Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Ostre - nieostre.. aberracja?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdfun Zobacz posta
    Z ręki - ale w takiej pozycji, że o poruszeniu nie mogło być mowy.. poza tym IS w tym obiektywie jest na prawdę gites..
    Odróżniasz poruszenie, którego przyczyną może być brak statywu/trzęsące się ręce fotografa od poruszenia obiektu fotografowanego? Tylko w pierwszym przypadku stabilizacja ci pomoże.
    Przyczyną mógł być chwilowy podmuch wiatru. 1/200 sekundy to nie jest bardzo krótki czas.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony

Domyślnie

To nawet nie musiał być "podmuch wiatru". Podejrzewam, że wystarczyłby trywialny "drobny ruch powietrza"
    Ostatnio edytowane przez APP ; 05-10-2009 o 13:54

Dopiero zaczyna Awatar bogdfun

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Czy szanse, że ten listek wykonał jednak jakiś ruch, naprawdę są zerowe? Może np. drgnęła tylko ta jego cześć -przy podświetleniu z tyłu właśnie takiego efektu poruszenia bym się spodziewał.
    Szanse moim zdaniem są bliskie zera, ponieważ pstryknąłem tych zdjęć około 10ciu, i wszystkie mają, w większym lub mniejszym stopniu, ten sam efekt.. Gdyby była szansa że to ruch liścia, to daję słowo - odpuściłbym sobie temat.. ale takiego właśnie dublowania krawędzi bym się w tym upatrywał.. Być może ogniskowa też jest większa niż na początku się spodziewałem, a nie zwróciłem na to należytej uwagi.. dzięki APP za komentarz
    500D, 18-55-250, Hoya Pro1 Digital

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

A jak wygląda sytuacja na zdjęciach innych przedmiotów?
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Uzależniony

Domyślnie

bogdfun -napisałem już, że byłby to chyba najbardziej drastyczny przykład "nieharmonijnego" bokeh jaki widziałem, ale z drugiej strony aż tak wiele w życiu jeszcze nie widziałem (miniaturka pozostawia nadal sporo pola do dalszych spekulacji)

Jeśli jednak miałoby to być takie właśnie bokeh, to w tym stopniu pojawiać się może tylko dla kombinacji pewnego przedziału ogniskowych przy pewnej odległości ostrzenia i w jakimś zakresie odległości przedmiotu (o jakimś minimalnym kontraście nie wspominając), tak więc jeśli nie obserwujesz tego regularnie, to chyba lepiej zapomnieć

Swoją drogą zaczyna się chyba jakiś wysyp "dziwnego bokeh", a to jakieś regularne paski, a to zdwojony obraz -zaraz się okaże, że jednak Canon zaczyna dawać ciała i zaczynają im się rozklejać dublety albo pracownicy od kontroli optyki czują się niedocenieni... eee... zwalmy to na filtr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdfun Zobacz posta
    a coś więcej może..? tylko tym razem na temat.?
    Punkt 4. : http://canon-board.info/showpost.php...postcount=3122

Uzależniony

Domyślnie

TUTAJ jeszcze przykład IMO warty uwagi w świetle tematu wątku.
    Źrodło - "The Big Picture", konfiguracja sprzętowa niestety nieznana.

Dopiero zaczyna Awatar bogdfun

Domyślnie Głebia..

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    TUTAJ jeszcze przykład IMO warty uwagi w świetle tematu wątku.
    Źrodło - "The Big Picture", konfiguracja sprzętowa niestety nieznana.
    Ze względu na bardzo małą GO można snuć podejrzenia, że ogniskowa też mała nie była.. dzięki za pomoc..
    500D, 18-55-250, Hoya Pro1 Digital

Bywalec

Domyślnie

W DFV 10/2009 jest porównanie 3 Nikkorów 50mm, a na 37 str. jest zdjęcie trzmiela w czerwonym kwiatku. Na tym zdjęciu płatki kwiatka mają jakby podwójną krawędź (podobnie jak na zdjęciu otwierającym nin. wątek) i nast. komentarz:
    ..."To zdjęcie nie zostało poddane jakiejkolwiek obróbce (poza standardowym wywołaniem RAW-a; krawędzie płatków z lewej strony to nie efekt wyostrzania). ..... To dobry przykład na to, jak może prezentować się świat sfotografowany przy dużym otworze przysłony i minimalnej głębi ostrości"...
    Wydaje mi się, że to efekt początków bokeh (wyjścia poza głębię ostrości) i przykład niedoskonałości obiektywów w "strefie granicznej".

Uzależniony

Domyślnie

Jeszcze jedno -wzięte z wątku o bokeh, autor -wuja, sprzęt -T17-50 @ f/2.8
    Dobra, starczy tego, wszyscy chyba już wiedzą o co chodzi

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów