Pokaż wyniki od 1 do 10 z 897

Wątek: 5Dmk2 czy 7D

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Taki 5DII ma chyba coś takiego jak SRAW2 - obejrzyj to sobie i porównaj z Foveonem - rozdzielczość chyba zbliżona...
    to nie to samo.

już był ten temat, sraw to kiszka jest.
    aparat po prostu uśrednia kilka pikseli i robi jeden - jak to robi nie wiem,

też miałem kiedyś naiwną nadzieję że przy sraw piksele są rzeczywiście większe
    na matrycy czyli przyjmują więcej światła.

sraw to marketing niestety.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    to nie to samo.

już był ten temat, sraw to kiszka jest.
    aparat po prostu uśrednia kilka pikseli i robi jeden - jak to robi nie wiem,

też miałem kiedyś naiwną nadzieję że przy sraw piksele są rzeczywiście większe
    na matrycy czyli przyjmują więcej światła.

sraw to marketing niestety.
    To nie ten wątek - ale algorytmy SRAW są dosyć dokładnie opisane (sam podawałem adres ). Uśrednianie daje dobre efekty, jeśli chodzi o szumy. Dostaje się obrazek czysty i ostry, choć mały - bardzo łatwy w dalszej obróbce. Chętnie korzystam w pewnych sytuacjach. Napisałem o SRAW, bo porównywanie per pixel obrazów o bardzo różnej rozdzielczości może być złudne. Łatwo natomiast porównać Foveona z SRAW2 z 5DMKII.

Jeśli chodzi o głowny temat wątku - to już chyba wszystko powiedziano. Kupując każdy z tych aparatów (5DMKII i 7D) musimy się zgodzić na inny kompromis.

Uprawnienia umieszczania postów