Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Ostre - nieostre.. aberracja?

Dopiero zaczyna Awatar bogdfun

Domyślnie Ostre - nieostre.. aberracja?

Początki fotografii są pełne pytań byłbym niezmiernie wdzięczny za wytłumaczenie co jest na tym zdjęciu - chodzi mi o to, jak wygląda liść w lewym dolnym rogu.. wygląda jak poruszony mimo, iż zdjęcie było robione bez wiatru.. Światło w tle to zachodzące słońce. Parametry zdjęcia: ISO 200, 1/200 s, f/5,6 , ogniskowa 229 (C 55-250). Wykonałem tych zdjęć kilka - wszystkie wyglądają podobnie. Pierwsze pytanie to - co to jest? ale zaraz nasuwa się drugie - jak tego unikać..? z góry dzięki za pomoc
    500D, 18-55-250, Hoya Pro1 Digital

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

otwarta przysłona+długa ogniskowa=mała głębia ostrości

ten listek nie załapał się w obszar ostrości

aberracja raczej nie
    50D; 70-200 4L; 17-40 4L; LowePro (na brzuchu).

Domyślnie

to było moje pierwsze podejrzenie - ale czym innym byłby brak ostrości - a czym innym nakładanie się jakichś cieni.. zauważ też że kielichy są wysunięte nieco do przodu - tak więc GO powinna łapać liście z tyłu.. sam nie wiem co o tym myśleć.. aberracja to jeden z pomysłów osób trzecich - jak na mój gust chybiony..

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

a łogyga?
    też nieostra, ten kwiatek był chyba bardzo pochylony do Ciebie?

jeżeli tak to GO niekoniecznie te tylne plany mogła łapać przy takich parametrach.

aberracje raczej w jaśniejszy ton lecą, albo wręcz w "tęczę"
    aberracją będzie ta jasna obwódka tego dolnego prawego ostrego liścia...chyba.
    50D; 70-200 4L; 17-40 4L; LowePro (na brzuchu).

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdfun Zobacz posta
    Początki fotografii są pełne pytań (...)
    Tylko dlaczego zadajesz je w niewłaściwym podforum (podforum 'Canon dSLR' służy do pytania o ostrość/aberrację na zdjęciu? ) ?
    Przeniosłem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Tylko dlaczego zadajesz je w niewłaściwym podforum (podforum 'Canon dSLR' służy do pytania o ostrość/aberrację na zdjęciu? ) ?
    Przeniosłem.
    a coś więcej może..? tylko tym razem na temat.?

Bywalec Awatar kiray
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Robiłeś ze statywu? Jeśli nie to czas 1/200 dla ogniskowej 229 jest na granicy, stąd może poruszenie, spróbuj skrócić czas przy takiej ogniskowej jak robisz z ręki. Do tego wydaje mi się, że af nie trafił zbyt precyzyjnie.

Domyślnie

Z ręki - ale w takiej pozycji, że o poruszeniu nie mogło być mowy.. poza tym IS w tym obiektywie jest na prawdę gites..

Pełne uzależnienie

Domyślnie

1) robiles ze statywu?
    Jesli robisz na aparacie x1.6 to bezpieczny czas oblicza sie jako 1.6 x ogniskowa - czyli w Twoim przypadku powinno to byc 1/366s (czyli 1/400)
    2) byl wiatr?
    Jesli na cos wyoostrzysz a wiatr zawieje to po "ptakach". Pamietaj (jak koledzy pisza) na dlugim koncu obiektywu (czyli na maksymalnych ogniskowyxh) GO (glebia ostrosci) jest mala (sprawdz http://www.dofmaster.com/dofjs.html) tam bedziesz mial wyjasnione jaka jest glebia (czy sa to milimetry czy centymetry).
    Kiedys ktos na forum ladnie to ujal "bo makro to sie ze statywu robi".

Edit. Byles pierwszy.
    IS nie pomoze zamrozic "narury", pomoze skrocic czas.

Uzależniony

Domyślnie

bogdfun -liść (LD) jest IMO ewidentnie poza GO, choć jeszcze stosunkowo blisko jej granicy. Niektóre obiektywy (czyt. tanie zoom'y) w różnych (mniej więcej takich właśnie) warunkach mają niezbyt ładny bokeh -na brzegach dublują się krawędzie albo nawet dodatkowo się rozjaśniają. Ten przypadek byłby wręcz skrajny, ale popatrz na brzeg okrągłego duszka LG).

Czy szanse, że ten listek wykonał jednak jakiś ruch, naprawdę są zerowe? Może np. drgnęła tylka ta jego czesć -przy podświetleniu z tyłu właśnie takiego efektu poruszenia bym się spodziewał. Popatrz też na najodleglejszy kwiatek, dokładnie górną krawędź najdalej wysuniętego na lewo płatka.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 05-10-2009 o 13:24

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów