No nic, muszę sie narazie pogodzić z tym, że moja pucha to tragedia. Całe szczęście tylko, że jakoś nie ruszają mnie takie głupoty wygłaszane przez "znafcuw".
No nic, muszę sie narazie pogodzić z tym, że moja pucha to tragedia. Całe szczęście tylko, że jakoś nie ruszają mnie takie głupoty wygłaszane przez "znafcuw".
był 350D, 4D, 7D - jest 5D
Doskonale Cię rozumiem - też miałem niezły mętlik...
Zupełnie się nie zgadzam z tą opinią mimo, że w końcu nie zdecydowałem się na siódemkę.
Mam na myśli mniejszą GO. Poza tym, pisząc o potrzebie opanowania niełatwej sztuki fotografowania z użyciem pełnoklatkowej puszki, myślałem głównie o opanowaniu obsługi aparatu (5DmkII) - przede wszystkim tych "sztuczek" z ujarzmieniem AF (m.in. przekadrowywania przy użyciu tylko centralnego punktu).
No właśnie - jak analizowałem zmianę puszki z 450D na 7D lub 5DmkII, to trafiłem na tym forum na opinię, że przy zakupie siódemki w zasadzie nie odczuję różnicy w jakości zdjęć (oczywiście puszka ta oferuje dużo większe możliwości odnośnie samego fotografowania). Ta opinia była jedną z bardziej istotnych przy podejmowaniu decyzji o zakupie piątki. Pomysł zamiany 40D na 7D wydaje się jeszcze bardziej wątpliwy, choć nie odważyłbym się stwierdzić, że to całkiem bez sensu...
5DmkII | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/4L IS | EF 100/2.8L IS macro | EF 50/1.8 | Speedlite 580EX II
450D | EF-S 18-55/3.5-5.6 IS | EF-S 55-250/4-5.6 IS
Jedyna dobra rada to taka, aby porownac sobie parametry, wybrac ten ktory bardziej pasuje, a najlepiej zgodnie z polityka canona, kupic oba, lub model wyzej.
No tak ale w moim wypadku raczej przejscie na 5DmkII nie jest w tym momencie mozliwe, jest szansa na mk1 i czy w takim wypadku bedzei to faktycznie az taka roznica w konteksie rywala czyli 7D. ? Musze kogos dorwac z 5kta do postrzelania inaczej jest to rozmowa o kolorze przez telefon![]()
C6D/C50D | C24-70.2.8 | C50/1.8 | C70-200/2.8L
5DmkII | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/4L IS | EF 100/2.8L IS macro | EF 50/1.8 | Speedlite 580EX II
450D | EF-S 18-55/3.5-5.6 IS | EF-S 55-250/4-5.6 IS
dobrze powiedziane,
mając 5D I przez 5 miesięcy nie byłem w stanie tego opanować, być może wynika to ze sposobu fotografowania,bardziej reportersko czyli widząc moment , strzał i ma złapać natychmiast.
2 tyg temu podkusiło mnie by ponownie pobawic się 5D II, to samo, nie działa to w moich łapkach, do 5 podpiąłem 85 1,8 wiec na szybkosc i precuzje nie powinienem narzekać, wiekszośc fotek do kosza
dla mnie sprawny AF jest nr 1, nie ma tego, nie ma fotografii
7D fantasycznie przemyślana puszka, można spokojnie się wspomóc jasnymi szkłami, ale to już jak kto lubi
x pro2/ 23/ 56/10-24/
Brzoska jeśli chodzi o obraz (wygląd na pierwszy rzut oka) to tak. Pamiętaj, że 7D jest lepsze w innych kwestiach. Musisz zdecydować co jest ważniejsze ;-)