Strona 42 z 90 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 897

Wątek: 5Dmk2 czy 7D

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jb79 Zobacz posta
    Użytkownik powinien mieć możliwość kupna body w standardzie (z tym co oferuje producent w danym segmencie) i z możliwością dobory innych bajerów w opcji za dopłatą tak jak przy kupnie auta:-D (kupiłbym sobie mkII z wbudowaną lampą i powiedzmy 10kl/s:-D)
    Idźmy krok dalej. Kupujesz porządnie zrobiony aparat na poziomie 1ki z zablokowanymi funkcjami w wariancie basic (masowa ujednolicona produkcja - niższe koszty) Chcesz więcej - karta zdrapka z kodem który odblokowuje ukryte funkcje Chcesz lepsze body - kupujesz wymienną obudowę i przebierasz jak Lalkę Barbie (Kena - w zależności od gustów*)

Dopiero zaczyna Awatar jb79

Domyślnie

tak a zdrapki możesz kupić przy kasie w każdym hipermarkecie (no i w żabce):-D.
    czarna puszka a raczej dwie + słoiki (to się zmienia)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Albo gotowe kody znaleźć w sieci na Rapidshare
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ale coś w tym jest, mam urządzenie taki Datalogger, ma to logować parametry elektryczne jak prąd, napięcie, temperatury itp w wewnętrznej pamięci. No i producent stwierdził, że nie opłaca się robić wersji z pamięcią podstawową z możliwością rozszerzenia za pomocą oddzielnego modułu tylko od razu zapakował do urządzenia większy moduł z programową blokadą do bodajże 1/4 jego pojemności. Jeśli ktoś potrzebuje więcej pamięci to wysyła 10$ choćby Paypalem i otrzymuje kod który wprowadza do programu obsługującego logger po jego podłączeniu do komputera. Jak widać można
    Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 02-11-2010 o 13:38 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iAdam Zobacz posta
    zastanawia mnie, czy istnieje aparat który użytkownicy tego forum uznaliby za idealny? chyba nie
    Ja jestem zadowolony z 1d2n Oto powody:

+ szczelna puszka, często łażę w terenie, tam czasem pada;
    + crop 1.3 jest dla mnie optymalny;
    + prawidłowo mierzy światło z manualnymi szkłami;
    + mozliwość dokupienia matówki Ec-b z klinem;
    + pomiar punktowy przywiązałem do punktu ostrości;
    + pomiar wielopunktowy, o tej funkcji marzyłem od połowy podstawówki;
    + poziom szumów nie działa mi na nerwy do ISO 640, 30d przegrywa;
    + matryca nie jest przeładowana pierdylionem pikseli, 8Mpix to na moje potrzeby zdecydowanie w sam raz;
    + dosyć dobry AF, 50/1.8II trafia w ramkę okularów przy żarówce kompaktowej;
    + AF trafia bocznymi punktami;
    + przy amatorskiej fotografii migawka wystarczy mi do samego końca;
    + duże możliwości konfiguracji puszki;
    + dobra bateria;
    + grip w cenie ;
    + do bagnetu EOS podepnę prawie wszystkie szkła OM, Ais, M42 - jest tam dużo tanich wartościowych pozycji (zaleta systemu EOS a nie 1d);
    + tani 28-105/3.5-4.5 II całkowicie przeciętny, wręcz mizerny na aps-c dostał skrzydeł i nie działa mi na nerwy, dobre szkiełko uniwersalne, turystyczne;
    + w duecie z S17-35 nieźle, z 17-40L rewelacyjnie;
    + 2 karty, do wyboru, do koloru;
    + nazwy katalogów w Canonie zbytek łaski u innych norma;

wady:
    - brak dźoja do wybierania punktów AF, metoda pokrętasów jest niespecjalna;
    - po przejściu kilkunastu kilometrów zaczynam czuć ile waży hobby, ale i tak warto.

O prędkości AF nie piszę bo wogóle nie używam trybu seryjnego. Podsumowując to dla mnie puszka kosmos, szczególnie w lesie z 17-40L.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czytając od dechy do dechy, wniosek nasuwa się sam:
    różnica pomiędzy 5DmarkII i 7D jest taka jak pomiędzy Mars i Wenus.
    Oba są inne, chociaż oba są aparatami fotograficznymi raczej dla profesjonalistów aniżeli dla amatorów, najważniejsze różnice są w ilości klatek/s no i oczywiście crop'a.
    Tutaj jest fajne porównanie iso, m.in. omawianych modeli:
    http://kenrockwell.com/tech/comparis...d2-7d-5d-d300/
    Pozdrawiam, JM

P.S. Ja ciągle nie mogę się zdecydować, ze względu na 4 kl./s w przypadku 5dmarkII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

pubirlandia, szybkość i precyzja AF są zdecydowanie ważniejsze niż ilość kl/s. Wybrałem 7D, ale z pewnością nie dlatego, że ma 8 kl/s i matrycę 18Mpix. Potrzebowałem aparat z szybkim i pewnym AF i tutaj się nie przejechałem. ISO jest użyteczne spokojnie do 6400 a nawet 12800, jeżeli nie potrzebujemy dużych rozmiarów obrazka.

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

P.S. Ja ciągle nie mogę się zdecydować, ze względu na 4 kl./s w przypadku 5dmarkII
    To kup starą piątke i do tego 50d zestaw samouzupełniający się
    EOS + L i kupa gratów ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To już lepiej starą piątkę i jedynkę dwójkę bez S To sie dopiero fajnie uzupełnia.

Bywalec Awatar bernard78
    Miasto
    Łask

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pubirlandia Zobacz posta
    ......P.S. Ja ciągle nie mogę się zdecydować, ze względu na 4 kl./s w przypadku 5dmarkII
    ...do zdjęć statycznych, studio, modelki, jakieś "planowane" sceny, wydruki wielkoformatowe... kup 5dmkII

a jeżeli zwracasz uwagę na szybkostrzelność, to moim zdaniem odpowiedź jest prosta:
    7D - 8 kl/s, pewny, szybki i celny AF, jakieś tam uszczelnienia... aparat do wszystkiego moim zdaniem :-D
    dobry fachowiec i w studio "wyciągnie" z niego "magie" FF 8)
    Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2
    SZUKAJKA Canon-Board

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    ... To sie dopiero fajnie uzupełnia.
    Jesli chodzi o uzupelnianie sie nawzajem, to polecalbym oba aparaty z tytulu watku. Poniewaz oba zostaly stworzane do innych celow.

Strona 42 z 90 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów