (dedykowaną 580EX II) aparat po pewnym czasie zaczyna glupiec i sie wieszac.

Jak dostane informacje z serwisu to chetnie sie podziele. Byc moze trafilem na faktycznie jakis ferelny model.
    50D, 300D, 18-200, 70-300, 50/1.8, 580EXII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

wyrazy współczucia. W mojej 50tce nawet jak mam aparat z wyjetym aku na 3tyg to jst ok i o nic nie pyta

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów