Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Lustrzankowy dylemat 1ds mk1, 5d mk1, 1d mk2, 40d

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    A co chcesz w nich porównywać? Jakiej konkretne sprawy? Nie wiem czy to się będzie nadawało do tego wątku.

Obrazek, różnice w szumach na różnych czułościach, detale w cieniu i świetle, takie podstawowe kwestie. Możesz mi podesłać najwyżej na PW jak nie chce Ci się tu wrzucać, ja się zastanawiam czy brać 5D drugie, czy lepiej zainwestować w 1DsII (śluby i portfolia modelingowe). Czy różnica w jakości obrazka, rozdzielczości i szczegółowości no i AF jedynek zrekompensują różnicę w cenie.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Możesz mi podesłać najwyżej na PW jak nie chce Ci się tu wrzucać,
    Wrzuć do wątku, ja bym chętnie zobaczył takie porównanie i myślę że nie tylko ja.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Domyślnie

"himi" Jak napisałem wcześniej miałem obydwie puchy w domu przez jakiś czas, i zazwyczaj fotografowałem Canonem 70-200 F4 L, Na 5d przy tej samej przesłonie ostrość nie była tak wyraźna jak na 1Ds, przy użyciu standardowych ustawień, w 5d zawsze musiałem podkręcać sharpness na większa wartość i dla mnie odczucie mniejszej ostrości było zauważalne. Canon 5d przy mniejszym świetle zastanym gdzie było więcej cienia przeważał kolor czerwony to było trochę nienaturalne, w 1ds w cieniu daje odcień ciemniejszy ale nie czerwony. Ogólnie dla tych co fotografują śluby w kościele zdecydowanie lepsza pucha pod względem użytkowania. 1ds MkII na pewno jest lepszy od poprzednika ale dla mnie liczyła się cena za jaka go kupiłem a za jaką sprzedałem 5d. Mogę tylko dodać że technika niby poszła do przodu, ale w porównaniu do aparatu wyprodukowanego w 2002 większość nowości np: Canon 50d-40d. itp i tak niema szans mam na myśli jakość zdjęć.

Uprawnienia umieszczania postów