Strona 49 z 90 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 897

Wątek: 5Dmk2 czy 7D

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Posiadam cropa jak i FF - nie ma czego porownywac jesli chodzi o jakosc obrazu i owiana tajemnica plastycznosci.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Posiadam cropa jak i FF - nie ma czego porownywac jesli chodzi o jakosc obrazu i owiana tajemnica plastycznosci.
    To podejście mocno syntetyczne a bardziej analitycznie?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ale co tu analizowac - napisalem co widze

Uzależniony

Domyślnie

Ale co tu analizowac - napisalem co widze
    Można spróbować analizować to co się widzi . Pożytek z tego jest taki, że w wypadku sukcesu, przyczynisz się do odmitologizowania problemu różnic pomiędzy cropem i FF i do skrócenia kolejnych tego typu wątków .

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Można spróbować analizować to co się widzi . Pożytek z tego jest taki, że w wypadku sukcesu, przyczynisz się do odmitologizowania problemu różnic pomiędzy cropem i FF i do skrócenia kolejnych tego typu wątków .
    ale po co? każdy widzi i ocenia inaczej.. np.:
    to co dla Czachy będzie ważne i istotne (np. bokeh w portretach na ślubach) dla kogoś innego będzie nieważne (np. landszafciarza jak Akustyk) bo tam istotny będzie brak przelicznika i szerokość szkła czy jakość po przymknięciu..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ale że co? bo nie wiem czy stwierdzenie
    nie ma czego porownywac jesli chodzi o jakosc obrazu i owiana tajemnica plastycznosci.
    ma znaczyć że nie widzisz różnicy czy że jest taka oczywista że sam pomysł porównywania uważasz za dziwny? bo z tego co napisałeś nie wynika co myślisz..

żeby nie było - dla mnie różnica pomiędzy FF a cropem jest widoczna i warta wydania kasy na puszkę FF, nawet taką ułomną jak 5d1
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 17-12-2010 o 21:17 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna

Domyślnie

czytałem ten wątek jak i inne podchodząc w miarę bezstronnie, bo nie jestem zainteresowany, i podobały mi sie głosy zrównoważone stwierdzające, że po prostu, to są dwa różne aparaty do czego innego i w zasadzie nie powinno się ich porównywać. Ale zaraz pojawiły sie głosy nawiedzonych, że przepaść, że bajkowa plastyka, że nigdy w życiu nie wrócą do APS-c, bo raz zobaczyli jak wyglada FF itd itp. Strasznie dużo tu nawiedzonych, przekonanych o swoich racjach. I od razu zastanawiam się po co tyle osób ma i jeden i drugi aparat, skoro 7d jest taki badziewiasty?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czołgista Zobacz posta
    czytałem ten wątek jak i inne podchodząc w miarę bezstronnie, bo nie jestem zainteresowany, i podobały mi sie głosy zrównoważone stwierdzające, że po prostu, to są dwa różne aparaty do czego innego i w zasadzie nie powinno się ich porównywać. Ale zaraz pojawiły sie głosy nawiedzonych, że przepaść, że bajkowa plastyka, że nigdy w życiu nie wrócą do APS-c, bo raz zobaczyli jak wyglada FF itd itp. Strasznie dużo tu nawiedzonych, przekonanych o swoich racjach. I od razu zastanawiam się po co tyle osób ma i jeden i drugi aparat, skoro 7d jest taki badziewiasty?
    bo np. ktoś lubi sobie ptaszyska czy inne jelenie focić - to 7d za niewygórowną cenę daje bardzo fajną jakość, dobre wysokie iso.. przy tego typu zdjęciach ogniskowa typu 400mm sama "zrobi" bokeh itp. więc to po prostu zabawki do innych zastosowań.. a co do głosów "nawiedzonych" to nie bardzo masz rację..
    bo to że to puszki do różnych zastosowań i dla innego odbiorcy to prawda,
    bo np. crop jest mniejszy i lżejszy (mniejsze puszki i szkła) -
    ale nie wszyscy to rozumieją:
    - i niektórzy bardzo chcą na siłę udowadniać że crop to to samo co FF - co wynika często z tego że bardziej sami siebie chcą przekonać a nie innych
    - to samo można powiedzieć o drugiej grupie - która już wydała kasę na FF i chce sobie wmówić że za tyle kasy to musi być "dusza" i "magia"

więc jak wyżej napisałem widzisz że każdą z powyższych tez da się udowodnić.. proponuję żeby każdy sobie odpowiedział na to pytanie - bo prawda jest jak d... - każdy ma swoją
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dobrze napisałeś:....bo to że to puszki do różnych zastosowań i dla innego odbiorcy ....ale podobała mi sie też jedna opinia, że 5dmII to nie jest aparat do zabawy, fotografowania w domu, nie rozumiem dlaczego? ZA PROFESJONALNY JEST? za drogi, czy np musi się zamortyzować po roku??? A jak ktoś sobie kupi by zrobić 50 zdjęc w roku, bo mu sie plastyka podoba to - wariat???

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ...
    - i niektórzy bardzo chcą na siłę udowadniać że crop to to samo co FF - co wynika często z tego że bardziej sami siebie chcą przekonać a nie innych
    - to samo można powiedzieć o drugiej grupie - która już wydała kasę na FF i chce sobie wmówić że za tyle kasy to musi być "dusza" i "magia"

...
    To bardzo przyziemnie. Crop ma względem FF wyłącznie dwie niedogodności, które mogą być istotne w pewnych zastosowaniach:
    1. większe szumy/niższe użyteczne ISO
    2. brak bardzo jasnych obiektywów szerokokątnych przygotowanych specjalnie dla cropa.
    To wszystko.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    To bardzo przyziemnie. Crop ma względem FF wyłącznie dwie niedogodności, które mogą być istotne w pewnych zastosowaniach:
    1. większe szumy/niższe użyteczne ISO
    2. brak bardzo jasnych obiektywów szerokokątnych przygotowanych specjalnie dla cropa.
    To wszystko.
    jest jeszcze jedno ----- różnica w cenie,
    no i sprawy AMBICJONALNE, FF na piersi, to nie to co zabawka dla amatora

Strona 49 z 90 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów