Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: 5D mk2 czy 1Ds mk2 ??

Zablokowany

Domyślnie

1dIII to crop, a to kompromis jakościowy. Ja jestem zdania, że do ślubów najlepsze są jednak pełne klaty. Odpowiedź na pytanie tytułowe opiera się o kwestię: czy potrzebujesz szybkiego AF-a w servo. Jeśli tak to ds, jeśli nie to 5d.

Coś już napisał

Domyślnie

Dziękuję Wam wszystkim za sugestie! Wybór padł na 5d mk2. Teraz jeszcze muszę skompletować jakieś szkiełka - i tu zaczynają się prawdziwe schody
    POMYSŁY W GŁOWIE I KILKA ZABAWEK CANONA DO ICH REALIZACJI

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

E tam schody, wybor jest prosty; stalki

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    E tam schody, wybor jest prosty; stalki
    zgadza się - na początek planuje zakup 28/1,8 50/1,4 85/1,8 100/2,0. Chciałbym też/jeszcze 35L i 135L ale to dopiero gdy te pierwsze zaczną zarabiać na te drugie

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

No i swietny wybor, problem rozwiazany

Moze poza 100mm - mala roznica przy 85mm. Moze warto cos dluzszego na plener? 200mmL 2.8 wcale nie jest takie drogie.

Coś już napisał

Domyślnie

Parteq chyba masz rację z tym 200mm - dziękuję Ci za sugestie - przyznam się, że wcześniej nie myślałem o tym szkiełku...

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

no chyba, że 100 ale 2.8 macro chociaż ja osobiście tez bym raczej wziął 200L
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z góry przepraszam, że odkopię, ale mam identyczny dylemat, za każdym aparatem jest tyle samo zalet co wad, no i jeszcze więcej pytań.

Początkowo zastanawiałem się nad 1DS III, niemniej jednak, wolę kupić coś tańszego w zestawie z chociażby 24-105L. Więc, pozostając przy FF, zostaje mi 1DSII i 5DII.

No i teraz tak. Czego wymagam od aparatu:
    - niezawodności
    - szczelności (deszcz, syf, śnieg)
    - duuużego wizjera
    - GRIP'a (akurat do piątki można dokupić)
    - autofokusa.

Rzeczy, które bym chciał mieć w puszce:
    - pomiar punktowy pod aktywnym punktem AF
    - LiveView
    - jak najwyższe ISO (rzadko schodzę poniżej 1600 na 40D)
    - dobrą baterię

Do czego będę go używać?
    -głównie do fotografowania architektury, landszaftu, streetu, czasem portretów, etc. Dużo zabawy statywowej. Lubię fotografować w "średnich" pod względem naświetlenia miejscach.

Z czym?
    -wymyśliłem sobie zestaw na dwa body, 40D z ultrawide - Sigma 4,5mm fisheye i 10-20 i FF z 28/1,8 USM, TS-E 24L, 24-105L i 70-200L.

No i teraz tak. Z racji tego, że body kosztuje od cholery kasy, chciałbym to kupić na parę lat. I przyznam szczerze, że mam problem, bo za jednym i drugim aparatem jest tyle samo plusów, co minusów.

1DS:
    - brak LV częściowo mi rekompensuje AF i wybieranie spot'a punktem AF.
    - pytanie - czy wizjer będzie wystarczająco duży do swobodnej pracy z obiektywem tilt-shift?
    - uszczelnienia, chciałbym czasem z tym aparatem wyjść w ulewę, porobić trochę zdjęć kropelek na obiektywie. Z 1DS nie miałbym duszy na ramieniu, no i jakiegoś świństwa na korpusie.
    - niezawodność - to profesjonalny sprzęt, ponoć nie do zajechania. Bardziej mu ufam, niż 5D jako takiemu, niemniej jednak to pięcioletnia konstrukcja - wytrzyma kolejne trzy, do pięciu lat? Nie robię masy zdjęć, może 10K klatek rocznie, bardziej aparat dostaje od natury )
    - LCD, dwa cale, używam głównie żeby ogarnąć zdjęcie na oko, czy to to co sobie wyobraziłem. No i histogram.
    - grip na stałe przyczepiony, nie muszę się obawiać o stabilność tego tworu na statywie
    - mniej megapikseli, moje szkiełka będą ostrzejsze, a macbook pro będzie miał lżejsze życie. Do tego ja się mniej wypruję na karty pamięci.

5D:
    - autofokus - konkretnie obawiam się jego działania, przyzwyczaiłem się do korzystania z bocznych punktów AF w 40D.
    - uszczelnienia - takie jak w 40D, niby są, ale cały czas mnie dręczy, czy aparat się nie rozchrzani w trudniejszych warunkach.
    - ISO, z tym jest po prostu bajka, od 50 do 25600, jak dla mnie główny plus tego aparatu.
    - komfort możliwości kupna nóweczki w sklepie i gwarancji.

Czyli sumując, z jednej strony stara pucha, która da mi więcej spokoju w gorszych warunkach, z drugiej strony nie jestem pewien co do jej przeszłości, etc. Z drugiej nowa, z dużym ISO pucha, z którą znowu nie będę mógł wyjść na ulewę i sobie spokojnie focić.

Mógłby mi ktoś obrzydzić jeden z w/w aparatów, ewentualnie wskazać jakieś rzeczy, na które warto patrzeć w 1Ds?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

miałem podobny dylemat :-) miałem 40D i chciałem się przesiąć... i przesiadłem na 5D...to jednak raz że do landszaft idealne po drugie ultra szerokie ujecia...po trzecie w landszaftowaniu aż tak boczne punkty nie potrzebne a centralny punkt działa identycznie jak w 40D (ja nie widze żadnej róznicy) boczne punkty celują dobrze tyle że o ułamek sekundy dłużej od 40D i tyle. A obrzaek? super - duża róznica w stosunku do 40D. reasumując ja wybrałem 5D MkII. Naprawde jakieś legendy ludzie uprawiają z tym AF-em... może w sporcie. Używam aparatu do podobnej fotografi jak ty i tutaj AF daje rade a centrany jest super pewny.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Dopiero zaczyna Awatar color

Domyślnie

czy czolgasz sie w piachach pustyni albo wspinasz na szczyty po pas w sniegu? w extremalnych warunkach jak juz tak bardzo leje to dla pewnosci zakladam na swoj 50D z 70-200 taka duza przezroczysta torebke strunowa z wycietym otworem na obiektyw. Osobiscie bralbym nowa 5
    ..buy everything before you get married

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów