Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: 5D mk2 czy 1Ds mk2 ??

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

sirgerwazy tylko ze 1d MK III to nie full frame ;-)

A ja mam wlasnie jeszcze pytanie odnośnie FF. W czym pełna klatka jest lepsza np. od cropa 1.3? Jak mozna odróżnic FF od cropa? Chodzi mi o jakość oczywiście.

Sorrki za laickie pytanie i offtop, ale mnie to męczy już od dłuzszego czasu.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.php?t=35157

Prosze bardzo, 500 postów pełnych wiedzy na wyciągniecie reki

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fumar Zobacz posta
    sirgerwazy tylko ze 1d MK III to nie full frame ;-)

A ja mam wlasnie jeszcze pytanie odnośnie FF. W czym pełna klatka jest lepsza np. od cropa 1.3? Jak mozna odróżnic FF od cropa? Chodzi mi o jakość oczywiście.

Sorrki za laickie pytanie i offtop, ale mnie to męczy już od dłuzszego czasu.
    oczywiście ze 1d nie jest full frame.
    1ds jest wersja pełno klatkową...
    aczkolwiek zauważyłem ze ostatnio FF zrobiły sie bardziej modne.
    dlaczego - ludzie kupują FF - bo jest lepsze od crop...
    oki pewnie ze jest lepszy aczkolwiek jego przewagę można dostrzec w odbitkach powiedzmy 40x60. Na 20x30 kompletnie nie widać różnicy
    pytanie jaki procent zdjęć wywołuje się w formacie większym niz 20x30 ??

pozdrawiam
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirgerwazy Zobacz posta
    FF zrobiły sie bardziej modne.
    oki pewnie ze jest lepszy aczkolwiek jego przewagę można dostrzec w odbitkach powiedzmy 40x60. Na 20x30 kompletnie nie widać różnicy

pozdrawiam
    Oczywiście fakt iż na FF 50mm f/1.4 to 50mm f/1.4... Nie rozumie po co ludzie piszą takie bzdurne posty jak ten który zacytowałem... ??:
    .

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CrazyEyesDogg Zobacz posta
    Oczywiście fakt iż na FF 50mm f/1.4 to 50mm f/1.4... Nie rozumie po co ludzie piszą takie bzdurne posty jak ten który zacytowałem... ??:
    bzdura = nieprawda...
    wskaz nieprawdę w moim poście.
    50 mm na ff oczywiście ze ma 50mm-ale zgdadz sie to w szklach ktore byly projektowane pod film 35mm. tylko po co piszesz o f1.4 -co ma piernik do wiatraka ?? ))
    co więcej dla jednych jest to plus a dla innych nie.
    np dla osób które wykorzystują w swojej pracy długie tele crop jest wskazany.
    co więcej radze czytać ze zrozumieniem mój post: nie wspominał nic o ogniskowych lecz jedynie o finalnym produkcie czyli odbitce-mając zdjęcia z ff i crop 1.3 formatu 20x30 (ten sam kadr)- życzę powodzenia w stwierdzeniu które z jakiej puszki pochodzi.
    co więcej może jak tak zależy komuś na "wielkości" matrycy to może zaraz lepiej zainwestować w jakiś średni format ?? no przecież tam to dopiero masz wielka matryce i bedziesz mega profi ) a zdjęcia będą zaraz o niebo lepsze )
    pozdrawiam
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Myślę że mógłbyś się spodziewać dużo trafniejszych rad gdybyś podał trochę więcej szczegółów - jakie zdjęcia robisz, w jakich warunkach, jakich szkieł używasz etc.
    Chodzi mi o zastosowanie jak najszerzej uniwersalne Szczególnie portret i ślub. Czasami tez wybieram się na jakieś plenerki architektoniczno - landszaftowe . Co do szkieł to na dniach zamawiam C 70-200mm 2.8L IS Planuje tez zakup czegoś szerokiego [waham się miedzy 17-40, a 16-35 - a raczej waham się czy różnica jest warta swojej ceny ] Myślę tez o szkle typowo portretowym. Obecnie mam C 40D. Postanowiłem rozbudować tylko "szklarnie". Jednak kusi mnie coraz bardziej by zmienić aparat na FF. Największą bolączka jest dla mnie to czy w ogóle to zrobić - a szczególnie czy ta zamiana jest warta ceny w/w aparatów. Jeśli to zrobię to zastanawiałem się nad 5D mk2. Pojawiła się jednak okazja kupić 1Ds mk2 - aparat ma b.mały przebieg (mniej niż 7000 klapnięć) - jest to przebieg na 100% prawdziwy, bo znam gościa, który chce go sprzedać. Nie zależy mu na jak najszybszej sprzedaży dlatego mam czas by się zastanowić. Dlatego pozwoliłem sobie zadać to pytanie na forum - licząc, ze są osoby które miały styczność z obydwoma puszkami [jak widać wyżej są ] i mogą coś podpowiedzieć. Dane techniczne i teorie znam już niemal na pamięć Najbardziej zależny mi na opinii tzw. empiryków DZIĘKUJE I POZDRAWIAM

Dopiero zaczyna

Domyślnie

sirgerwazy to dlaczego sprzedajesz swojego 1d mark iii????
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Stary Ds i tylko 7tys. przebiegu? Raczej nie kupuje takiego sprzętu po to, żeby leżał sobie zakurzony
    Latwo to zweryfikowac, sprawdzajac przebieg jak i czy byla wymieniana migwaa - wpisy serwisowe

moim zdaniem jest to mozliwe, wiec nie mozna sadzis na podstawie tylko takiej informacji, o przebiegu duzo mowi stan zewnetrzny nie sposob zrobic znaczny przebieg bez sladow uzytkowania
    Ostatnio edytowane przez space_invader ; 02-10-2009 o 19:06 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

jesli musisz chcesz miec najwyzsze prawdopodobienstwo ze masz jak najwiecej trafionych zdjec (af) brałbym 1ds, jesli nie to 5d mk1, bo imo 21mpx nikomu tak naprawde nie jest potrzebne.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirgerwazy Zobacz posta
    oczywiście ze 1d nie jest full frame.
    1ds jest wersja pełno klatkową...
    aczkolwiek zauważyłem ze ostatnio FF zrobiły sie bardziej modne.

pozdrawiam
    a to wybierajac ff trzeba sie kierowac tym jakie odbitki maja byc ? bzdurka kompletna
    no comment...

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    a to wybierajac ff trzeba sie kierowac tym jakie odbitki maja byc ? bzdurka kompletna
    Osoby które znają tylko specyfikacje aparatów pewnie tak
    .

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów