Cytat Zamieszczone przez fabrykant Zobacz posta
- zawsze ten sam minilab w którym pracuje ktoś z kim da się zamienić kilka słów (wysyłkowe odpadają)
a to czemu? właśnie dopiero w wysyłkowym mam dokładnie to czego szukałem.. kwestia labu i podejścia do klienta..
odkąd mam przyzwoity monitor to teraz zawsze konwertuję do profilu labu i dotychczas mam zawsze praktycznie identyczne odbitki jak na monitorze

Cytat Zamieszczone przez fotopasjonat Zobacz posta
Monitor nie jest skalibrowany jakimś programem tylko dosyć dużymi możliwościami w menu samego sprzętu (EIZO - średnia półka cenowa tego producenta).

Chyba najlepszym rozwiązaniem aby się przekonać w czym tkwi problem będzie taki, że podrzucę im przy najbliższej okazji między innymi ten sam plik jeszcze raz zaznaczając, żeby już nic nie było poprawiane w labie. Wtedy się przekonam czy będzie jakaś różnica czy dalej będzie tak samo.

Co ciekawe takie "kwiatki" zdarzają się losowo. W tym samym zestawie odebranych zdjęć były też odbitki prawie idealnie odpowiadające temu co ja widzę na monitorze.
bo je modyfikują.. znajdź kogoś z kalibratorem/spektrofotometrem, parę groszy odżałuj i skalibruj monitor.. wiem jak to było u mnie nawet nie sądziłem że różnica jest tak olbrzymia.. tzn. wiedziałem że będzie ale nie sądziłem że aż tak widoczna