A z ciekawości..do streetu to będziesz brał superISO czy działającyAF?![]()
A z ciekawości..do streetu to będziesz brał superISO czy działającyAF?![]()
Wiesz, to różnie pewnie. Często jak robię 40D to po prostu wyłączam autofocus, bo ostrość i poprawność techniczna tych zdjęć aż tak ważna nie jest. A i autofocus w podłych warunkach jest "wolniejszy" - można ustawić ostrość na oko i w ramach potrzeby po prostu pykać. No ale wiadomo, czasem AF jest cholernie przydatny, no i wtedy taka jedynka byłaby jak znalazł
Zresztą, dorwę się do tej puszki jakoś niebawem to i zobaczę jak się sprawuje na ulicach. Na pewno da mi komfort posiadania całkiem miłego narzędzia do samoobrony przed trójpaskowcami ;p
I z ciekawości - na co zwracać uwagę przy kupnie tego aparatu - na pewno nie chcę zajechanego, raczej bez rys, no i ze stosunkowo małym przebiegiem, tak do 50K, widziałem na allegro że się takie trafiają, ale nie wiem jak to dokładnie zrobić z tym, bo chcę ją wziąć z osobistym odbiorem.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Generalnie to trafiles w moj zestaw ktory wlasnie buduje. 1 d mk II do sportu i na ciezkie warunki 5d MK II do klubu, architektury i ciemnicy i na wyjazdy rodzinne. W tej chwili to chyba najrozsadniejsze rozwiazanie z Canona.
Macio
No to ja stane po drugiej stronie barykady. Mialem starego DS1 II przebieg jakies 220 000, i cos mnie podkusilo zeby sprzedac i kupic 5D II, kupilem i mysle sobie, kurde, nie podoba mi sie obrazek, taki plastik fantastik, sprzedalem, potem mysle, wszyscy mowia ze 5d II to bajka, moze ja nie potrafilem zdjec nim robic, dawaj jeszcze raz analizuje foty, biore zdjecia z 5D, 1DS II, i 5d II, no nie, nie fajne z tej nowej 5, ale, moze aparat byl cos nie teges, kupuje jeszcze raz 5D II, i co ... ? to samo, nie podoba mi sie i koniec. Sprzedalem 5D II i kupilem w bardzo dobrym stanie canona 1DS II , z ktorego jestem bardzo zadowolony, i gdyby nie odezwala sie we mnie dusza nikonowca, pozostalbym przy 1DS II nawet nie patrzac w strone 5D II.
Generalnie do 1DS ma jedną, ogromną przewagę nad 5D. Pomiar światła i autofocus. Wielopunktowy pomiar światła to coś, co naprawdę mi się spodobało w 1DII. Fenomenalna sprawa do zabaw w architekturę czy landszafty.
I dalej, jeśli postawimy obok siebie 1DSII i 5DII, musimy się zastanowić, czy wolimy ów guziczek "FEL", uszczelnienia i pancerną puszkę, czy lekkie i zwinne 5D, z wysokim ISO (nawet 1DSIII ma 3200 jako maks), świetnym ekranem i znowu nie takim najgorszym autofocusem.
1D jako pucha jest świetna, ale wkurza mnie niesamowicie ten crop 1,3.![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Do sportu, dynamicznych akcji typu atak jastrzębia 1Ds a do reszty 5D, prawda znana od lat nie wiem nad czym tu się zastanawiać albo inaczej uszczelniony crop vs pełna klatka kto co woli...
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl
Panowie, ile u Was na 1DS mkII trzeba czekać na "odetkanie się" bufora po zrobieniu maksymalnej ilości zdjęć w serii ? Robię 11 RAWów, a potem strasznie długo aparat mieli zanim znów będzie gotowy do akcji. Jak spoglądam w wizjer to ilość zdjęć zwiększa się o jeden co ok 2-3 sekundy, więc zanim znów cały bufor będzie wolny trwa przynajmniej z 20 sekund. Testowane na niskim ISO. Karta pamięci Sandisk Ultra 30 Mb/s* . Tak samo wolno działa na karcie SDHD (kupiłem jedną z szybszych, ale nie pamiętam firmy ani class).
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5