Pokaż wyniki od 1 do 10 z 897

Wątek: 5Dmk2 czy 7D

Mieszany widok

Domyślnie

a jaka widzisz różnicę między 40D a 7D ? Warto było wymieniać (pomijam kwestię przebiegu i "awaryjności")
    Zastanawiam się nad przesiadką z 40D na pełna klatkę, ale im dłużej o tym myślę tym bardziej skłaniam się w raczej stronę dokupienia aparatu niż sprzedaży cropa.
    APS-C na APS-C w moim przypadku nie widzę sensu zamieniać
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta
    a jaka widzisz różnicę między 40D a 7D ? Warto było wymieniać (pomijam kwestię przebiegu i "awaryjności")
    Zastanawiam się nad przesiadką z 40D na pełna klatkę, ale im dłużej o tym myślę tym bardziej skłaniam się w raczej stronę dokupienia aparatu niż sprzedaży cropa.
    APS-C na APS-C w moim przypadku nie widzę sensu zamieniać
    Jeśli ktoś wymienia 40D na 7D to tylko dla 19-polowego AF-u i zdjęć seryjnych 8/sek. Ekran i filmy HD to sprawa drugorzędna a różnica w obrazku niewielka.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Jeśli ktoś wymienia 40D na 7D to tylko dla 19-polowego AF-u i zdjęć seryjnych 8/sek. Ekran i filmy HD to sprawa drugorzędna a różnica w obrazku niewielka.
    Nie zgodzę się. Sam mam taką zmianę za sobą. Różnica 6 kl/s (xxD) a 8 kl/s (7D) nie jest jest aż tak odczuwalna jak 3 kl/s (xxxD), a 6 kl/s (xxD).

AF działa lepiej choć 40D i tak był pod tym względem znakomity. Ważniejsze jest to że 7D ma znacznie lepszy LCD co oznacza, że selekcję zdjęć można prowadzić już na miejscu co w przypadku 40D było nie możliwe. Ma wyższe używalne ISO, już nie mówiąc że ISO kończy się na 12800 a nie na 3200.

No i do tego 18 Mpix pozwala na mocniejsze cropowanie gdy brakuje mm i robienie większych wydruków.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Trochę odświeżę temat. Od kilku tygodni szukam w necie odpowiedzi na pytanie zawarte w tytule wątku i teraz już kompletnie nie wiem co wybrać, dlatego proszę o pomoc.

Aktualnie mam 450D, ale jego czas powoli się kończy. Po wielu analizach na placu boju pozostał 5DmkII i 7D.

Do czego mi aparat? Nie zarabiam na robieniu zdjęć. Jeśli śluby, to tylko raz na dwa lata, jak w rodzinie lub wśród znajomych coś się dzieje w tej kwestii. Zależy mi na szybkim AF, ale nie dlatego, żebym fotografował sport, natomiast często pstrykam zdjęcia dzieciakom, a one wiadomo - czasem są szybsze, niż bolidy F1. Krótko mówiąc - typowo amatorskie, rodzinne zastosowanie: imprezy rodzinne, wyjazdy wakacyjne, życie codzienne itp.

W przyszłości na pewno przejdę na FF, ale nie wiem czy to już ten moment (z tą myślą rok temu kupiłem 24-105/4 L). W tej chwili skłaniam się do takiego scenariusza, żeby kupić 7D (korzystając jeszcze z tych obiektywów EF-S, które posiadam), za ok. 2500 zł różnicy pomiędzy 7D i 5DmkII kupić jeszcze jakiś przyzwoity obiektyw pod FF i za rok-dwa sprzedać 7D i kupić następcę 5DmkII.

Ma to sens? Jasne, że kusi mnie 5DmkII, ale wydatek rzędu 7,5 tys. przy moim "profilu fotografowania" wydaje się trochę przesadzony (wydatek ok. 5 tys. na 7D być może też, ale w mniejszym stopniu). Dostrzegam różnicę w jakości zdjęć pomiędzy tymi puszkami, ale w 5DmkII chyba brakowałoby mi sterowania lampami, wbudowanej lampy (czasem się przydaje, np. przy fotografowaniu w silnym świetle słonecznym), a przede wszystkim dobrego AF... Jak sobie bez tego radzicie???

Jest jeszcze kwestia obiektywów. Decydując się na 7D zostałbym bez szerokiego kąta (miałbym tylko kitowy 18-55, a szkoda puszki z tym obiektywem), musiałbym więc prawdopodbnie wydać ok. 2,5 tys. np. na C 17-40/F4L. Przy FF dolny zakres szkła 24-105/F4 L wydaje się wystarczający.

A tak ogólnie: jesteście zadowoleni z 7D? To dobry aparat, czy rzeczywiście "szumi niemiłosiernie", jak niektórzy piszą, w wyniku "przepakowanej" matrycy? Czy z kolei AF w 5DmkII mógłby się nie wyrabiać przy bieganiu za dzieciakami? Servo w 7D faktycznie dobrze spełnia swoje zadanie przy tego typu zastosowaniach?

Czy ktoś z Was używa 5DmkII do czysto amatorskich zastosowań, czy może wszyscy, którzy mają tę puszkę "robią" notorycznie śluby, portrety w studio, fotografię produktową i krajobrazy?

Bardzo proszę o pomoc. Bez Was chyba nie jestem w stanie się zdecydować
    5DmkII | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/4L IS | EF 100/2.8L IS macro | EF 50/1.8 | Speedlite 580EX II
    450D | EF-S 18-55/3.5-5.6 IS | EF-S 55-250/4-5.6 IS

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marchpol Zobacz posta
    Czy ktoś z Was używa 5DmkII do czysto amatorskich zastosowań, czy może wszyscy, którzy mają tę puszkę "robią" notorycznie śluby, portrety w studio, fotografię produktową i krajobrazy?
    Niedawno przesiadłem się z 350 na nowszą 5-kę. Nie jestem zawodowym fotografem, jedynie "zawodowym" rodzicem AF piątki daje spokojnie rade, a mam Tamrona 28-75 jak wiesz bez USM-u. Też zastanawiałem się nad 7D kontra 5D. I nie miałem łatwego wyboru. Ale skusiły mnie jednak osiągi na wysokich ISO, i problem przy szerokokątnym szkle (miałem b. podobną sytuację jak Ty). Ponieważ kupowałem aparat na raty różnica w wysokości jednej raty między 7 i 5 była stosunkowo mała. Jeśli masz jakieś konkretne pytania pisz.
    Pozdrawiam Rysiek

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

A tak ogólnie: jesteście zadowoleni z 7D? To dobry aparat, czy rzeczywiście "szumi niemiłosiernie", jak niektórzy piszą, w wyniku "przepakowanej" matrycy? Czy z kolei AF w 5DmkII mógłby się nie wyrabiać przy bieganiu za dzieciakami? Servo w 7D faktycznie dobrze spełnia swoje zadanie przy tego typu zastosowaniach?
    7D to dobry aparat ale faktycznie szumi mocniej niż np. 40D. Lekkie ziarno widać nawet przy ISO 400 (odszumianie na standard), ale jeżeli włączy się mocniejsze odszumianie to do po kadrowaniu do 900-1000 piks spokojnie można wrzucać do sieci bez odszumiania na komputerze.

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Ja z 7D jestem zadowolony, szumi nieźle, ale łatwo się z tym uporać.
    Jeśli będziesz chciał sam ocenić służę RAW z ISO 3200-5000, ew zrobię na innych na życzenie. :-)
    IMHO aż takie servo jak 7D przy dziecku nie jest potrzebne. 5D powinien spokojnie dawać radę, a jakość zdjęć dużo lepsza.
    Do tego na kupowaniu i odsprzedawaniu 7D trochę stracisz.
    Ja wziąłbym 5D II, a z pieniędzy ze sprzedaży EF-s dokupił 35mm f/2 albo odłożył na lepsze szkło.
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Zależy mi na szybkim AF, ale nie dlatego, żebym fotografował sport, natomiast często pstrykam zdjęcia dzieciakom, a one wiadomo - czasem są szybsze, niż bolidy F1. Krótko mówiąc - typowo amatorskie, rodzinne zastosowanie: imprezy rodzinne, wyjazdy wakacyjne, życie codzienne itp.

W przyszłości na pewno przejdę na FF, ale nie wiem czy to już ten moment (z tą myślą rok temu kupiłem 24-105/4 L). W tej chwili skłaniam się do takiego scenariusza, żeby kupić 7D (korzystając jeszcze z tych obiektywów EF-S, które posiadam), za ok. 2500 zł różnicy pomiędzy 7D i 5DmkII kupić jeszcze jakiś przyzwoity obiektyw pod FF i za rok-dwa sprzedać 7D i kupić następcę 5DmkII.

Ma to sens?
    Do tego co chcesz fotografować wystarczy 7d jak również 5dII, różnica obrazowania między tymi puszkami (dla tych samych szkieł) nie jest przepaścią, ale dla wprawionego oka znaczna, szczególnie jeżeli chodzi o jasne stałki.
    Na Twoim miejscu dokonałbym jednak porównania i sam ocenił. Szum nie jest taki straszny z 7d, jak piszą słusznie koledzy.
    Mam obydwie puszki i kiedyś kolega do mnie przyjechał aby porównać różnice i wybrał 7d (do ślubów), gdyż jak ocenił dla jego klientów obrazek jaki daje 7d jest wystarczający :wink:.
    Jeżeli zdecydujesz się jednak na FF, nie czekałbym na 5dIII, gdyż na początku cena może wynosić ok. 10k, a cena 5dII może w tym czasie się obniżyć :-D, czego życzę, jak również podjęcia satysfakcjonującej decyzji.

Uprawnienia umieszczania postów