Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Canon EOS 50D - problem z RAW

Dopiero zaczyna Awatar ZarJac
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

photograph.opole.pl - Wszystko jest OK (aparat, firmware aparatu itd.).
    JPG z Twojego RAWa (sRAW2), wywołanego w DPP (v.3.6.1.0).

Niebieska dominanta na czarnym płaszczu zniknęła. Wystarczyło, że przy wywoływaniu RAW, wyrzuciłem Landscape z ustawień Picture Style (zmieniłem na Standard).
    EOS R5, CANON RF 24-105mm f/4L IS USM, RF 100mm f2,8L MACRO IS USM, RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM, RF 50mm f/1,8 STM, 580EX, (+ EF-EOS R na wszelki wypadek).

Coś już napisał

Domyślnie

Sprawdzałem na ACDSeePro3 jest bdb. ale na Capture One 4, Adobe Photoshop CS4 i DPP jest faktycznie zafarb. Problem prawdopodobnie leży po stronie programów do obróbki zdjęć bo na każdym z nich jest inaczej.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

hmmm o kurcze, dziekuje wszystkim, ktorzy to rowniez sprawdzili.

Cieszy mnie fakt, ze to nie jest jakis problem, z ktorego nie da sie wyjsc. Teraz wiem, ze to kwestia jednak programowa a nie sprzetowa.

ZarJac a jakiego programu uzyles? Ja uzywam CS4, tylko jakos nie bardzo znalazlem opcje gdzie bym mogl przywrocic Picture Style na Standard ??:

wlodal, rowniez dzieki za sprawdzenie. Jednak jak porownywalem zdjecie uzyskane z RAW z JPG to nie moglem uwierzyc. Przede wszystkim chcialem odzyskac przepalone partie twarzy, ale nie udalo mi sie.
    To raczej nie jest problem monitora. Sprawdzalem rowniez w pracy i tam rowniez w CS4 probowalem wyciagnac RAWa ale efekt podobny. Dlatego troche sie zszkowalem efektem.

luc_october i mk20 dzieki tez za sprawdzenie. Troche dziwne, ze sRAWy takie przesuniecie magenty maja ??:

Jeszcze raz dzieki wszystkim za pomoc.

Dopiero zaczyna Awatar ZarJac
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

photograph.opole.pl - program podałem.
    Twojego RAWa (sRAW2) potraktowałem najprościej jak można. Przekonwertowałem go do pliku JPG, w załączanym do aparatów Canona, programie Digital Photo Professional, wprowadzając podaną korekcję:
    DPP - View - Tool palette i w oknie Tool palette - zakładka RAW - Picture Style - Standard.
    Moja wersja DPP to v.3.6.1.0. To wszystko.
    EOS R5, CANON RF 24-105mm f/4L IS USM, RF 100mm f2,8L MACRO IS USM, RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM, RF 50mm f/1,8 STM, 580EX, (+ EF-EOS R na wszelki wypadek).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

50D tak ma.
    U mnie w DPP kolory są ok, zero przebarwień dla Raw, sRaw1, sRaw2. DPP wersja 3.6.2.
    Ale w PS3 w ACR 4.6.0.30 w sRaw1 i 2 wszystkio co ciemne jest fioletowe, da się to skorygować, ale to nie jest kwestia kilku sekund. Jest to dość poważny problem, trzeba sRawy sobie odpuścić. Przy otwieraniu pliku ACR automatycznie pokazuje że zdjęcie ma w sobie tinte na + (od 5 do mniej więcej 20) w stronę magenty.
    Te przebarwienia dają w sumie śmieszny efekt trochę jak z polaroidu.
    Dzisiaj specjalnie zrobiłem test i to się potwierdza. Chciałem jeszcze do Lightrooma wrzucić i sprawdzić ale akurat mi wygasł trial. Zatem nic się chyba zrobić z tym nie da.
    Inna rzecz: w DPP wszystko jest git, lecz jpg po kąpieli jest już zaczerwieniony.
    20D robił mi na żółto, a 50D na czerwono. Taka to zabawa.

Coś już napisał
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie rózowe zabarwienie zdjęć w RAWach z 50d

witam.
    Mam problem z rózowym zabarwieniem RAWów z 50d. Z jpg-ami jest wszystko ok. Oprogramowanie którego używam to LR2.5 oraz najnowszy DPP. Problem ten nie występuje z aparatem 40D.
    proszę o pomoc
    łukasz
    40D+50D+T17-50/2.8+50/1.4+70-200/4L+580ex II+580ex

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

witaj
    ponoć najnowszy soft miał naprawiać taka bordową dominantę na zdjęciach z 50-tki.
    nie wiem jak z różową

pozdrawiam!
    szkiełko i oko

D@ny
    Guest

Domyślnie

Witaj a jaki masz soft ?
    może tu jest przyczyna http://fotopolis.pl/index.php?n=9297

pozdr...

Coś już napisał
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

mam wgrane firmware 1.0.7
    może coś z softem jest nie halo..?
    40D+50D+T17-50/2.8+50/1.4+70-200/4L+580ex II+580ex

Domyślnie

Hmm, ja żadnych przebarwień nie zauważyłem ani na starym, ani na najnowszym sofcie.
    zapraszam do mego Bloga ...
    | 6D | 16 | 40 | 100L IS | 400L | 17-40L | 70-200L IS |

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów