nasza dyskusje o "macaniu" i aspektach zakupu net/sklep wydzielilem do
http://canon-board.info/showthread.php?t=58459
nasza dyskusje o "macaniu" i aspektach zakupu net/sklep wydzielilem do
http://canon-board.info/showthread.php?t=58459
Porównywałem 5dm2 z 7d wizjery, wielkością, aż tak bardzo się nie różnią. A co do jasności, jak jest, na jasnych szkłach ?
Pełna klatka robi różnice, jeśli kasa to nie problem polecam pełną klatkę
Jeden i drugi aparat służy mi do czegoś innego: 5dmk2 - portret, krajobraz, wnętrza, architektura itp., 7d - głównie przyroda i szybka akcja. Aparaty różnią się istotnie : szumem matrycy, przejściami tonalnymi, oddaniem barw, AF. Zalety i wady obydwu body są powszechnie znane, nie znaczy to ,że nie można ich używać zamiennie.
Witam serdecznie.
To mój pierwszy post na CB, ale nie pierwszy dzień.
Może krótkim słowem wstępu coś o sobie.. Jestem z Lublina, mam 28 lat. Foto to moja pasja i hobby od kilku dobrych lat, a dokładnie od czasów 5 kl. podstawówki kiedy to nie odkładałem swojej "małpki" ma wakacyjnych wyjazdach nad morze.. Słowem streszczenia - później "zabawa" z Minoltą Z1 i pierwsze lustro EOS 40D.
W tym momencie dopełniam torbę szkłami 50/1.4 17-55/2.8 itp. doczepianych do 40-ki...
To tyle słowem wstępu (proszę o wybaczenie za odejście od tematu, ale już do niego wracam...)
Z racji tego, że przymierzam się do rozwijania foto i wypróbowania się w fotoreportażu ceremonii weselno-chrzcielno-komunijno-studniówkowych-itp., planuję zakup drugiej puchy do mojej 40-ki. Zastanawiam się poważnie nad 7D i przewertowałem wiele forum, testów i porównań. Nie mam jednak możliwości wzięcia do łapy 7D i wypróbowania chociaż jeden dzień, więc niepewność jest tym większa.
Co sądzicie o wpakowaniu kasy do w/w zakresu foto w przypadku 7D? 40-tka zostaje jako pucha awaryjna z 17-55/2.8, no i jako zestaw "turystyczny". Myślę też właśnie o 5DMkII, ale to duża różnica finansowa, za którą mogę mieć np. lepsze szkła do 7D i starej 40-ki. Ale jest jedno ALE... czy aż taka i nie godna dofinansowania na 5-kę?
Każdy dłużej zajmujący się fotografią reportażu ceremonii wie, że najważniejsza jest jakość zdjęcia, a nie technologia, bo klienta nie obchodzi tak na prawdę czym zrobisz mu zdjęcie (no ok, obchodzi, ale może w najmniejszym stopniu, bo..), bardziej go interesuje efekt końcowy, więc argumenty: plastyka, tony, odwzorowanie itp. przemawiają za 5d-2. AF w 7D bije 5-kę o niebo, ale czy to jedyny argument? Za 7D przemawia moim zdaniem też Dual DigicIV i zadowalające osiągi. Niestety z tego co widzę przy wysokich ISO zaszumienie deklasuje 7-kę. no i Zonk...
Podsumowując to lanie wody...
Do moich EF50/1.4, EF-s 17-55/2.8, EF85/1.8 oraz EF-s 10-22/3.5-4.5 zdecyduję się na 7-kę. Za różnicę ok 2,5tys. PLN (w stosunku do 5dMkII) dokupię np. jakieś 35mm i na jakiś czas będę miał w miarę dobry sprzęt do rozwoju swojej działalności. Z czasem wymienię 40-kę na coś FF i nie będzie źle.
Takie moje zdanie w tym temacie.
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Teraz mrkII zeszły z ceny, że powinieneś bardziej zainteresować się tą puszką... Można ją nabyć za niecałe 7400zł, czyli jakieś 1400zł więcej niż 7D na wstępie. Różnica w obrazku jest spora i w końcu jest to FF. Co do 7D...Masz już dosyć szybkie i celne 40D, więc bardziej opłaca się pójść w coś, czym będziesz mógł spokojne robić w iso3200. Do ciemnawych pomieszczeń 7D średnio nadaje się z takim iso. Poza tym, aby w pełni wykorzystać możliwości 7D, potrzebujesz dużo pamięci na pełne RAWy, bo okrojony mRAW moim zdaniem trochę traci na rozdzielczości optycznej, a szkoda. Jestem swoją drogą ciekaw, czy można to jakoś firmwerowo poprawić...
dlaczego porownujesz obecna cene 5D do starej ceny 7D?zapewne jest w tym jakis ukryty sens.... pytanie tylko jaki?
![]()
![]()
jestes wrzecz bezbledny - RAWy z 7D sa problematyczne bo duzo zajmuja, ale te z 5DmkII juz nie? kiedy ostatni raz sprawdzales jakie rozdzielczosci daja te dwa aparaty?
W FotoJoker 7D to niecałe 4900. Natomiast najtańsze 5DMkII to ok 7400.. czyli wspomniane 2500 różnicy - np. 17-40L dodatkowo, a z czasem zmiana na 5D z tymi szkłami co mi zostaną...
Faktycznie... jeśli chodzi o śluby, to wysokie ISO jak najbardziej ma znaczenie, ale nie samym ślubem człowiek żyje. Jak wspomniałem, nie tylko obsługa imprez mnie interesuje, ale i turystyka, plenery i sort czasem.
Biję się z myślami, niby kasy starczy i na 5d ale wtedy na szerszy kont pasowałoby mieć 16-35L a to już 5200 no i dylemat ze szkłami EF-s które już mam.
Przekonuję się z dnia na dzień, że 5dMkII jest mi bliższy niż 7-ka, ale stosunek cena/jakość/oczekiwania przemawia za 7-ką. Zawsze mogę pogonić 7kę ze słoikami EF-s za jakiś czas i po premierze MkII zakupić MkII albo 1-kę.
Co sądzicie o takiej polityce?
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Sądzimy że tego typu dylematy powinieneś raczej w tym wątku roztrząsać: http://canon-board.info/showthread.php?t=5085