Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: tania lampa z high speed sync

mieciu_1985
    Guest

Domyślnie tania lampa z high speed sync

Witam
    Proszę o pomoc w znalezieniu względnie taniej (do 700-800zł) lampy błyskowej z funkcją synchronizacji z krótkim czasem naświetlania. Lampa ma być używana z canonem EOS 450D do następujących zadań:
    - zdjęcia typu "spadająca kropla" z migawką 1/4000
    - w słoneczny dzień do doświetlania np. twarzy przy fotografowaniu pod słońce
    - czasami żeby odbić błysk od sufitu
    - nie zarabiam na fotografii więc chodzi o zastosowania amatorskie

Czy są jakieś alternatywy dla lampy canon 430ex II ? Z tego co czytałem w internecie nie jest ona doskonała a 1000zł trzeba wydać ...

Pozdrawiam
    Mietek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mieciu_1985 Zobacz posta
    Czy są jakieś alternatywy dla lampy canon 430ex II ? Z tego co czytałem w internecie nie jest ona doskonała a 1000zł trzeba wydać ...
    Alternatywą jest 430EX pierwsza wersja. w Twoim budżecie masz szansę trafić magazynowca.

EDIT: ewentualnie jakiś wynalazek w stylu Sigmy EF-500 DG Super (Super, nie ST!!!)...
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

420ex. w tej cenie kupisz nawet dwie.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

mieciu_1985
    Guest

Domyślnie

z tego co widzę to zarówno canon 430ex I jak i sigma EF-500 DG Super kosztuje tyle samo co nowy 430ex II

A co do 420ex to cena rzeczywiście ok, ale jednak chciałbym kupić coś nowego bo to ma mi posłużyć jeszcze troche. Czy są jakieś inne opcje ?

Domyślnie

A ja bym kupił 430EX II w USA, o ile masz kogoś, kto mógłby Ci przywieźć (z przesyłką nie byłoby już tak różowo). W tej chwili 230$ wg Ebay...

mieciu_1985
    Guest

Domyślnie

Niestety nie mam nikogo w USA.
    A jak wygląda w praktyce sprawa odbijania błysku od sufitu w przypadku gdybym robił zdjęcia z ISO100 ? Chodzi mi o liczbę przewodnią jaką powinna mieć lampa żeby zdjęcia były dobrze doświetlone w przypadku sali np. o długości 10m i wysokości 3-3,5m ?

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Niestety nie mam nikogo w USA.
    A jak wygląda w praktyce sprawa odbijania błysku od sufitu w przypadku gdybym robił zdjęcia z ISO100 ? Chodzi mi o liczbę przewodnią jaką powinna mieć lampa żeby zdjęcia były dobrze doświetlone w przypadku sali np. o długości 10m i wysokości 3-3,5m ?
    Dobre i tanie rozwiązanie - 420EX, mam nawet do sprzedania...

Sali o długości 10m to raczej jedną lampą nie (d)oświetlisz równomiernie...
    Generalnie na wprost dystans 10m to wszystkie EXy Canona dadzą radę.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Przy 100 ISO chyba nie wyda. Ja z Sigmą EF-500 DG Super poniżej 400 schodzę tylko przy dużej ilości światła zastanego i mało dynamicznych scenach, a liczba przewodnia tej lampy to chyba coś około 50 na długim końcu, ale to przy odbijaniu nie ma znaczenia.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mozesz jeszcze uzywke EX 550 nabyc z te kwote (ja swoja nabylem za funtow 100 w stanie igla)

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

z tego co widzę to zarówno canon 430ex I jak i sigma EF-500 DG Super kosztuje tyle samo co nowy 430ex II...
    Nie, 430EX nie kosztuje tyle samo co 430EX II chociażby z tego powodu że tej pierwszej praktycznie nie ma już w "oficjalnej" sprzedaży. Jeżeli chodzi natomiast o egzemplarze używane, to pierwsza wersja jest tańsza od swojego następcy.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 29-09-2009 o 10:29
    EOS + Speedlite

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów