Pozwólcie że się wtrącę w wątek, jeszcze niedawno około tygodnia wstecz posiadałem 5d mkI. Zrobię porównanie jakie jakie udało mi się doświadczyć pomiędzy 5d a 1ds MkI.

5D MkI: Lepsze ISO nawet do 1600,lepszy wyświetlacz,lepsza bateria,lepsze menu prostsze w obsłudze,mały lekki gabarytami prawie identyczny jak 40d.
1DS MkI:Zdecydowanie lepszy i celniejszy AF,lepsza ostrość przy użyciu tych samych obiektywów,lepszy wizjer więcej punktów AF, Kolory bardziej naturalne, lepszy komfort użytkowania, dłuższa trwałość migawki, 1Ds MkI to stary aparat ale zamieniłem go właśnie dla 5d MkI i jestem bardzo zadowolony.
Jeżeli bym miał wybierać dziś nowy 5D a 1Ds, wszystko zależy co fotografujemy, jeśli śluby lub sceny gdzie jest mało światła zastanego wybrał bym 5d, aczkolwiek 1ds także da sobie radę przy użyciu ISO 800. Częste zmienianie baterii w 1Ds może być dość denerwujące, brak oceny zdjęcia na wyświetlaczu także może być denerwujące, ale dla wprawionego fotografa niema wielkiego problemu z samo kontrolą. Ja przeszedłem z 5d MkI na 1Ds MkI i nie żałuję, przebieg podobny około 20tyś.