Pokaż wyniki od 1 do 10 z 897

Wątek: 5Dmk2 czy 7D

Widok wątkowy

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    Dość słaby argument jak dla fotografa, który na sprzęt do zdjęć wydaje kilka tysięcy... tzw. "plus" w postaci kręcenia filmów, jak dla mnie jest tak samo godny pominięcia, jak i LV - nigdy nie korzystam. Doceniam zarówno 7D jak i 5DmkII za wiele innych cennych (z mojego pkt widzenia) atrybutów, jak np. wysokie używalne ISO, to "coś" w zdjęciach (5DmkII), szybkość i celność AF, możliwość współpracy ze wszystkimi obiektywami - EF i EF-s (7D)...
    Argumenty za jednym i drugim body można mnożyć bez liku, ale racjonalnie i względem przeznaczenia, a nie na zasadzie "...bo coś, czego nie ma tamten, więc lepszy... nowszy - lepszy..".
    Dokładnie, 7D a 5DMkII to jednak inne puszki. W 7D mamy naprawdę fajny AF, do którego ten z 5DMkII nie ma startu. Obrazek faktycznie jest gorszy niż w MkII ale lepszy niż w MkI (pomijam plastykę FF).

Teraz ciągnę na 5D MkI i 7D, i nie widzę sensu przesiadki na MkII, zbyt duża cena w stosunku do tego co oferuje. Gdyby wstawili AF z 7D i bezprzewodowe wyzwalanie lampy do 5DMkII, najprawdopodobniej byłaby to dla mnie idealna puszka.

Dodatkowo smaczek w 7D jak filmy w 720p @ 60FPS są naprawdę fajne.

Na chwilę obecną, gdybym nie miał żadnego sprzętu i miał wybrać Canona to na 99% kupiłbym 7D. Połowę tańszy niż 5DMkII, a obrazek nie jest połowę gorszy. Dodatkowo co mi po ładniejszym obrazku, jeśli AF nie trafi, czy zbyt późno załapie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    5D w wersji I to dla mnie najlepsza jakosciowo i cenowo wersja FF Canona. Nie miala zbednych ficzerow a ilosc pixeli byla fantastycznie dobrana i w zupelnosci wystarczajaca dla 90% uzytkownikow. Wg mnie, to klasyka a w II nic lepszego nie dali i nie poprawili.
    No a co z obrazkiem ? Dla mnie już w 7D ISO 3200/6400 jest fantastyczne, przy redukcji z 18MP to już w ogóle. Czego natomiast o 5D nie mogę powiedzieć, bo tam podobny, akceptowalny poziom kończy się na 800/1600.
    Ostatnio edytowane przez MaciekCi ; 27-01-2011 o 10:56 Powód: Automerged Doublepost
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Uprawnienia umieszczania postów