Witam,
Wczoraj podczas robienia zdjeć w plenerze mój Canon 350d odmówił współpracy. W skrócie: po zrobieniu zdjęcia, nie zapisuje go na karcie CF.

Aparat robi zdjęcie, wyświetla go przez chwilę na wyświetlaczu i zaczyna migać licznikiem zdjęć pozostałych do zrobienia (na LCD). Niestety nie przestaje. Mogę zrobić kolejne zdjęcia aż do zapełnienia bufora. Zdjęcia nie zostają zapisane na CF. Po wyłączeniu aparatu, licznik dalej miga i wyświetlane są dodatkowo kreseczki oznaczające ilość zdjęć w buforze. Wygląda tak jakby 350d utknął na operacji zapisu na kartę.

Inne obiawy:
  1. Próba przejścia do wyświetlania zdjęć skutkuje wyświetleniem komunikatu "Busy" na wyświetlaczu.
  2. Wyciągniecie karty CF lub baterii "resetuje" aparat, bufor zostaje skasowany licznik zdjęć przestaje migać. Zrobione zdjęcia zostają stracone.
  3. Wymiana baterii na inną nie pomaga.
  4. Wymiana obiektywu nie pomaga (tonący brzytwy...).
  5. Wymiana karty CF na inną nie pomaga.
  6. Aparat formatuje karty CF poprawnie.
  7. Aparat umożliwia skasowanie zdjęć zapisanych na karcie CF przed awarią.
  8. Przywrócenie ustawień standardowych (Clear settings) nie pomaga.
  9. Wyciągnięcie obu baterii i zostawienie aparatu na kilka godzin nie pomogło.
  10. Żaden "error code" nie jest wyświetlany.

Tuż przed awarią padał drobny deszcz - parę kropel spadło na aparat i podejżewam że to mogło spowodować jakieś uszkodzenie.

Szukałem podobnych przypadków za pomocą googla na polskich i angielskich forach i nie natknąłem się na nic ciekawego.

Czy ktoś z Was zetknął się z podobnym problemem? Czy jest to rodzaj uszkodzenia który można usunąć domowymi sposobami czy też serwis to jedyny radunek?

pozdrawiam,
koval