Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Statyw: Sherpa 600R/750R, a FanGier FT-663S/FT-666

Mieszany widok

Bywalec Awatar esenpe
    Miasto
    Warmia

Domyślnie

Chodzilo mi konkretnie o kulowa, ale moze sie czepaim

Link: http://www.pstryk.pl/opis.php/4133

I na dodatek nie ma plytki mocujacej, a w tej samej cenie ma sie w manfrotto 486RC2 z wymienna plytka mocujaca, ale mniejsza juz o to
    Ostatnio edytowane przez esenpe ; 10-09-2005 o 13:55
    [OKO] - [20D | C18-55IS | C50 | S70-300APO | S600R | TAMRAC ]

Domyślnie

Hmmm jak szukałem statywu, to podobnie szukałem jak Ty.... I podobnie myślałem - glowica kulowa to byłoby to... I wiesz co? Nie wiem (a statywu już chwilę używam) co mogłaby mi dać głowica kulowa, czego nie daje mi ta. Naprawdę nie wiem. A szybkozłączka to cudowna rzecz, nie wyobrażam sobie funkcjonowania tandemu statyw+aparat bez niej.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

glowica kulkowa jest dobra do reportazu i tego typu rzeczy. gdzie w zasadzie, mozna sie obyc z monopodem.

glowica panoramiczna jaka jest standardowo w Shepie 600R (inych chyba tez, ale nie pamietam) jest znakomita do landszaftow. przy 10D + Sigma 18-125 trzyma tez bardzo stabilnie kadry pionowe, co przy przechylanym uchwycie bywa czasem problematyczne.

po mojemu, to wokol kulek jest za duzo halasu. statywu nie kupuje sie zeby byl szybki w obsludze, tylko zeby gwarantowal stabilne podparcie.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    ...po mojemu, to wokol kulek jest za duzo halasu. statywu nie kupuje sie zeby byl szybki w obsludze, tylko zeby gwarantowal stabilne podparcie.
    ee.. marudzisz - dobra kulka nie jest zła - szczególnie jak masz matówke w kratkę i nie podpierasz 300mm w czasie sztormu.
    Pentax K-5 II, Leica M9

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    ee.. marudzisz - dobra kulka nie jest zła - szczególnie jak masz matówke w kratkę i nie podpierasz 300mm w czasie sztormu.
    nie no... nie mowie, ze kulka jest zla. ale glowica panoramiczna MSZ jest niegorsza (a pod wzgledem stabilnosci nawet lepsza - przynajmniej w teorii). za to, o dziwo, mniej popularna.

w monopodzie wolalbym kulke. ale do statywu wole cos, co daje maksymalna sztywnosc. glowica panoramiczna MSZ jest tu lepszym wyborem
    www albo tez flickr

Domyślnie

dla mnie do makro dużo wygodniejsza jest głowica kulowa

Bywalec Awatar esenpe
    Miasto
    Warmia

Domyślnie

Z tym nie bedzie problemu mozna obwinąć tasma

Bywalec Awatar esenpe
    Miasto
    Warmia

Domyślnie

A mi sie wydaje (pewnie zle) ze kulowa swietnie nadawalaby sie do obiektywow z uchwytem do statywu, wtedy aparat + obiektyw ma swietnie wywazone ruchy na takiej swobodnej glowicy kulowej, ale np aparat + 50/1.8 to bez sensu.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów