Jaka jest różnica (i czy w ogole jest) pomiedzy sonnarem a sonnarem MC i który jest lepszy?
Jaka jest różnica (i czy w ogole jest) pomiedzy sonnarem a sonnarem MC i który jest lepszy?
Wizualnie wersja MC ma czarne pierścienie, a wcześniejsza wersja srebrno-czarne. Optycznie wersja MC ma powłoki przeciw-odblaskowe i jest to lepsza wersja. Czy wraz z dodaniem powłok dokonano zmian konstrukcji optycznej tego nie wiem. Na analogu ostry jest.
Jeden ma, drugi nieZamieszczone przez bachoo
MC to warstwy/powłoki przeciwodblaskowe. Brać ten z MC.
2 Czy w zastosowaniu do EOS'a przełącznik na obiektywie A/M cokolwiek daje.
3 Czy jest jakaś szansa posiadania potwierdzenia ostrosci w połączeniu tego obiektywu z eos'em
1: różnice są ale nie maja senu dziś. (lepiej kupić zwyklą bo mniej elementów, ale nie ma to szczególnego znaczenia)
2: daje i to sporo (zawsze na M)
3: tak ruscy robią płytkę . działa (potwierdzone na innym forum zakupiono ok 20 szt i wszyscy są zadowoleni)
Ostatnio edytowane przez popmart ; 28-05-2006 o 06:51
Dokładnie tak to wygląda na rzeczonym Zessie
aha, 2) czyl przełącznik a/m przy mojej przejściówce nic nie zmienia - przejściówka popycha na stałę bolec przysłony i przysłona w każdym położeniu przełącznika pracuje tak samo - czyli poprostu zamyka się i otwiera.
zmienia tyle że nie muszisz mieć innego (często obiektywy nie mają przłączników np heliosy) edit: czasami sprężynki się psują lub niszczą i wtedy przełącznik jest pewniejszy.
prawie wszystkie adaptery blokują.
nad zakupem też się zastanawialem kupowali na forum M42 ok 20 $ sztuka przesyłka na 20 osób ale ja potrzebuję 2-3 takich płytek.... na różne adaptery![]()
Ostatnio edytowane przez popmart ; 28-05-2006 o 11:56
"ruscy robią płytkę" - nazywa się ona jakoś, żeby ewentualnie cos wygooglować?
Ma? zna? ktoś jakieś linki gdzi temat o tej płytce był wałkowany itp?