A próbowałeś to dziadostwo (database) wyłączyć?
Ja z bazy danych wykluczałem wszystko co się dało i wyłączałem wszystko co było z nią związane zaraz po instalacji programu -w efekcie ten błąd wyskakiwał bardzo sporadycznie i nieregularnie -na tyle, że sprawę mogłem właściwie olać.
Ogólnie, ACDSee to fajny program -mi np. bardzo opowiada interfejs, można używać jako domyślnego menedżera plików (zamiast np. windows explorer'a) i mieć pełną funkcjonalność przeglądarki do zdjęć i szybkiego edytora... ale ma co najmniej kilka takich upierdliwych niedociągnięć technicznych. Czasami po instalacji nie chciał zapamiętywać niektórych ustawień, wieczne problemy z ustawieniami plug-in'ów do filmów i plików czcionek, nie wszystkie programy pozwalają na przeciąganie do okna ACDSee (np. WinRAR), czy wreszcie ta sprawa z instalacją przed/po (już pamiętam -dotyczyło Acrobat Reader'a, bo jak się źle zainstalowało, to przy otwarciu pdf'a za każdym razem pytał o program do tego celu...).
EDIT:
No to widzę, że w nowej wersji jakieś problemy z plug-in'ami jednak pozostały... (w starszych wersjach te od video też zwykle wyłączałem, bo nie szło tego po ludzku ustawić, może temu też nie miałem za wielu wspomnianych komunikatów).