Sam pewnie wiesz, jak to jest, jak się fotografuje przez dłuższy czas tym samym body - zaczyna brakować szybkości, ostrości, wyższych czułości itp. 450-tka, choć to dobry aparat, to jednak adresowany jest do osób, które zaczynają przygodę z lustrzankami. Nie twierdzę, że już jestem zawodowcem, ale tak jak napisałem - chciałbym spróbować czegoś nowego. W zeszłym roku się wybroniłem, ale teraz parcia na zmianę puszki (niekoniecznie na FF) nie przezwyciężę.Lista zalet 7D względem 450D jest długa, ale nie temu poświęcony jest ten wątek.
Myślisz, że 70-200/f4 IS byłby przy moim zastosowaniu lepszy od 70-200/f2.8 (bez IS)? Od jakiegoś czasu rozważam właśnie kupno jednego z nich.
Jeśli chodzi o Sigmy, Tamrony itp., to nie biorę takiej opcji pod uwagę. Kompletuję szkła przyszłościowo, pod FF i wolę poczekać dłużej i kupić coś konkretnego, albo nie kupować wcale, jak fundusze mi nie pozwolą.
Twoją propozycję rozważenia zakupu Nikona D300 odrzuciłem, bo musiałbym zacząć od początku, nawet moją ukochaną lampę musiałbym sprzedać - to bez sensu.