Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Obiektyw do sportu - do 1500zł

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Obiektyw do sportu - do 1500zł

Na 99% jestem przekonany na kupno Canona 40D. Gorzej wygląda sprawa obiektywu.

Chciałbym uczyć się fotografii sportowej - będę miał okazje popstrykać sobie fotki na meczach siatkówki w Bełchatowie.

Na początek chciałbym zainwestować w obiektyw do 1500zł, ale wiem, ze o idealne szkło, które będzie jasne i z szybkim AF-em trudno będzie.

Ale typuje:

- Sigma 28-70 f/2.8 EX DG
    - Tamron AF SP 28-75 f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF)
    - Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM (jak narazie mój faworyt)
    - Canon EF-S 17-85 f/4.0-5.6 IS USM

Im więcej czytam o tych obiektywach tym większe zamieszanie w głowie...

Co wybrać...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Za te pieniądze (no trochę trzeba dołożyć) - używany Canon EF 70-200/4L.

Coś już napisał

Domyślnie

Wg. mnie żaden z powyższych się nie nadaje. Chyba, że chcesz fotografować całe boisko a nie poszczególnych zawodników.

Sport to jasne i szybkie obiektywy - czyli to co najdroższe. W tej cenie to dozbierałbym ze 300 zł i kupił używane 70-200/4 - przynajmniej będziesz miał szybko. Z czasem zamienisz na lepszą wersje 70-200, 300 itp.

Domyślnie

Do siatkówki to wg mnie jakieś tele (te 70 czy 135mm będzie wg mnie za krótkie).
    Jeśli masz kogoś w USA to za ok 1600zł można kupić C70-200/4, zbyt jasny nie jest, ald przynajmniej USM jest.
    Chociaż, jeśli to ma być jedyny Twój obiektyw (tak wynika z postu) to będzie ciężko, ponieważ nie miałbyś szkła all-around.
    Tak, czy siak - za 1500zł coś co nadaje się na uniwersalne szkło + sport mi się nie widzi.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja wiem, ze najlepiej to mieć 6K i kupić 70-200 L f2.8.

Ale z drugiej strony ja chcę się uczyć a 70-200 L f2.8 IS USM kiedyś kupię

A na teraz co będzie najlepsze z tych najgorszych?

Domyślnie

Ale te, które wymieniłeś są za krótkie, nie nadają się do sportu.
    Niewiele się na nich nauczysz, bo prostu będzie za krótko, a więc i GO zbyt duża (a to jest w zdjęciach sportowych irytujące). Dlatego 70-200/4 jest optymalnym wyjściem, z niewielką dopłatą.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

70-200/4. Świetne szkło za dobre pieniądze. Dużo do dołożenia nie masz. Używane oczywiście...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wiem, że to świetne szkło, ale takie kupie sobie dopiero na gwiazdkę i raczej nowe, gdyż mam możliwość odliczenia VAT-u i podatku i wyjdzie mi: nowe w cenie używanego. A teraz chciałbym takie jak napisałem na początku. W sumie do wszystkiego, ale z dobrym światłem oraz szybkim AF do nauki fotografowania.

Uzależniony

Domyślnie

70-200/4.0L do sportu? Ludzie czy wy wiecie co piszecie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    70-200/4.0L do sportu? Ludzie czy wy wiecie co piszecie?
    Piszemy, że przy takim limicie cenowym to jedyne, co ma jakieś szanse powodzenia.

Jeśli do wszystkiego, to pewnie zależy Ci na szerokim kącie - wtedy Tamron 17-50. A jeśli nie, to Sigma 28-70 ma niezłe opinie, Tami w sumie też. Odpuść sobie Canona 17-85.
    28-135 jest ciemny, więc zdecyduj na podstawie tego, co Ci jest bardziej potrzebne.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów