Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 70-300 IS USM dziwny bokeh

Dopiero zaczyna

Domyślnie 70-300 IS USM dziwny bokeh

Witajcie.

Ostatnio porobiłem, będąc na Europejskich Dniach Ptaków, dużo zdjęć wymagających solidnego cropa. Przeglądając rawy na komputerze zauważyłem, że bokeh wygląda conajmniej dziwnie - całe zdjęcie w nieostrych fragmentach (za wyjątkiem tych bardzo rozmytych, daleko poza GO) jest poprzecinane ukośnymi paskami i nic by nie było dziwnego, gdyby kąt tych pasków był różny - np zależny od położenia względem osi optycznej, ale nie - wszystkie nieostrości wyglądają mniej więcej tak:

I teraz moje pytanie: czy to jest wada, czy ten obiektyw tak ma? Niestety nie mam innych obiektywów / body, więc nie mogę nic wykluczyć. Czy ktoś już spotkał się z takim problemem?
    Ostatnio edytowane przez ShedirAchird ; 04-10-2009 o 16:24

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Brzydki bokeh to prawie na pewno nie jest wada pojedynczego egzemplarza. Możliwe, że model tak ma, albo wpływ na fatalne rozmycie miało po prostu otoczenie - możliwe, że akurat ten fragment wyglądałby podobnie sfotografiwany innym obiektywem

Domyślnie

Bardzo dziwne. A testowales w innych warunkach? Kiedys mialam ten obiektyw i nie zauwazylam takich efektow. Pozniej pogrzebie w archiwum.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Używałeś jakiegoś filtra?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Używałeś jakiegoś filtra?
    Oj... faktycznie nie pomyślałem o tym, mam podpięty filtr UV. Porobię jakieś foty bez filtra i sprawdzę różnice.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kiedyś była o tym dyskusja na dpreview. Ponoć stosowanie filtra w szkłach ze stabilizacją może dać taki efekt w szczególnych warunkach. Ale przekonywującego w 100% dowodu nie było.

Uzależniony

Domyślnie

Ktoś już zgłaszał podobny problem z innym szkłem (link).

Za photozone.de (dot. EF 70-300mm f/4.5-5.6 USM DO IS -link):

In the initial market phase some users reported odd problems with the bokeh where onion-like rings were visible in out-of-focus highlights. Due to the rather short testing period I can't really tell for sure whether the problem was also present in the tested sample (purchased one year ago).When looking at the sample bokeh below the far background has certainly smooth out-of-focus highlights whereas to the front (towards the sharpness zone) the bokeh looks rather agitated.

Jest więc pewne prawdopodobieństwo, że to nie musi być wina filtrów, a (nie)poprawności zestawienia optyki. Pod tą samą zasadę można by zresztą podciągnać plotki o wpływie IS'a -w jakichś okolicznościach pojawia się przesunięcie i interferencja, aczkolwiek trzymam kciuki żeby przyczyną okazała się badziewiastość filtra
    Ostatnio edytowane przez APP ; 04-10-2009 o 19:05

Uprawnienia umieszczania postów