Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: ...miał już 5D w garści...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    pewnie, ze by sie przydalo ...ale w praktyce zeby zmienic ISO nie potrzeba nawet odklejac oka od aparatu (albo odwrotnie ) ja klikam kciukiem przycisk zmiany ISO ...pozniej szybkie pokrecenie kulkiem w lewo (ustawi sie ISO 100) i jak chce np. ISO 400 to krece dwa razy w prawo kulkiem i juz
    nie no... ja sie zgadzam z tym, ze po raz kolejny Canon przekonuje nas, ze pakuje matryce w przerobione puszki analogowe, zamiast przeprojektowac je do potrzeb cyfrowych (i mam na mysli cos wiecej, niz przycisk bezposredniego wydruku ). bo to juz n-ty korpus Canona, w ktorym tak debilnie oczywista rzecz lezy odlogiem troche sie te cyfrowe korpusy od analogowych jednak roznia, i na informacje o WB, ISO i wybranej jakosci jednak przydaloby sie wygospodarowac kawalek miejsca w wizjerze

roznica jest taka, ze mnie to nie cyt. "wk...", bo potrafie z grubsza zajarzyc, jak mam za wysoka czulosc.
    www albo tez flickr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krakers
    Trzeba byc swiadomym swoich zdjec i swiadomie dokonywac ustawien przed fotografowaniem, poto mamy te lustzranki i tryby manualne by muc cos tam zmieniac i ustwaic i miec w plyw na parametry

To ciekawe w takim razie dlaczego zawodowcom Canon dal ISO w wizjerze a amatorom nie? Czyzby zawodowcy byli mniej swiadomi od amatorow i potrzebowali bardziej niz amatorzy tej wartosci w wizjerze?
    Mowa oczywiscie o 1D MkII i 1DsMkII ktore maja informacje o ISO w wizjerze

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    To ciekawe w takim razie dlaczego zawodowcom Canon dal ISO w wizjerze a amatorom nie? Czyzby zawodowcy byli mniej swiadomi od amatorow i potrzebowali bardziej niz amatorzy tej wartosci w wizjerze?
    Mowa oczywiscie o 1D MkII i 1DsMkII ktore maja informacje o ISO w wizjerze
    Chocby dlatego ze piloci mysliwcow maja katpulte a awionetek nie
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Może tak wszystkie parametry wyświetlić?
    Jak w analogu się zakładało film, to było wiadomo na xx klatek jakie ISO. Co za problem pamiętać o tym. To chyba tylko kwestia organizacji pracy. A tak szczerze, jak często zachodzi potrzeba zmiany wartość ISO. Nie wierzę, że przy każdym ujęciu.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kocis
    . A tak szczerze, jak często zachodzi potrzeba zmiany wartość ISO. Nie wierzę, że przy każdym ujęciu.
    ale mowisz o klasycznej, filmowej fotografi. cyfra umozliwia plynna zmiane ISO w trakcie "rolki". my w duzej czesci mamy jeszcze przyzwyczajenia z filmu, ale wiele mlodych adeptow fotografii w ogole - i dla nich ISO powinno byc rownoprawnym parametrem ekspozycji jak przeslona i czas. pisze: powinno byc, bo w praktyce jest traktowane po macoszemu przez producentow, i nie jest takim rownoprawnym parametrem. ale jak najbardziej powinno byc

to jest kwestia w pewnym stopniu naszych przyzwyczajen. i tez tego, ze po dodaniu ISO do parametrow ekspozycji pojawia sie nagle potrzeba trzech pokretel (zawsze 3 z 4 nastepujacych parametrow: czas, przeslona, ISO, korekta EV) i to jest kompletnie nieergonomiczne, bo nawet najzdolniejszy manualnie czlowiek takich trzech galek na szybko nie obsluzy. dlatego tez pewnie ISO zostaloby parametrem pobocznym, bo stosunkowo najmniej potrzebnym. ale tez nie marginalnym. to jest cos takiego jak korekta ekspozycji: nie miescisz przy danej parze (f, t) ekspozycji w czasie akceptowalnym - robisz korekte EV w dol lub podkrecasz ISO
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Powoli... Powoli... Nie moga zrobic odrazu aparatu doskonalego i z iso i wszystkim Musza sobie cos zostawic na "za 18 miesiecy"
    ...

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Corwin
    Powiem tak. Jest dużo cichszy niż 20D. Wiem bo mam i to właśnie moją zabawkę na BiN w Mariottcie oglądał kolega Oskarkowego.

A jeśli chodzi o szerokie kąty to nie do końca powiedziałem że 16-35 jest gorszy od 24-70. Powiedziałem że jestem bardzo mile zaskoczony jakością mojej 24-70 na 5D.

Z innych rzeczy które mi się w nim podobają to:

Wizjer jest naprawdę dużo lepszy niż w 20D.

Szumy jeszcze niższe niż w 20D. Nawet ISO 3200 jest niezłe. Jeszcze nie próbowałem Neat Image ale nawet bez niego jest nieźle.

Lepiej leży w ręce i ma gripa wykonanego tak jak korpus (magnez z aluminium powlekany tym samym tworzywem sztucznym).

Wreszcie jest zarządzanie folderami i możliwość przeglądania zdjęć co 10, 100, z kolejnego dnia.

Wyświetlacz o niebo lepszy + większe fonty. Z ciekawostek info podaje wielkość zdjęcia w Mb (RAW ma ok 12.2 MB a JPG od 3.3 MB do 8.65 MB - w trybie Fine)

Czego mi brak? Stałej informacji o ISO w wizjerze. Jest owszem info gdy zmieniamy ISO pokrętłem ale to już było w 20D...

Corwin
    Ciagle czekam na corwina by wiecej powiedzial na temat szybkosci i reakcji na spust na zewnatzr i wsrodku z lampa
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    ksiądz na ołtarzu już trochę mniej..
    ...a jak jeszcze dochodzi piknięcie potwierdzenia ustawienia ostości....:-)))))))

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    ...a jak jeszcze dochodzi piknięcie potwierdzenia ustawienia ostości....:-)))))))
    ...a potem go 580-ką po oczach .... - A co?!!! Niech wie kto tu rządzi!!!
    Pentax K-5 II, Leica M9

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

ja już miałem taki pojedynek: ja pik - ksiądz: chruummmm...ja pik - etc. no ale wygrałem!

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów