Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Jeżeli nie G11 to co... ??

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie Jeżeli nie G11 to co... ??

Witam

Jestem aktualnie w trakcie dużej rekonfiguracji sprzetowej ( cała szklarnia poszła pod młotek ). Zestaw docelowy to 40D>7D + jedno z supertele do fotografi przyrodniczej ( tu oczekuje jak najwyższej jakości ). Jako uzupełnienie zaawansowany kompakt typu seria G do fotografii wakacyjno rodzinnej ( mały, poręczny, niestresujący ale zadawalający jakościowo ).

Jako że w temacie kompaktów jestem typowym "lajkonikiem" prosze was o podpowiedź czy faktycznie seriia G jest najlepszym rozwiązaniem czy może coś lepszego znajdę u konkurencji ( Panasonic Sony Nikon itd ...)

Oczekiwania:

- rozmiarowe i cenowe w okolicach G10/11 choc oczywiście akceptuje tu pewein margines.
    - Zakres ogniskowych też podobny 24/28-100/140
    - Swiatło tez podobne 2,8-5,6

Jakośc obrazka - tu nie będe ukrywał że im wyższa tym lepsza - żebym za bardzo nie tęsknił za lustrzanką . Głownie zalezy mi na zdjęciach krajobrazowych wiec nie szukam małych przesłon i rozmyć tła co brdziej ostrości w całym kadrze i dobrego oddania kolorów ( za to jestem gotowy dopłacić wiecej)
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 29-09-2009 o 14:42

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Domyślnie

To może Sigma DP-1?
    Tylko z tym zoomem jest problem... Ale do krajobrazów jest w sam raz. No i jakość obrazka nawet lepsza niż w co niektórych lustrzankach.

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Absolutny brak zooma jednak nie wchodzi w grę - chociaż taki 28-70mm by sie przydał

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Przepraszam za of-top, ale na jakie to tele się zamierzasz skusić ?
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Chwilowo jest to temat rozmyslań i bardzo ograniczonej dostepności tych szkieł

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Może Canon PowerShot S90 ? Poczytaj o nim, naprawdę wart zainteresowania.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

wiesz, ostatnio też miałem/rozważałem podobny problem...
    I tak na dobrą sprawę mój wybór ograniczył się do G11 lub Lumixa LX3
    Co prawda nie zrealizowałem go (trudno mi się rozstać ze szklarnią) ale właśnie do tej konfiguracji doszedłem...

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Po ostaniej podróży też mi się zamarzyło coś mniejszego i lżejszego niż 5D+24-70 i po wstępnej selekcji na placu boju pozostał LX-3. Mniejszy od G10/11, 24 mm na szerokim końcu, jasny obiektyw i do tego RAW-y. Słowem wszystko co trzeba. S90 też nieźle wygląda tylko że jednak mniej szeroko (28 vs 24).
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dodam tylko moje jedno spostrzeżenie, szczególnie dla tych co z lustrzanki z dobrymi szkłami przechodzą na topowy kompakt. Mam co prawda G7, ale dużo sampli z LX3 też widziałem i jakoś już idąc nawet na ten przysłowiowy spacer wolę się pomęczyć i wziąć 30D z Tamronem 17-50 niż to G7 (który nawiasem mówiac nie jest wcale wyjątkowo mały i lekki), nie chodzi tu tylko o jakość obrazu, która mimo wszystko na komputerze jest dla mnie od razu zauważalna, ale o ten lag migawki. Ilekroć próbuje zrobić zdjęcie małemu synkowi kończy się to niepowodzeniem, czasem się trafi, ale tylko na manual focus. Poza tym ta dynamika... chciałoby się jednak więcej. Podsumowując tą dygresję: paweleverest może pożycz od kogoś G11 (na razie będzie ciężko) / LX3 jak się da i wypróbuj, żeby potem nie być zawiedzionym.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    paweleverest może pożycz od kogoś G11 (na razie będzie ciężko) / LX3 jak się da i wypróbuj, żeby potem nie być zawiedzionym.
    Przyznam, że śledzę ten wątek w takim właśnie celu: żeby dowiedzieć się, że ktoś kupił/pożyczył i przeczytać później jego wrażenia z użytkowania G11
    Mi osobiście przeszkadza odchylany ekranik. Chciałbym móc bezstresowo wrzucać/wyjmować aparat do/z plecaka/torby/kieszeni i dlatego interesuje mnie, na ile solidna jest jego blokada.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów